Domov » Žurnál+ » Autor: Mária Tobiášová Kuzmová

Žurnál+

Voňavé Vianoce - recept na výbornú vianočnú štólu

Mária T. » Osobné Blogy / 2019-12-22 18:24:26 /  3 komentáre / 18 lajkov

Verím, že už máte všetci nakúpené tie správne darčeky, všetko upratané a nádherne vyzdobené. V hlave máte pripravené sviatočné menu a koláčiky rozvoniavajú po celom byte alebo dome.

Ja už niekoľko rokov robím na Vianoce vianočnú štólu a ak by ste si takú chceli upiecť aj vy, napísala som pre vás recept. Môžete sa do nej pustiť zajtra alebo aj priamo na Štedrý deň.

Často sa zamieňa vianočka so štólou, preto vám vysvetlím rozdiel, ako to chápem ja. Klasická vianočka je kysnuté nadýchané pečivo. Niečo ako brioška vo väčšom. Štóla je tiež kysnutá, ale je to viac maslové cesto. Výsledné pečivo je hutnejšie a s takou keksíkovou chuťou. Známe sú hlavne v nemecky hovoriacich krajinách. Toto je recept na jednu takú nemeckú tak, ako ju robím ja. 

Na cesto budete potrebovať:

500 g polohrubej múky, 100 g masla, 2 žĺtka, 1 sušené droždie, 180 g práškový cukor, 210 ml teplé mlieko (nie horúce), 1 vanilkový cukor, kôra z 1/2 chemický neošetreného citróna (môže byť aj sušená), štipka soli.

Ešte si namočte do rumu 50 g veľkých hrozienok a môžete miesiť cesto. Môžete použiť aj robot. Cesto je tuhšie a treba ho miesiť dlho, až kým sa neoddeľuje od misy. Potom misu zakryte a nechajte kysnúť na teplom mieste cca 2 hod.

Približne po dvoch hodinách cesto vyložte na dosku a rozdeľte ho na niekoľko častí. Záleží od toho, s koľkými prameňmi chcete štólu pliesť. Ja som plietla teraz z ôsmych. Keď teraz nepletiem s ihlicami,  tak aspoň takto rukami. :-) 

Ak s takýmto pletením nemáte skúsenosť, pomôže vám toto super video, kde sa môžete naučiť pliesť s dvoma až deviatimi prameňmi.  https://www.facebook.com/cuketka/videos/2829781723709385/

Pri pletení medzi jednotlivé pramene vkladajte hrozienka z rumu a vlašské orechy. Ja som na ne teraz zabudla, takže som ich dala až potom navrch. :-) 

Zapletenú štólu vložte na plech, do jenskej misy alebo do hlinenej, ako ja. Používam hlinený pekáč od KatarinaTesar.  Nič lepšie som na pečenie doteraz nemala.

Prikryte a ešte nechajte cca 1/2 hodiny kysnúť. Potom ju potrite rozšľahaným vajíčkom a šup s ňou do rúry. 

Čo sa týka pečenia, tu si to budete musieť odsledovať podľa toho, ako pečie vaša rúra. Piekla som ju už vo viacerých a vždy to bolo iné. Teraz pečiem tak, že rúru predhrejem na 170 stupňov a pečiem 1 hodinu s horným aj dolným ohrevom na druhej úrovni odspodu. 

Aby ste vedeli, či je upečená, funguje aj tu tzv. špajdľový test. Pichnete do štóly drevenú špajdľu a vytiahnete. Upečená je vtedy, ak je vytiahnutá špajdľa čistá a nie je na nej nalepené žiadne cesto.

A takto vyzerá voňavá upečená štóla. 

Pri tej vôni budete ťažko odolávať, ale určite ju treba nechať vychladnúť pred prvým nakrojením. Pri podávaní môžete ešte pocukrovať práškovým cukrom. 

Prajem vám dobrú chuť a krásne pohodové Vianoce.

Mária 

P.S. Budem rada, ak sem napíšete, ako sa vám podarila alebo ako ju robíte vy. :-) 

Komentáre

maru pekné,ale "štola" je niečo úplne iné toto je vianočka.

Prajem tiež pekné a pohodové sviatky.

2019-12-25 22:48:46

fanco Budem rada, ak napíšete, ako poznáte štólu vy.

2019-12-26 13:32:57

fanco Ja mám túto z Rakúska a tam tomuto pečivu hovoria štóla. :-)

2019-12-26 13:40:35

Pre komentovanie musíš byť prihlásený, nejde to ináč.

P
fanco
fanco
824 predaných ks, 572 hodnotení

Reaguje do 3 hodín

Volám sa Mária a ak hľadáte niečo VYTVORENÉ Z PRÍRODNÝCH MATERIÁLOV, ste u mňa správne.
Vecičky, ktoré u mňa kúpite, vás budú hriať naozaj, nielen tak naoko. :-)
Vlna, merino, kašmír, hodváb, alpaka, mohér, bavlna, konope alebo odolný ľan.

TOP Žurnál Mesiac

Najlepšie žurnály mesiaca

Viac »
Kompletná hitparáda žurnálov »