Berta S. » Tvorba / 2022-01-27 07:00:02 / 5 komentárov /
25 lajkov
Keďže tu máme práve veselé Fašiangy, dnes na tému ŠIŠKY :-)
Šiška fašiangová, poddruh lekvárová je určite jednička, ale viete ako vyzerá šiška smreková? A ako ju rozoznať od šišky jedľovej? A vôbec, čo majú tieto dva stromy spoločné, a čo zase nie?
Áno, správne, obidva sú ihličnaté a obidva vždyzelené.
Taký smrekovec napríklad, sťaby tiež ihličnan, sa volá opadavý a nomen omen...sa tak v zime aj správa – ihličie dolu!
A áno, správne, obidva majú mimoriadne liečivé účinky. Či ste nevedeli? Skrývajú v sebe naozaj kúzelnú silu. Naši predkovia vedeli. A my sme tak trochu zabudli. Ale nevadí, lepšie dozvedieť sa neskôr, ako nikdy :-)
Smrek aj jedľa obsahujú veľa podobných účinných látok, éterické oleje s voňavými terpénmi, živice, taníny a vitamíny. Ich pôsobenie na naše zdravie je u oboch tiež podobné: upokojujúce, dezinfekčné, protizápalové, mimoriadne účinne pomáhajú pri bolesti hrdla, kašli, bronchitíde, bolestiach nervov, kĺbov i svalov, reumatizme. A to neuveriteľne rýchlo!
Môžeme si z nich vychutnať čaj, príjemný kúpeľ, po kvapkách tinktúru, po kúskoch živicu, masť na kolená i hrudník a u nás v Sirupárni samozrejme sirup na lyžičku. Krásny, hustý, červený! Jedľový aj smrekový.
Ale ako ich teda rozoznať?
Jedľa biela (Abies alba, ak chceme) má ihličie ploché, zvrchu lesklé a zospodu s dvomi bielymi prúžkami.
Smrek obyčajný (tiež až taký obyčajný zase nie je, ale inak Picea abies) má ihličie štvorhranné a výrazne pevnejšie. Po bielych prúžkoch ani stopy.
Ale vráťme sa k tej fašiangovej téme: šišky :-)
Smreková šiška si tak odovzdane visí na konári... Jedľová šiška naproti tomu, stojí smelo vzpriamene! A ak vás niekto pošle doniesť spod jedle zopár šišiek, vedzte, že to je starý chyták :-) Jedľová šiška sa totiž rozpadne ešte na strome, na konári z nej ostane len kostrnka a jedľovú šišku na zemi nikdy nenájdete! Ale ak by ste chceli na vychádzke s deťmi trošku zafrajeriť, pokojne na nich tento malý fórik vyskúšajte. Je to trošku zlomyselné, ale zážitkovo zapamätateľné. Účel svätí prostriedky :-)
Spanilá šiška jedľová... a visiace šišky na smreku.
Keďže sú šišky predsa len záležitosťou výnimočnou, zaslúžia si ešte trochu pozornosti :-)
Pravá šiška fašiangová má (prinajmenšom) dva poddruhy: šiška holá, nazývaná aj „len tak, pocukrovaná“ a potom šiška pre fajšmekrov, vytunovaná lekvárom! :-)
Nuž a tu prichádza to staré známe „keď sa ťa zima opýta....“
Keď sa nás teda pravá fašiangová zima opýta, spomenieme si na horúce dni na prelome leta a jesene, keď slnko krásne hrialo a naše slivky boli už nádherne sladké, mäkké a fialovo tmavé. Niekto by ich radšej videl v tekutom skupenstve, no na našom dvore nájdu svoje miesto v medenom kotle nad horúcim ohňom! Pekne pozbierame, preberieme, očistíme, rozpolíme, vykôstkujeme a šup s nimi do kotlíka. A ako je už u nás zvykom, potom pekne, dlho, pomaly...do večera do tmy a sladké slivky sa pomaličky premenia na lahodný, hustý, čierny slivkový lekvár. Bez pridania cukru, lebo toho svojho majú dostatok.
Takže, keď sa vás zima opýta, nech sa páči, u nás nájdete Slivkový lekvár z kotlíka, bez pridaného cukru.
Veselé Fašiangy prajeme! :-)
Kam ďalej? Prečítajte si aj ďalšie články zo Žurnál+
LUKALUM Skvelo píšete Berta, Vášeň žurnály si vždy rada čítam! Ďakujem
siruparen Tak to ma teší! Slohy na základnej škole ma bavili :-))))
AdharaDecor O smrekových a jedľových šiškách som minulú zimu písala aj ja, ale z celkom iného hľadiska. Že existuje smrekový aj jedľový sirup je pre mňa prekvapením. :-)
Sandante aké fajné čítanie! :))
siruparen A aké fajné sirupy :))))) Ďakujeme, že Vás to baví a ďakujeme za každý komentár!
V žurnáli sú spomínané: