Domov » Žurnál+ » Autor: daniela keckesova

Žurnál+

Pre nečakanú návštevu

daniela k. » Návody / 2019-10-13 17:00:02 /  18 komentárov / 145 lajkov / 1105x zobrazený

Mohlo to byť také príjemné poobedie, s knihou, kávou a vyloženými nohami!

Nebyť telefonátu pána domu: "Ahoj, si doma? Budeme mať hostí, prídeme o hodinu. Máš čo ponúknuť?"

Neviem celkom presne, ako si predstavuje Hurvínek válku, ale po takomto telefonáte začínam mať dosť obstojnú predstavu. Ach, svatá prostoto, salám párky! Ach, bývalí spolužiaci, kamaráti z vojenčiny, bratranci z tretieho kolena: prečo sa raz výnimočne nevynoríte, keď mám byt uprataný, koláče napečené a dlážky a vlasy umyté?

No nič, treba konať. Krok prvý - kontrola chladničky. Počet vajíčok - jedno. Počet receptov na koláč s jedným vajíčkom - nula. 

Predtým, ako sa rozbehnem k susedom už zas požičať vajíčka, náhodou pohľadom zakopnem o košík s ovocím na stole a rébus s pohostením nečakanej návštevy je náhle vyriešený: CRUMBLE!

CRUMBLE (čiže krambl, aj keď slovko krumple by sa tiež ponúkalo) je múčnik, ktorý vznikol v Anglicku po druhej svetovej vojne. Povojnové časy sú obdobím strádania a nedostatku, ale aj improvizácie a vynaliezavosti. Anglické gazdinky vynašli koláč bez cesta, ktorý je absolútne E A S Y, a ktorý by nemal chýbať v žiadnom repertoári SOS receptov.

Prísady na prípravu crumble sú len dve a väčšinou ich má každý doma: ovocie a posýpka

POSTUP:

1. krok: nachystať si ľubovoľné ovocie a nakrájať ho na kocky

Použiť môžeme všetko, čo je po ruke: jablká, hrušky, slivky, marhule, broskyne, nektarinky... podľa sezóny.

Môžeme použiť iba jednu sortu alebo kombinovať viacero druhov, ako sa práve hodí (napr. čo treba urgentne spotrebovať)...

Crumble necháva priestor aj pre čerešničky na torte, v lete v podobe černíc...

... v zime v podobe mrazených malín...

2. krok: Nakrájané ovocie dať priamo na plech.

3. krok: príprava posýpky

Potrebujeme polohrubú alebo hrubú múku, mleté orechy alebo mandle, kryštálový cukor a maslo. Podľa použitého ovocia môžeme pridať škoricu, klinček, vanilku...

V miske rýchlo vymiesiť prstami rovnaké množstvo múky s orechami, cukru a studeného masla; môžeme použiť aj kuchynský robot (ktorý ale potom bude treba čistiť, takže treba zvážiť či nezostať pri handmade). Môj pomer je cca 80 g múka, 80 g orechy, 150 g cukor, 150 g maslo (najdôležitejší údaj je to cca; s presnosťou to netreba preháňať, všetko easy!). Čas ručného miesenia je cca 3 minúty.

4. krok : Posýpku navrstviť na ovocie, aha ako pekne sa sype!

Vrch môžeme posypať škoricou a plátkami mandlí. 

Namiesto mandlí môžeme použiť posekané orechy... e a s y...

 Pečieme asi 20 - 30 minút. Verzia mandľová...

Jedna z verzií s orechmi...

Tip 1: Crumble sa dá piecť aj v ohňovzdorných miskách  po jednotlivých porciách (nerobím, keďže počet hostí býva vopred neznámy a každý chce dupľu).

Tip 2: Plech môžeme údajne najprv vyložiť sušienkami - tiež nerobím, keďže ovocie pustí šťavu a sušienky sa pravdepodobne úplne rozmočia.

Cruble servírujem pomocou kuchynského náradia pod oficiálnym názvom "obracačka na palacinky" (zdroj: Google). 

