Áno, dobre čítaš ... misku plnú živej šošovice, plnú energie a vitamínov ... tá nám všetkým po zime príde vhod ... určite je mnohým z vás táto téma dobre známa, berte teda tento článok ako inšpiráciu a pripomenutie.
Najskôr trochu osvety :
Odborníci na výživu označujú klíčky, čiže rastlinné výhonky ako najčerstvejšiu zeleninu, ktorú si môže človek vypestovať v podstate kedykoľvek a kdekoľvek ... nepotrebuješ k tomu žiadnu záhradu, ani políčko, ba ani hlinu v kvetináči.
Klíčky strukovín, či obilnín sú aj uprostred zimy významným zdrojom vitaminov A, C, D, E, K a rady B, obsahujú vápnik, fosfor, magnezium, železo ale i velmi cenné bielkoviny. Sú v nich potvdené látky které zvyšujú našu vitalitu, posilňujú imunitu a predlužujú náš život. Napríklad pol šálky naklíčenej pšenice obsahuje viac bielkovín, ako 4 vajcia ...
Túto dobrotu si môžeme veľmi jednoducho pripraviť doma a budeme potrebovať iba keramickú misku a napríklad šošovicu. Miska musí byť nepriehľadná, aby sa ku klíčkom nedestalo svetlo ... zozeleneli by a neboli by krásne biele a krehké.
V prvom kroku si dáme do misky poriadnu hrsť šošovice, prepláchneme ju a zalejeme vodou. Takto zaliatu necháme šošovicu naboptnať 12 hodín.
Po 12 hodinách vodu zlejeme a misku so šošovicou zakryjeme nepriehľadným vrchnákom, alebo tanierikom ...
Šošovicu v miske premývame vodou 2x denne (ráno a večer). Premyjeme, zakryjeme a čakáme ...
Na 2 - 3 deň sa šošovica začína prebúdzať :
Šošovica na ďalší deň :
Na 4 - 5 deň je živý zázrak vhodný na jedenie ... tedaaa, kto nevydrží, môže začať s pojedaním aj skôr ... :)))))
Použitie krehkej pochúťky: zásadne surové do jogurtov, na maslový chlebík, do polievky namiesto vňaťky .... ja som ju schrúmkala pri televízií namiesto orieškov ... a ponúkol sa aj zarytý mäsožravec ... tedaaa manžel ...