Otázky a odpovede
![]() | chalupka ![]() ![]() 1000 krát omieľaná téma, je mi to jasné, ale existuje nejaký spôsob ako vyriešiť situáciu, keď jeden predajca exaktne kopíruje môj spôsob maľby a v podstate sa obohacuje na mojom nápade?
S nápadom som prišla ako prvá v r. 2017 - hrnčeky s menami pre pani učiteľky - v tej dobe na sashe ani po rôznych FB skupinách nič také nebolo, až posledných pár rokov sa s učiteľskými darčekmi roztrhlo vrece. Nie je to nič, čo by sa dalo patentovať alebo registrovať ako úžitkový vzor (text a farebné srdiečka) Ale každý , kto si porovná tieto 2 výrobky vie odkiaľ vietor fúka:
https://www.sashe.sk/chalupka/detail/porcelanova-salka-s-podsalkou-pre-pani-ucitelku-1
https://www.sashe.sk/Jewelry_from_Ivik/detail/salka-podsalka-pre-pani-ucitelku
Predajkyňa samozrejme akýkoľvek môj komentár okamžite vymaže a hrá mŕtveho chrobáka. Dá sa s tým niečo robiť tu na sashe z pohľadu redakcie, alebo sa s tým skrátka mám zmieriť a hľadieť si svojho? Zákaziek mám bambilión, tam nie je problém, trápi ma etická stránka. Vrchol bolo, keď mi dnes jedna kupujúca zaslala fotku kopírky mojej práce, aby som jej namaľovala niečo podobné. |
![]() | rucickovo ![]() ![]() Vieme presne ako sa cítite, náš produkt https://www.sashe.sk/rucickovo/detail/klucenka-tatino-lubime-ta-taaakto-velmi a posúďte či sa predajca inšpiroval niečím od nás alebo sa jedna o kreatívnu náhodu |
![]() | chalupka ![]() ![]() Presne! Vidím aj podobné lopatky na tortu a náramky. Takýchto kopirantov registrujem už dlhšie, ale možno v tomto období to vnímam ešte citlivejšie. Vzhľadom na to, čo sa deje v našej krajine, ako tu vládne hrubosť, hlúposť a drzosť a že ľudia bez chrbtovej kosti si prídu nedotknuteľní a smejú sa slušným ľudom do tváre. Pravda a spravodlivosť dostáva na frak. A začína to takto v malom, v jednotlivcovi, tam sú tie počiatky |
![]() | jklmn REDAKCIA | 2025-05-21 10:35:39 my sami velmi dobre vieme, ake je to pre tvorcu tazke a frustrujuce, ked sa musi zaoberat takymito vecami. nevieme taketo problemy riesit, lebo dokaz neexistuje a ak by sme zacali deaktivovat vyrobky bez dokazov, ale len podla dojmov a nahlaseni, vela by tu toho nezostalo, spustila by sa retazova reakcia. cesta inspiracie je klukata a urcite verime aj na kreativne nahody
https://www.etsy.com/listing/449810646/personalized-dad-dog-tag-style-keychain https://www.etsy.com/listing/1743485383/fathers-day-handprint-art-i-love-you |
![]() | rucickovo ![]() ![]() Odkazy na etsy produkty máme chápať ako to že nebodaj kopírujeme my ? :) To čo ste zaslal sú produkty, ktoré využívajú symbol rúk na znázornenie veľkého množstva. Produkt: je čisté odkopírovanie nášho prevedenia produktu, samozrejme inou technikou. Nemyslíme si že v tomto prípade môžu byť nejaké nesprávne dôkazy či dojmy. |
![]() | handmadebyZuZu ![]() ![]() Ja som to skôr pochopila tak, že redakcia sa snaží poukázať, že aj keď si predajca myslí, že prišiel 1. s týmto nápadom nemusí to tak 100% byť. Ako viete, či na tom etsy, takéto produkty neboli skôr. Máte nejaké dôkazy o tom, že ste len neprerobili zahraničný nápad na slovenskú verziu? Predpokladám, že nie. Ja som pred rokmi tiež spravila natešená náhrdelník podľa vlastnej hlavy a potom som o pár mesiacov našla v zahraničí návod ako ho celý spraviť. Predstavte si ten návod bol 4 roky starý :) Čiže niečo takéto by skutočne žiadna značka nemala brať citlivo a skôr by sa zameriavať na to čím sa odlíšiť od uvedenej spomínanej konkurencie a hlavne nechcieť od redakcie, aby bola nejakým pomyselným sudcom. Pretože tieto uvádzané kópie nie sú na chlp rovnaké. |
![]() | chalupka ![]() @handmadebyZuZu to je reakcia na môj príspevok alebo komentár od rucickovo? |
![]() | rucickovo ![]() ![]() Chceme k tejto téme vyjadriť svoj názor a týmto ju z našej strany uzavrieť.