Podávame horúce s vanilkovou zmrzlinou, a to bezpodmienečne. Až táto kombinácia robí z obyčajného upečeného ovocia s posýpkou ťažko geniálny kulinársky zážitok.

Návšteva si pochutila a môj recept poputoval ďalej. A keďže nechcem nikoho ukrátiť, pre tých, ktorí ste u nás ešte neboli, pridávam tento žurnál. Pochutnajte si aj vy!

Komentáre

SarkaBrezanyova fantasticky sa to číta, prehĺtam slinky :-) recept vyskúšam a krásne nafotené obrázky len podporujú moje slinné žľazy a vypína sa mi neviem koľká (druhá?) signálna sústava

2019-10-08 10:00:291x

JanaYarn Slinky tecu ...

A co viac, ovocie v zhrade, vnucik alergicky na vajcia a orechy, takze ak vynecham orechy (hadam sa az tolko nestane), mozu si deti pochutit. Super recept.

2019-10-08 11:16:111x

Dominika_Dekor fuu to som nemala čitať teraz pred obedom :-D nádhera určite vyskúšam

2019-10-08 11:19:101x

imageB Paráda... a tá vôňa musela byť báječná :)

2019-10-08 13:01:121x

sandrika mňááám, miluje posýpku :))) ... no aj to ovocie môže byť :))

2019-10-08 13:23:533x

otili Cítim sa ako na návšteve. ďakujem za pohostenie

2019-10-10 14:40:532x

renata_k Ďakujem za obrázkový recept, určite vyskúšam upiecť. Opäť super žurnál :-)

2019-10-10 16:57:391x

miu Ako vždy vtipné:)) a recept tiež vyskúšam

2019-10-13 10:42:221x

danke Ďakujem za komentáre a skutočne odporúčam vyskúšať. Dnes som sa blysla verziou iba zo sliviek a návšteva ( tentokrát očakávaná) bola unesená. Skrátka nie je čo pokaziť...

2019-10-13 19:55:362x

nacomeno Tak to je pecka !!!...a ten opis :-) Výborné, na 1000% vyskúšam. Ďakujem

2019-10-14 07:48:071x

babkarstvo Pisete vyborne prism excelentne zurnaly, nemate nabidky aj blog? Rada by som si precitala.

2019-10-14 08:30:491x

SusanRosy Ďakujeme, skvelý recept, jednoducho a trefne opísaný :)

2019-10-14 08:44:281x

rolinda Píšete vtipně, ráda jsem si přečetla, i když nevařím :-)

2019-10-14 13:10:421x

raaia Perfekte napisane:) prehovorila si mi priam z duse v tom uvode;) je to mnam, kombinaciu so zmrzkou odporucam!!

2019-10-14 14:24:271x

dida_tn vyzerá úžasne a na zjedenie :)) ešte technická otázka (možno som prehliadla v texte) - plech ani nevymastíte? neprichytí sa to?

2019-10-14 20:19:46

danke Plech netreba vymastiť, ovocie sa totiž dusí vo vlastnej šťave a tá posýpka to celé drží pohromade, nemá čo prihorieť. Možno by skôr prihorel vrch ako spodok. Ja som zo začiatku dala z opatrnosti papier na pečenie, ale iba mi zbytočne skomplikoval servírovanie, odvtedy dávam ovocie priamo na plech.

2019-10-14 22:16:04

danke @babkarstvo ďakujem za pochvalu, blog nepíšem, dám vedieť keď sa to raz zmení; človek nikdy nevie...

2019-10-14 22:20:16

MirianaOli Skutočne to navodzuje vyskúšanie, mňam :)

2019-10-15 10:13:46

Pre komentovanie musíš byť prihlásený, nejde to ináč.

TOP Žurnál - Týždeň

Najlepšie žurnály posledného týždňa TOP žurnál mesiac »

TOP Žurnál Mesiac

Najlepšie žurnály mesiaca

Viac »
Kompletná hitparáda žurnálov »