Prečítaj si aktuálne hodnotenia, ktoré práve udelili predajcom ich kupujúci.
VeronickaP: Urcite odporucam, ochotna predavajuca, vyrobok prisposobeny nasim ocakavaniam, pekne prevedenie viac info
mainka: super viac info
GabKe: Krásne, voňavé sviečky. Som maximálne spokojná. viac info
Spiris: Čarovné :) Ďakujem pekne. viac info
Spiris: Krasne :) Dakujem viac info
Najčastejšie dodržiavanou tradíciou sú oplátky s medom – ako prvý chod si ich na Slovensku dáva až 93% ľudí. Rovnako ryba a majonézový šalát sa ocitnú na štedrovečernom stole skoro v každej domácnosti, no čo sa polievok týka, ich počet a druh sa líši od rodiny k rodine.
Kapustnica sa varí vo variantoch: bez mäsa, bez kapusty, bez zemiakov, biela, so slivkami, s hríbami, s reznacami alebo vajíčkom.
Ako sladkú bodku si slováci dávajú bobábky, pupáky, bobaľky, opekance, poplanky či perky a samozrejme vianočné koláčiky ako štedrák, medovníky, linecké, šuhajdy, rožteky, pajgle alebo pusinky.
Tradíciu, ktorú každý a zároveň nikto nedodržiava je pôst, pretože večeru je treba ochutnať, počas varenia, skontrolovať v špajzi alebo naaranžovať koláčiky na misu.
Stromčeky sú v obývačkách stále najmä živé, vysvietené a ozdobené tajne ešte pred štedrým večerom alebo spoločne zdobené ráno, po pôstnych raňajkách. Výzdoba nie je kompletná bez čečiny, zdobených medovníčkov, orieškov, peniažkov, svietnikov a vlastnoručne uvitých adventných vencov.
Pašovanie darčekov pod stromček a rozptyľovanie detí počas štedrého večera je disciplína sama o sebe – Ježiško sa chodí vítať na dvor, prípadne vznikajú dôležité činnosti ako vysýpanie smetí, kúpanie vo vani, signalizovanie prskavkou, zabudnuté zápalky, kŕmenie zvieratiek.