Kvety Bazy čiernej - každá domácnosť má svoj osvedčený recept na ich spracovanie. Sirup, malinovka, lekvár, ... V zime s citrónom do čaju alebo na maslový chlebík za lyžičku džemu, mňamňam, slniečkovo na stole! A v lete s medovkou do chladenej vody, hmmm, pôžitok na jazýčku pre mlsných malkáčov i veľkáčov!
A keď sezóna skončí a zrazu sa objaví zopár zábudlivcov na kríčku, netreba horekovať: sirup to už síce nebude, ale troška mlsnej dobroty sa z toho dá vyčarovať. Pozrite sa na Bazový rôsol alias Slniečkové želé. U nás sa dáva do čaju i na vianočku.
Je to veľmi jednoduché a suroviny sú k dispozícii všade, akurát toho býva málo. Všetko potrebné sa zhrnie do 3 slov: baza, cukor, džus. Vysvetlím:
posledné kvety bazy (7-20, koľko máte; čím viac, tým je intenzívnejší výsledok) umyť a namočiť do 1 litra 100% jablkovej šťavy na 24 hodín. Potom cez sitko zliať do hrnca. Prisypať 500g želírujúceho cukru 2:1 a variť. Vytvorí sa troška peny, nevadí. Treba nechať dôkladne prevariť, minimum je 5 minút varenia. Potom odstaviť a po chvíľke státia sa pena pekne celá stuhnutá dá odstrániť. Horúce preliať do pohárikov a otočiť vrchnákom dolu. Nechať vychladnúť, zmes zrôsolovatie.
Keď budete v čase karantény hľadať niečo zdravé a mlsné pre svojich maródov, dajte si toto želé zamraziť do nanukových formičiek. Úspech je zaručený!!