Domov » Žurnál+ » Autor: Denisa Straková

Žurnál+

Úvaha: Ovocie a čokoláda, akú majú v skutočnosti chuť?

Denisa S. » Nové výrobky / 2024-05-21 17:35:19 /  4 komentáre / 5 lajkov

Pôvodne som chcela tieto grafiky robiť v duchu pastel tónov, ale potom som pridala aj tmavú čokoládu, aby som vytvorila kontrast a skrytú symboliku, ktorú vám teraz popíšem.

Osobne milujem spojenie ovocia a čokolády. Tá čokoládová sladkosť dopĺňaná osviežujúcim ovocím. Skvelá a výživná harmónia. Na prvý pohľad, resp. prvé ochutnanie, nemám čo vytknúť.
No ak idem do hĺbky, tak sa zamýšľam, sú tie zložky v nej obsiahnuté ozaj tak chutné?

Napríklad vláknina. Kúpila som si čistú vlákninu na pridávanie do jedál a poviem vám, nič príjemné. Bez chuti, divná textúra. Tá istá vláknina je v ovocí, len je skrytá.
Alebo voda. Síce nie je nepríjemná, ale je chuťovo nudná. :D A v ovocí jej je hodne, prečo je napriek tomu chutné?
Kyslosť ovocia? Neviem si predstaviť, ako by ovocie chutilo bez cukru, ktorý obsahuje. Tá špecifická príchuť, ktorá robí daný druh ovocia nezameniteľným, je bez cukrového vyváženia podľa mňa skôr odpudzujúca.
A čo tak kakao obsiahnuté v čokoláde? Je mnoho milovníkov čokolády, povedala by som, že drvivá väčšina ľudí :D, ale koľkým ľuďom chutí kakao bez akýchkoľvek prísad (mlieko, cukor, tuk...)? Povedala by som, že minimu, ak vôbec niekomu. Veď je veľmi horké.
Stonky, listy, šupky a jadierka sú kapitola sama o sebe. Pokazia celý dojem, že to ani nedojem. 

Skrytá symbolika

Asi sa pýtate, prečo to rozoberám. A prečo sa tak zamýšľam? Ja sa na oplátku spýtam vás (a aj seba), prečo sa podobným štýlom zamýšľame nad životom? Áno, metaforicky som prirovnala život k tejto pochúťke.

Za vlákninu si doplňte napríklad vyplavovanie zlých emócií, plačom, niekedy aj krikom :D, ich prežívaním a pripustením si ich. Samo o sebe daná chvíľa nijaký pôžitok nedáva, ale je nepostrádateľná pre zdravé prežívanie. Vláknina je zas dobrá na zdravé zažívanie. :D
Voda môže byť čistý oddych a ničnerobenie. Je nudná, ale bez nej by sme boli vyšťavení, rovnako, ako je vyšťavené ovocie bez vody.
Kyslosť ovocia je ako námaha, snaha, ktorú vkladáme do vecí. Sama o sebe nie je lákavá, ale spolu s výsledkom a dobrými pocitmi (cukry v ovocí) tvorí chuť celého ovocia. Bez nej by ovocie bolo len cukrové čudo bez vitamínov, ktoré by po chvíli začalo nudiť. Námaha doslova prináša svoje ovocie.
Kakaová zložka môžu byť nepríjemné chvíle, dráma – od stratených kľúčov až po vážne problémy. Ak je v malom množstve alebo pomere k zvyšku a vieme s tým nakladať, tak nemusí to byť tak špatné, ba naopak nám to pomôže viac zvýrazniť sladké chvíle. Horšie je, ak je to niečo vážnejšie a prebije to ostatné chute. Čím je tých horkých chvíľ viac, tým viac treba dbať aj o to, aby bolo aj sladkého viac, aby nám v globále ten život aspoň trochu chutil.
(viem, nie najlepší príklad, lebo kakao je aj vo vysokom množstve stále chutné, ale aj tento aspekt som chcela zakomponovať do svojho prirovnania)
Stonky, listy, šupky a jadierka: To sú veci, ktoré je dobré zo života vylúčiť a vôbec ,,nejesť", lebo nielenže zbytočne a bez prínosu kazia chuť, ale môžu byť aj škodlivé.



