Jar je v plnom prúde, lúky sa už hmýria pestrofarebnými kvetmi, radosť pozerať. Mnohé z nich pozná aj bežný človiečik, a iné zas len tí, ktorí sa botanike, či liečivým rastlinám alebo fytoterapii venujú už tak trošku viac...
Skúsme teda dnes použiť niečo z tých notoricky známych a dostupných krások na malú sladkú dobrotu. Lebo však láska ide cez žalúdok :-)
Čo budeš potrebovať?
2 hrste púpavových kvetov
1 hrsť sedmokráskových kvetov, alebo pokojne aj dve :-)
100 g kryštálového cukru
500 ml vody
50 g medu, taký ozajstný nájdeš aj u nás :-)
štipku citrónovej kôry, zázvoru, prípadne aj kurkumy
práškový, jemný kryštálový alebo púpavový cukor na obalenie
Ako na to?
Úvod je príjemný a zábavný, nazbieraj asi tak po dve hrste rozkvitnutých hlávok púpavy a sedmokrásky. A tu opäť platí, že je naozaj dobré zbierať v čistom prostredí, kde autá, či havkáči žiadnym spôsobom neintervenujú :-)
Nazbierané kvietky zalej v primerane veľkom hrnci horúcou vodou a nechaj pomaly variť asi pol hodinky, i dlhšie. Áno, redukujeme! A to až na objem približne 100 ml. Kedy to už je práve tých 100 ml sa trošku ťažšie odhaduje, ale môžeš si ešte na začiatku urobiť na vnútornej strane hrnca malú značku, kde práve to jedno deci je...
To je že aká vychytávka! :-)))
Vzniknutých 100 ml silného bylinkového odvaru nalej na teflónovú panvicu, pridaj cukor, med, citrónovú kôru, zázvor, či kurkumu. Nechaj pomaličky variť, kým sa cukor úplne rozpustí a masa začne hustnúť a bublať. Miešaj, miešaj a pozor, môže to trošku prskať a je to naozaj horúce.
Teraz sa ti bude veľmi hodiť kuchynský teplomer! Sladká bylinková masa by mala dosiahnuť teplotu v rozmedzí 145-149 °C (áno, naozaj horúce!) Keď sa unáhliš, hotové cukríky dobre nestuhnú alebo sa ti po istom čase môžu začať rozpúšťať.
Nuž, ak tvoja domácnosť patrí k tým, kde sa taký teplomer bežne nevyskytuje, musíš ísť na to pocitovo. Vyzerá to, ako keď sa robí karamel, miešaj, miešaj, pomaly nechaj budúce cukríky pobublávať a dávaj pozor, aby sa to nepripálilo. Keď sa rozhodneš, že už je tá správna chvíľa, ponalievaj masu do malých silikónových formičiek. Dobre sa to robí lyžicou, ale netreba pri tom zaháľať, masa dosť rýchlo tuhne.
A ak v tvojej kuchyni nenájdeš ani vhodné formičky, môžeš robiť malé kôpky na silikónovú podložku alebo papier na pečenie. Tie sa rozlejú a budeš mať malé ploské cukríčky.
Mne sa osvedčili silikónové formičky na ľad, cukríky sú pekné guľaté a vhodnej veľkosti, tak akurát do úst. Výborné sú aj tie na pečenie psích keksíkov :-)
Teraz príde chvíľa čakania, keď necháš cukríky stuhnúť. Asi po dvoch hodinkách cukríky vyklop z formičiek a obaľ v cukre, aby sa nelepili. Môžeš použiť aj púpavový cukor, ktorý ti ostal z minula :-)
Nuž, čo si budeme nahovárať, cukríky nikdy nepatrili k najzdravším potravinám, ale možno je to veselý spôsob, ako sa pohrať s bylinkami. Lebo rovnakým spôsobom vytvoríš aj protikašľové cukríky zo šalvie, tymiánu či dúšky materinej a mätové alebo rumančekové zas pohladia rozhnevaný žalúdok.
Vyskúšajte a dajte nám vedieť, ako sa vám darilo!