Domov » Žurnál+ » Autor: Magdaléna Šimeková

Žurnál+

Medo-soľný chlieb a splašená gazdinka

Magdaléna Š. » Osobné Blogy / 2017-06-16 15:09:31 /  8 komentárov / 20 lajkov

Občas pečiem medo-soľný chlieb. Jeho príprava je ľahká, hoci kysnutie dlhé a vyžaduje si správnu teplotu. A navyše, polhodinové miesenie dá ruke zabrať. Keďže na to, aby sa tento chlebík "narodil", potrebuje toľko podmienok, keď som ho prvýkrát piekla, ani som nedúfala, že z toho vyjde voľačo jedlé.

Môj prvý pokus síce chutný bol, ale mal príliš tenkú kôrku a bol veľmi biedne nakysnutý. Nevadí, vravím si, je to premiéra, chce to iba cvik. A možno pozornejšie dodržiavať inštrukcie.
Lenže nech som sa snažila akokoľvek, z trúby mi vždy vyliezol len akýsi scapnutý pagáč... Jeho špecifická chuť ma však čas od času zlákala k ďalšiemu pokusu, až som si napokon zvykla, že môj medo-soľný chlebík je proste takýto.

Až raz, minulý víkend, mi to konečne vyšlo! Chlebík nakysol, mal pekné oká, skrátka, konečne sa podobal na ten z obrázku :)

A ako sa mi to podarilo? Hm... vlastne tak, že som počas celej prípravy usilovne robila jednu blbosť za druhou...

 

 

Pôvodný plán bol urobiť polovičnú dávku, tak som odmerala soľ, med a múku. Pohoda, nerobím také niečo prvý raz.
Lenže potom som to celé zaliala množstvom vody na PLNÚ dávku a s hrôzou som si to uvedomila až vtedy, keď mi v mise všetko plávalo...

Nuž čo, tak bude plná dávka. Len zdvojnásobím zvyšné ingrediencie. Nič sa nedeje.
Ale čo čert nechcel - pri odmeriavaní soli dostala kuchynská váha na chvíľku akési zatmenie a správala sa veľmi čudne, takže cesto, ktoré som miesila, sa po ochutnaní ukázalo slanšie, než je zvykom.

Splašila som sa. Nechcem príliš slaný chleba! Pridala som teda ešte med, nech sa to nejak dorovná...
Tak sedím, miesim a rovnako sa mi v hlave miesi, ako toto dopadne... Presné pomery sú v kýbli a ja netuším, či z toho budem mať aspoň ten môj zvyčajný pagáčik.

Cesto potom išlo do vypnutej trúby, kde naň svieti žiarovka, prehrieva ho a presviedča rôzne baktérie, že toto je to pravé miesto na ich rozkvet. Teplomer vedľa mi hlási, či sa teplota pohybuje v požadovanom rozmedzí 28-30 stupňov a mojou úlohou je len čakať a občas na teplomer mrknúť.
Zvyčajne som každú chvíľu behala kontrolovať, či sú podmienky optimálne a ak teplota bola nad alebo pod, vetrala som, alebo naopak, zohrievala. A teraz? Zopár ráz som "čekla" a potom si vravím - aaale, to je jedno, už je to aj tak celé inak...

Ráno sa zobudím a idem piecť. Rúru som si vyhriala na 160 stupňov a cesto (napodiv, celkom pekne nadvihnuté) som s nádejou, že to možno predsa len bude dobré, strčila dnu. 
Vedela som, že chlebík sa pečie pol hodiny na 160 a potom hodinu na nejakých dvesto-čosi, ale nevedela som si spomenúť presne, tak som tesne pred uplynutím prvej polhoďky išla túto informáciu preveriť. A čo som sa dočítala? Že som si pamätala zle aj prvú teplotu! Alebo skôr, zamenila som si ju s tou druhou. Chlebík sa mal piecť najprv horúcejšie a potom hodinu chladnejšie.