Záverom by som sa vyjadrila, že život má mnoho chutí. Nie je dobré sa príliš zameriavať na jednu zložku a ignorovať ostatné, pokiaľ nie sú v nadpriemernom množstve alebo nám škodia. Ale chcem podotknúť, že vždy v živote budú aj ťažšie a menej príjemné zložky, nejde o to mať iba to dobré, to by potom bolo všetko síce chuťovo sladké, ale monotónne a bez živín. Ako ľudia nie sme na to stavaní a aj tak by nás to omrzelo. 

Niekedy je fajn sa dívať na život globálne, rovnako, ako nejeme zvlášť iba vlákninu a zvlášť cukor, ale spolu v ovocí. Rovnako ak mi horká čokoláda nechutí, ale pridám k nej sladké ovocie, zrazu to nie je také zlé. V konečnom dôsledku sa všetko zmieša a dá životu špecifickú príchuť, ktorá je zväčša oveľa chutnejšia, než nejaké konkrétne sústo.

Samozrejme je pravda, že sto ľudí, sto chutí – nie je záruka, že život bude vždy podľa chuti, ale stojí za pokus ochutnávať ho komplexne a prípadne sa pokúsiť vývážiť zložky do takej miery, akej to len ide, aby výsledok chutil. Prípadne požiadať o pomoc skúsenejšieho kuchára života (psychológa).

Postupne budem pridávať do e-shopu aj iné produkty s týmto motívom. 

Komentáre

Lesiavelin krásna uvaha ♥

2024-05-21 19:22:501x

relevator Ďakujem ♥.

2024-05-21 19:35:15

AdharaDecor Ja som v tomto iná, mne ovocie v čokoláde nechutí. Teda, kyslé ovocie. Oriešky a madle sú mňam, aj hrozienka ešte vezmem na milosť. Ale jahody či dokonca pomaranč? To je za trest. :-) Veľmi sa to chuťovo bije...

A je síce pekné brať život ako čokoládu, no do toho môjho niekto zabudol pridať cukor. A márne ho zháňam, aby som si ho tam pridala sama...

2024-05-22 10:11:581x

relevator Ďakujem za koment, nuž je to otázka vkusu, viacerým nie je táto kombinácia po vôli :D. Možno aj v tom je tá symbolika, že to, čo chutí jednému, nemusí chutiť druhému, niekomu vyhovujú viac jahody, u niekoho naopak nanajvýš hrozienka, hoc ani jedno objektívne nie je špatné a je to len otázka vkusu, ktorý ale treba rešpektovať.

Držím Vám palce v zháňaní cukru do Vášho života.

2024-05-23 20:35:53

Pre komentovanie musíš byť prihlásený, nejde to ináč.

relevator
relevator
550 predaných ks, 160 hodnotení

FIMO výrobky, pohľadnice, grafika, školské pomôcky, komponenty atď...

Aj keď vecička oficiálne v ponuke na zákazku nie je, keď mi napíšete, tak vám kľudne vyrobím výrobok podľa želania, všetko je to o dohode.

Mnoho produktov je originál, preto sa fotografia nemusí v malých detailoch zhodovať so skutočnosťou.

Malé výrobky (väčšinou z FIMA) nie sú vhodné pre deti do troch rokov z dôvodu nebezpečenstva udusenia.

Moje kategórie

Vecičky nájdete

V žurnáli sú spomínané:

 - Fľaky chaosu (ovocie+čokoláda) - 16969142_Fľaky chaosu (ovocie+čokoláda) by relevator
 Páči sa 44 ľudom
6 €

TOP Žurnál Mesiac

Najlepšie žurnály mesiaca

Viac »
Kompletná hitparáda žurnálov »