Čo nekritizujeme? – Symbol rúk ako taký, ani my sme ho nevymysleli. – Samotnú myšlienku ukázať lásku k tatinovi – to je univerzálne. Čo nás však trápi – predajca prevzal identické rozloženie motívu (otlačky dvoch detských rúk z oboch strán, presné znenie textu “taaakto veľmi”) aj text, slovom-za-slovom, iba vymenil techniku ručného razenia za laserové gravírovanie. – Túto kompozíciu používame od roku 2020 a je pre našu značku typická. Keď si niekto „požičia“ presne túto vizuálnu skratku, zákazník ju už nerozozná podľa techniky, ale podľa vzhľadu – a príde o orientačný bod, kto je pôvodný autor.
Prečo nám na tom záleží Ručné razenie je pomalé: písmeno po písmenku, úder po údere. Práve v tejto práci a v autorskej kompozícii je hodnota, ktorú predávame. Ak niekto skopíruje vzhľad a vyrobí ho rýchlejšie, lacnejšie a masovo, z nášho nápadu sa stáva len „štýl“, ktorý môže vlastniť ktokoľvek – bez ohľadu na prácu, ktorú sme doňho vložili. Čo očakávame Nežiadame, aby redakcia robila sudcu pri každom podobnom produkte. Prosíme však aspoň o uznanie, že kopírovanie nie je len o dokonalej zhode, často ide o rovnaké vizuálne riešenie, ktoré sa dá rozpoznať na prvý pohľad. Ak už sa niekto výrazne inšpiruje, slušnosť velí: transparentne priznať zdroj inšpirácie, napr. („inšpirované Ručičkovom“) a vniesť do dizajnu vlastný posun – zmeniť kompozíciu, text, symboliku.
A čo teraz? – My ideme ďalej robiť to, čo vieme najlepšie: ručne a s úctou k detailom. – Predajcom prajeme veľa tvorivej energie – skúsme ju investovať do hľadania vlastnej cesty, nie do tých, ktoré už niekto prešiel pred vami.
Ďakujeme komunite, že tieto témy rieši. Sú dôležité – nie preto, aby sme sa navzájom „strážili“, ale aby sme si pripomínali férovosť a úctu k autorskej práci, na ktorej stojí celé handmade. S pozdravom Veronika a Tibor ručičkovo |
![]() | fanco ![]() ![]() @chalupkovo @rucickovo Dievčatá, s týmto sa stretol asi každý, kto tvorí. Jednoducho sú ľudia, ktorí radi kopírujú, pretože nemajú vlastný nápad, alebo len naozaj netušia, že by to nemali robiť. Pre vás je jediná možnosť a to odlíšiť sa. Zdôraznite, prečo je ten váš výrobok jedinečný, prečo je prvý a prečo je to originál. Využite na to popis a aj fotografie. Ale máte určite krajšie vecičky a ak by som sa mala rozhodnúť ja, vyberiem si vás. :-) |
![]() | NoiArt ![]() ![]() No a potom príde niekto, kto okopíruje komplet vaše výrobky a nemá dostatok chochmesu ani na to, aby si napísal vlastné texty k produktom a okopíruje vám ešte aj tie. Nakoniec to vzdáte, lebo vymýšľať donekonečna stále nové veci a samozrejme ladiť, míňať materiál a čas, snažiť sa odlišovať a vysvetľovať - to všetko vám zhltne neskutočné množstvo energie a kopírovači sa vezú na vašej vlne. Neexistuje na to odpoveď. Ja hľadám nové techniky výroby, tak, aby to bolo ťažšie kopírovateľné. |
![]() | EwiMacrame ![]() ![]() Ťažká téma, ale týka sa každého tvorcu. Ak máte ponuku na internete, bohužiaľ, skôr či neskôr vás niekto okopíruje. Túto frustráciu veľmi dobre poznám a trvalo mi veľa času a premýšľania, kým som si túto tému v sebe vyriešila. Dnes už to pri mojich prácach nie je problém. Obdivujem značku https://www.sashe.sk/bora_jewellery – má veľmi výrazný štýl a silnú osobnosť autorky – a to je niečo, čo sa len tak ľahko nedá okopírovať. |