Parí sa mi z hlavy. Čo teraz? Mieša sa vo mne panika a zároveň i hnev, že som také poleno. Bola som tiež sklamaná, lebo mi bolo ľúto, že chlebík, na ktorý som sa tešila a ktorý prežil moje experimentovanie s pomermi ingrediencií, nakoniec takto hlúpo zničím.
Nenapadlo mi lepšie riešenie, len teplotu zdvihnúť aspoň na tú predpísanú polhodinu a potom znížiť, ako treba.

Dopiekla som, vytiahla som a vy už viete, že chlebík bol dobrý.

 

 

No "nešľahne" ma? - premýšľam, keď si natieram chlieb s maslom a medom - svoju milú spomienku na detstvo. Čo za čudesné zákony to na svete platia? Keď sa snažíš, nejde to, keď všetko skazíš, tak to klape. Veď uznajte: suma sumárum - cesto som blbo zarobila, nedbalo nechala vykysnút, zmätkovito upiekla 2 hodiny namiesto 1,5.
A výsledok? Najschopnejší chleba, aký sa mi podarilo upiecť!

Bola to pre mňa veľmi milá skúsenosť. Život ma pekne upozornil na to, že sa netreba striktne držať toho, čo niekto povedal, či napísal. Stačí robiť, ako viem, potom sa stane, čo sa stať má.

Jedna vec mi však kúštiček vŕta v hlave: Ktorá to bola tá kľúčová chyba, ktorá spôsobila, že chlebík sa podaril...?

:)

Komentáre

deve286 Zlaté :)

2017-06-16 15:59:17

MilicaM ;-)))

2017-06-16 18:30:19

Skyrra Toto presne poznám... mne sa stáva, že obvykle hneď na prvýkrát urobím všetko dobre a ani neviem ako. Potom je zo mňa hrdinka a ďalší pokus, ktorý si myslím, že zvládnem ľavou zadnou, dopadne katastrofálne. Nasledujú jeden-dva ďalšie pokusy, ktoré sa nepodaria, ja nechápem prečo a čo robím inak. Ale potom to už obvykle výjde :D.

Zaujímalo by ma ako taký chlebík chutí... vieš to nejak opísať?

2017-06-16 19:05:21

ButterflyHandMade Milé čítanie. Aj ja občas takto pletiem veci, veľmi dobre yo teda poznám :-) obľúbená veta môjho muža -co sa ma stať, stane sa :-D

2017-06-16 23:16:04

norika21 No, deň blbec :-( Aj sa podelíš z receptom prosím ?

2017-06-17 10:48:04

megissime @Skyrra , chuť chlebíka by som opísala ako takú akoby "teplú", nepripadá mi vyslovene sladký ako vianočka, ale poznať, že je v ňom niečo inak ako v bežnom chlebe. A asi závisí aj od toho, akú múku použiješ, ja používam špaldovú.

@norika21 - čo sa týka receptu, mám ho odtiaľto: http://www.jogah.sk/index.php/ovyzive/zivy-chlieb

2017-06-17 15:47:36

norika21 Ďakujem pekne:-)

2017-06-18 10:19:50

Sslava :o)

2018-01-05 10:11:27

Pre komentovanie musíš byť prihlásený, nejde to ináč.

U
megissime
megissime
163 predaných ks, 77 hodnotení

Ahoj.

Hovoria mi Megi.
Mám rada kamienky, stromy, zvieratá, vôňu vzduchu po daždi, pocit po plači a miniatúrky. Moja tvorba je predovšetkým spontánna, je o počúvaní toho, čo mi kameň hovorí a o sprostredkovaní tohto odkazu.

Informácie


Pôvodné meno z.hniezda

TOP Žurnál - Týždeň

Najlepšie žurnály posledného týždňa TOP žurnál mesiac »

TOP Žurnál Mesiac

Najlepšie žurnály mesiaca

Viac »
Kompletná hitparáda žurnálov »