Žurnál+

Kysnutý slaný koláč

szeju-bijoux3 predané ks, 2 hodnotenia

Júlia S. » Návody / 2020-11-12 07:00:01 /  17 komentárov / 66 lajkov / 1293x zobrazený

Slaný koláč z kysnutého cesta, ktorý nielen výborne chutí, ale aj krásne vyzerá. Ja som ho piekla susede na narodeniny, miesto torty a veľmi sa potešila. 

 

Cesto: 

- kocka droždia

- 250 ml vlažného mlieka

- kávová lyžička cukru 

- 500 g múky (polohrubá, no ja dávam hladkú, keďže polohrubú dostať u nás zriedka)

- soľ (podľa chuti)

- 100 g masla (zmäknutého, prípadne olej)

- 2 vajcia

- olivový olej

 

Plnka: 

- asi 4 väčšie zemiaky uvarené v šupke

- kôpor

- cibuľa

- lobodná rastlina (nemusí byť)

- kyslá smotana alebo jogurt

- soľ

 

Z droždia, trochu mlieka a cukru pripravíme kvások a necháme asi 10 - 15 minút postáť. 

Zbytok mlieka, maslo, vajcia, soľ, preosiatu múku a kvások spolu vypracujeme na mäkké cesto a necháme hodinu prikryté odpočívať pri izbovej teplote. Na pomúčenej doske opäť trochu prepracujeme a vytvarujeme do požadovaného tvaru, necháme vo forme odpočívať asi 20 - 30 minút. Ozdobíme kvetmi, lístkami, pokvapkáme olivovým olejom.

 

 

Potom dáme do rúry (cca 170 stupňov, do zlatista). Ja pečiem v peci alebo v rúre, kde nemám stupne, tak sa mi to ťažko odhaduje. 

Kým sa pečie cesto, pripravíme plnku. 

Uvarené zemiaky ošúpeme, roztlačíme vidličkou, pridáme soľ, nadrobno nakrájanú cibuľu, kôpor, lobodu, kyslú smotanu a všetko dobre premiešame. 

 

 

Upečený koláč prerežeme na polku a plníme plnkou. Môžete si odložiť trochu kyslej smotany, aby ste si pred každým kusnutím mohli koláč ešte viac touto pochúťkou ochutiť. 

 

 

 

Dobrú chuť!

 

Komentáre

taliaa vyzerá krásne.

2020-11-04 14:05:212x

danabortlikova Veľmi pekný!

2020-11-04 16:52:181x

B-L-made Taký krásny až škoda zjesť :D

2020-11-04 18:46:301x

szeju-bijoux Dakujem, ale fajny bol :D

2020-11-05 11:29:44

HelkaAndr krásný, určite velmi chutný :-)

2020-11-12 07:03:15

MirianaOli Samé dobroty vZurníáloch a tento koláč je jeden z nich; no super vyzerá a určite výborne chutil:)

2020-11-12 09:38:12

fullsewingleather Umelecké dielo ☺☺

2020-11-12 10:39:57

zukinka Neskutočné, nádherné... bezpochyby umenie... hneď sa pozná kreatívna duša! :-)

2020-11-12 11:52:14

SPdesign Vyzerá úžasne, už len zahryznúť.

2020-11-12 12:05:59

KARLKING Naprosto luxusní! luxusní! luxusní!

2020-11-12 12:28:28

Softwille mnam mnam - urcite bol super a foto krasne

2020-11-12 12:32:44

radana22 práve som ho upiekla. perfektný!

2020-11-12 15:08:511x

johanahol Krasny

2020-11-12 19:51:40

szeju-bijoux jeej, dakujem za komentare :) aj za vyber do Zurnal+, tesim sa.

2020-11-12 20:27:25

farebny.domov hmmm, kysnutý koláč ako umelecké dielo, mňam, teda vlastne škoda ho zjesť

2020-11-14 22:41:37

Donnatriste Veru, kreatívna duša sa prejaví aj vo varení a pečení. Koláč vyzerá lákavo, s podrobným receptom a super fotkami priam nabáda upiecť ho. Ďakujem za tip, určite vyskúšam. :)

2020-11-30 08:52:47

Hrushka To je nááááááááááááááááádhera!!!

2020-12-17 15:27:48
Pre komentovanie musíš byť prihlásený, nejde to ináč.

TOP Žurnál - Týždeň

Najlepšie žurnály posledného týždňa TOP žurnál mesiac »