Domov » Žurnál+ » Autor: Martin Gabor

Žurnál+

Recept na nedeľný chlieb

Martin G. » Blogy / 2021-04-09 17:00:02 /  5 komentárov / 18 lajkov

Tento recept je jednoduchý, chutný a naše včelovaky sú pripravené na uskladnenie chlebíkov, aby nevyschli a vydržali dlhšie mäkké.

Na chlebík budete potrebovať:

220 g rozkvas (110 g chlebová múka, 110 g voda, lyžica kvásku)
Ten si pripravíme večer predtým, ako ideme robiť chlieb :) Zmiešame ingrediencie a necháme odstáť. Zakryjeme včelobalom.

550 g chlebovej múky
315 g/ml vlažnej vody
7 g soli
Rasca (nemusí byť, je to na vás) za hrsť

V miske si zmiešame najprv múku, soľ, (rascu) a potom pridáme tekuté zložky, vodu a rozkvas. Ak máte pomocníka, robot to vymieša za vás. Ak ho nemáte, miešajte cesto cca 7-8 minút.

Cesto by sa nemalo až tak lepiť a malo by ísť ľahko dole z hákov na miesenie. Ak ste použili mixér alebo robot, určite domieste cesto ešte na doske, kde si nasypete trochu múky.

Kedy viete, že je cesto ideálne? Keď sa natiahnuté netrhá, je krásne elastické a hladké.
Takéto cestíčko si uložíme do misky, zakryjeme včelobalom a necháme odpočívať 3 hodiny.
Po uplynutí 3 hodín si namokríme ruky a cesto odlepíme od misky. Poprekladáme ho, ako keby sme vytvárali obálku. Takto sa nám do cesta dostáva vzduch, čo vytvára tie krásne bubliny v bochníku.

Takto spracované cesto necháme kysnúť opäť 30 minút. Tento úkon zopakujeme 3x.
Zľahka si dosku poprášime múkou a cesto naťahujeme do tvaru A4 a rohy následne prekladáme do “batôžka”, guličky.

Cesto si vyformujeme do peknej hladkej guľky a vložíme do pekáča. Používame aj papier na pečenie, aby sa nám hotový chlebík ľahko vyberal von. Dôležitá vec je, aby ste cesto vložili “švami” nahor a spodok bol krásne hladký a natiahnutý. Cesto si ešte narežeme do tvaru X.

Rúru si predhrejeme na 250 stupňov, alebo čo to dá v tej vašej rúre. Pečieme 20 minút s vrchnákom od pekáča, aby sme vytvorili čo najväčšie teplo.

Po 30 minútach znížime teplotu na 200 stupňov a zapekáme bez pokrievky ešte ďalších 20 minút.

Do rúry pri pečení vložíme aj ďalšiu nádobu s horúcou vodou, aby sa počas celého pečenia odparovala.

Hotový chlebík je voňavý a chrumkavý. Len si to pýta rovno ho natrieť maslom a nakrájať si k tomu čosi zelené. Mňam!

A aby ste sa mohli radovať zo svojej práce čo najdlhšie, odporúčame chlebík zabaliť do včelovaku. Samozrejme, až keď je úplne vychladnutý :)

Komentáre

soul.LIGHT Mňam, ten vyzerá fantasticky a isto ešte lepšie chutil.

2021-04-09 22:14:00

MirianaOli Vyzerá fantasticky ten chlieb náš každodenný... :)

2021-04-10 13:05:02

MirianaOli Vyzerá fantasticky ten chlieb náš každodenný... :)

2021-04-10 13:05:02

fullsewingleather Perfektný chlebík, vyzerá úžasne

2021-04-11 10:31:55

zabavna Ďakujem za skvelý žurnál!❤️❤️❤️

2021-04-13 11:55:22

Pre komentovanie musíš byť prihlásený, nejde to ináč.

Vecičky nájdete

V žurnáli sú spomínané:

 - Včelobal • S - 13067875_Včelobal • S by vcelobal
 Páči sa 79 ľudom
3,50 €
 - Včelobal • Kombo (S,M,L,XL) - 13067987_Včelobal • Kombo (S,M,L,XL) by vcelobal
 1 komentárov
 Páči sa 142 ľudom
30,90 €
 - Včelobal • Kombo (S,M,L) - 12759331_Včelobal • Kombo (S,M,L) by vcelobal
 Páči sa 58 ľudom
16,90 €
 - Včelovak • malý bochník • Jar - 13195363_Včelovak • malý bochník • Jar by vcelobal
 1 komentárov
 Páči sa 57 ľudom
18,90 €
 - Včelovak • vrecko na pečivo • veľký peceň • Jar - 13892067_Včelovak • vrecko na pečivo • veľký peceň • Jar by vcelobal
 1 komentárov
 Páči sa 36 ľudom
22,90 €

TOP Žurnál - Týždeň

Najlepšie žurnály posledného týždňa TOP žurnál mesiac »

TOP Žurnál Mesiac

Najlepšie žurnály mesiaca

Viac »
Kompletná hitparáda žurnálov »