Domov » Žurnál+ » Autor: Bianka Bodnárová

Žurnál+

Všetko o kokosovom oleji

Bianka B. » Osobné Blogy / 2019-05-12 11:07:03 /  Pridaj komentár / 5 lajkov

ODKIAĽ POCHÁDZA KOKOSOVÝ ORECH?


Kokosový olej – pomenovanie pochádza zo slova “coco“, čo v preklade znamená “opičia tvár”. Toto pomenovanie dostal kokosový orech od španielskych prieskumníkov, pretože jeho tvar im pripomínal tvár opice. Vedecký názov pre kokosový orech je Cocos Nucifera.

Populácie, ktoré pochádzali z krajín, kde rástli palmy, veľmi rýchlo zistili, že kokos je veľmi vzácnym orechom. Používali ho najmä v strave, kde zastával veľmi výživnú a liečivú súčasť každodenného jedálnička. Jeho existencia sa datuje tisícky rokov do minulosti. Kokos je široko používaný v južných a stredoamerických regiónoch, Afrike, Indii a väčšine Ázijských krajín. História hovorí, že kokos bol pestovaný v Indii pozdĺž pobrežia Malabar už v dobách pred Kristom.


Kokosové orechy sú v sezóne po celý rok a rastú v skupinách po 5 až 12 plodoch. Každý mesiac začína rásť nová skupina. Skupina kokosových orechov dozrieva raz mesačne, a tak kokosové palmy produkujú asi 100-120 kokosových orechov ročne.
Trvá 12 mesiacov, kým kokos na začiatku dozrie z nového kvetu na úplne zrelý orech. Hovorí sa, že najlepšie výnosy pochádzajú z orechov, ktoré padajú na zem prirodzene, keď sú úplne zrelé. Existujú rôzne kvality kokosového oleja v závislosti od použitých surovín, odkiaľ pochádza, od pôdy, v
ktorej sa pestuje, alebo od metód pestovania.


AKO ZÍSKAVAME KOKOSOVÝ OLEJ?



Rovnako ako kokosové mlieko, začína kokosový olej ako biela vrstva vo vnútri kokosového orecha, nazývaná „jadro“ alebo „mäso“. Po otvorení kokosového orecha sa "mäso" odstráni, zohreje a vysuší, pričom sa toto jadro zmení na "kopru". Potom sa z kopry vytlačí olej lisom, čo je nástroj, ktorý pôsobí intenzívnym tlakom na kokosový výrobok. Lis môže spôsobiť trenie, ktoré v tomto procese vytvára teplo. Posledným krokom je filtrovanie oleja.


Rozdiely medzi rafinovaným a nerafinovaným kokosovým olejom súvisia so stavom kokosového "mäsa" v čase extrakcie a následne ovplyvňujú výsledné chute. Rafinovaný kokosový olej využíva vyhrievané a sušené kokosové mäso, zatiaľ čo nerafinovaný kokosový olej používa na extrakciu čerstvé kokosové mäso.

Pozdravuje,

Timi :)

Komentáre

Pre komentovanie musíš byť prihlásený, nejde to ináč.

P
soaphoria
soaphoria
5135 predaných ks, 854 hodnotení

TOP Žurnál - Týždeň

Najlepšie žurnály posledného týždňa TOP žurnál mesiac »

TOP Žurnál Mesiac

Najlepšie žurnály mesiaca

Viac »
Kompletná hitparáda žurnálov »