Mohlo to byť také príjemné poobedie, s knihou, kávou a vyloženými nohami!
Nebyť telefonátu pána domu: "Ahoj, si doma? Budeme mať hostí, prídeme o hodinu. Máš čo ponúknuť?"
Neviem celkom presne, ako si predstavuje Hurvínek válku, ale po takomto telefonáte začínam mať dosť obstojnú predstavu. Ach, svatá prostoto, salám párky! Ach, bývalí spolužiaci, kamaráti z vojenčiny, bratranci z tretieho kolena: prečo sa raz výnimočne nevynoríte, keď mám byt uprataný, koláče napečené a dlážky a vlasy umyté?
No nič, treba konať. Krok prvý - kontrola chladničky. Počet vajíčok - jedno. Počet receptov na koláč s jedným vajíčkom - nula.
Predtým, ako sa rozbehnem k susedom už zas požičať vajíčka, náhodou pohľadom zakopnem o košík s ovocím na stole a rébus s pohostením nečakanej návštevy je náhle vyriešený: CRUMBLE!
CRUMBLE (čiže krambl, aj keď slovko krumple by sa tiež ponúkalo) je múčnik, ktorý vznikol v Anglicku po druhej svetovej vojne. Povojnové časy sú obdobím strádania a nedostatku, ale aj improvizácie a vynaliezavosti. