Domov » Žurnál+ » Autor: Peter Lang

Žurnál+

Kváskujem, kváskuješ, kváskujeme

Peter L. » Osobné Blogy / 2020-05-06 13:54:55 /  Pridaj komentár / 11 lajkov

Hneď na úvod by som sa Vám najskôr chcela priznať a verejne prehlásiť, že v rámci kváskovania sa radím do kategórie amatér. Áno, presne tak ... úplný začiatočník! A hoci sa toto kulinárske umenie formuje v mojich rukách len krátku dobu, rozhodla som sa o ňom napísať rovnako krátky blog. A jeho hlavný cieľ? Ukázať Vám, akou krásnou činnosťou sa kváskovanie pre mňa stalo.

Hoci ako som uviedla už na začiatku tohto žurnálu, som zatiaľ v tomto smere len čistý amatér. Ale aj napriek tomu mám veľké šťastie a môžem sa učiť od staršieho a skúsenejšieho - od môjho ocina. Ten sa ku kváskovaniu dostal ešte pred dvomi rokmi a okamžite ho to pohltilo. Kúpil si dve knihy, ošatky na kysnutie cesta a pustil sa do experimentovania, ktorá varianta chleba je tá najchutnejšia. Takto ocino piekol a piekol, až som sa ku kváskovaniu po dvoch rokoch po prvý krát odhodlala aj ja.

A môj prvý stanovený cieľ?... nazačiatok kľudne stačí vykŕmiť si riadneho kváskového siláka pomyslela som si, ktorý každý môj peceň chleba premení na nadýchanú dobrotu. Avšak poviem Vám takto narovinu ... kváskovanie je hotová veda! Musite sa o svoj kvások naozaj veľmi dobre starať, pravidelne ho prikrmovať a dbať o to, aby mal čo najideálnejšie podmienky pre svoj rast a naberanie sily. Celý proces vytvorenia materského kvásku trvá 14 dní, počas ktorých sa dopracujete od prikrmovania raz do dňa ku prikrmovaniu dvakrát za deň, pravidelnej kontrole, či sa kvások zväčšuje a ako sa mu darí. Dokonca chvíľami som mala pocit, akoby som sa starala o vlastné dieťa. Garantujem Vám, že počas tohto obdobia sa pri ňom denne nejeden krát zastavíte a budete obzerať jeho neustály progres!

A po dvoch týždňoch tu konečne bol- môj prvý kvások! Konečne! Nevedela som sa dočkať, ako po prvýkrát vytvarujem peceň chleba a po necelej hodinke sa bude predomnou pýšiť v opojení nádhernej vône. 

A poviem Vám veru stálo to za to! Celý ten dlhý proces prípravy materského kvásku bol síce dlhší ako sme bežne zvyknutí pri pečení ale koniec koncov je toho naozaj hoden. Po takmer hodine pečenia som mohla konečne vidieť výsledok mojej niekoľkodňovej práce na vlastné oči, a o pár hodín aj na vlastných chuťových pohárikoch. Hoci kváskovanie vo svojej podstate nie je až také komplikované a po naštudovaní základných informácií by ste ho mali zvládnuť pripraviť, aj napriek tomu musíte byť v tomto smere veľmi trpezlivý a hlavne vydržať do konca! Jedná sa naozaj o dlhší prípravný proces, ktorý si vyžaduje čas. Na fotke nižšie môžete vidieť podobu môjho prvého chleba. Zjedol sa v priebehu jedného dňa a tak som mala aspoň motiváciu pripraviť si rozkvas aj na ďalší kúsok. 

Pri pečení sa snažím zakaždým trochu experimentovať. Raz pri pečení používam plech s vodou pre vytvorenie pary, inokedy ho len pofŕkam... taktiež skúšam rôzne ingrediencie a pomery. Občas prihodím olivy, inokedy rôzne druhy semiačok... Aktuálne, ako píšem tento žurnál, mi oddychujú v kuchyni tri pripravené rozkvasy a tak sa v nej zajtra budem zvŕtať asi o čosi dlhšie. Ale už sa na to veľmi teším. Po prvý krát chcem do chlebíka prihodiť aj syr a osmaženú cibuľku tak som veľmi zvedavá na výsledok. Počula som, že je to hotová delikatesa a tak verím v to, že zajtrajší chlebík bude stáť za to. Určite Vám dám vedieť, ako to dopadlo a s radosťou s Vami budem v nasledujúcich žurnáloch zameraných na kváskovanie zdieľať moje postrehy, ktoré som sa pri pečení naučila :) 

S láskou,

Michaela- LangArt

Komentáre

Pre komentovanie musíš byť prihlásený, nejde to ináč.

TOP Žurnál - Týždeň

Najlepšie žurnály posledného týždňa TOP žurnál mesiac »

TOP Žurnál Mesiac

Najlepšie žurnály mesiaca

Viac »
Kompletná hitparáda žurnálov »