Žurnál+

Kúsok zdravia ukrytého v klíčku

P
melia1626 predaných ks, 802 hodnotení

Marta M. » Návody / 2020-04-20 07:00:01 /  1 komentár / 40 lajkov

Vedeli ste, že k tomu, aby ste si doma vypestovali vynikajúcu vitamínovú pochúťku, Vám stačí pár hrstí obyčajnej šošovice?

 

 

Naozaj, čerstvé klíčky obsahujú množstvo vitamínov, minerálov, stopových prvkov, vlákniny. Klíčené zrnká sú vzácnym zdrojom týchto látok, tak potrebných na posilnenie imunity v jarnom období, o to viac tohtoročnú jar... a navyše kedykoľvek dostupným a lacným zdrojom :) Každému z nás záleží na dobrom zdraví, preto verím, že tento článok bude malým príspevkom v tejto snahe...

 

 

Ako na to? Postup je skutočne veľmi jednoduchý, okrem šošovice budete potrebovať hrniec s vrchnákom či inú uzatvárateľnú nádobu, čistú vodu a sitko (to nie je nevyhnutné).

Do hrnca nasypeme suchú šošovicu, prepláchneme a poriadne zalejeme vodou. Necháme stáť pár hodín, kým napučí, alebo cez noc. Pozor, šošovička značne naberie na objeme, povedala by som že až 10-násobne! Pre začiatok uvediem tento pomer: do hrnca o objeme 1 liter dáme 3-4 hrste šošovice, vážim... je to asi tak 80 gramov. A zalejeme aspoň 0.5 l vody. Neskôr to správne množstvo určite odhadnete od oka :)

 

 

Keď šošovica napučí, vodu zlejeme. Zakryjeme vrchnákom a necháme klíčiť pri izbovej teplote. Dôležité je udržiavať šošovicu neustále vlhkú! Takže počas nasledujúcich dní ju preplachujeme aspoň 3-krát denne. A čakáme... hneď ako sa objavia kratučké biele klíčky, môžeme sa do nej pustiť. Najvhodnejšia dĺžka je však cca 5 mm, čo potrvá tak 2 - 3 dni. Potom šup s ňou do chladničky, kde nám vydrží ešte ďalších pár dní čerstvá a pripravená na použitie :)

 

 

Takisto jednoducho, rovnakým postupom, sa dajú nakličovať aj napr. fazuľka mungo či špaldové zrno. No predsalen, klasickú hnedú šošovicu má väčšina z nás vždy "v zásobe".

 

 

Klíčená šošovica je chutná, svieža, chrumkavá dobrota, klíčky mi jedia aj deti (poniektoré :). Môžete si ich dať ako prílohu k akémukoľvek jedlu, chlebíku, pečivu či do jogurtu. A hoci aj len tak samé, keď Vám príde chuť na niečo chrumkavé :)

Dobrú chuť a veľa zdravíčka!

marta

Komentáre

SylviaIvanko Ďakujem Vám za užitočný postup. Určite to vyskúšam. Nech sa Vám darí ♥

2020-04-21 07:59:54
Pre komentovanie musíš byť prihlásený, nejde to ináč.

TOP Žurnál - Týždeň

Najlepšie žurnály posledného týždňa TOP žurnál mesiac »