...novým, aj k tým Recy (UpGradovaným), ale výhradne bavlneným.
Bavlnené tričko funglovka, zo SH, z výpredaja - všetko jedno - hygiena nepustí - šup s nimi do práčky.
Úvodná očista nie je len o dotyku textílie s ľudskou pokožkou, ale aj o tom, že tričká sú napustené apretúrou, ktorá má zabrániť ich znehodnoteniu pri transporte od výrobcu, ku konečnému spotrebiteľovi.
Apretúra je chemikália, akási ochranná vrstva tkaniny, ktorá síce chráni samotné textilné vlákna pre plesňami, moľami a podobnou háveďou, kým sa dostanú až ku mne, ale ktorá na druhej strane, nerobí dobre pokožke, ale aj výrazne zťažuje ďalšiu úpravu tričiek, v tomto prípade batikovaním. Táto vrstva musí ísť preč a k tomu používam práčku. Keďže takéto tričko už spoznalo vodu, NEmôže pôsobiť vizuálne, na dotyk, aj odérom, ako NOVÉ.
To nie je vada. Tak to má byť.
Ďalší krok - samotné batikovanie. Len krátko. Nerovnomerné, nerovnaké, ledabolo nahádzaná fľaky, čiary, čmuhy a tie roztečené , šlendrijánsky nanesené farby - aj to je v poriadku, tak to má byť.
Každé tričko je kusovka, originál - robím vlastnými rukami, nepoužívam stroje.
Na výslednú podobu batiky vplýva použitá technika (napr. ako silno zatiahnete špagát, aký druh špagátu použijete, koľko krát omotáte špagát okolo tkaniny), hustota textilu, nariedenie použitého odfarbovača alebo farieb, ako dlho pôsobí odfarbovač alebo farba na textil.... To by k tomuto kroku stačilo.
Ešte nie je koniec, neodchádzajte.
Nasleduje odstránenie nadbytočného odfarbovača alebo farby, na začiatok ručným plákaním a potom, hurá znova do práčky. A keďže netrochárim, tak hneď 2x. Na vodu celkom náročný proces. Stále nie je koniec. Pokračujeme.
Vysušiť, ožehliť, nafotiť. Koľko času to zaberie? Á...zabudla som, nahodiť samotnú ponuku na výrobok.
Pokiaľ výrobok predáte, treba ho zabaliť, vystaviť doklady a poslať novému majiteľovi.
Apropo fotenie - fotím tak, ako fotím. V domácom, prírodnom ateliéri a bez použitia živého modelu.
Podobný proces tvorby sa vzťahuje aj na hodvábne doplnky, aj keď pri nich je to časovo, aj finančne náročnejšie.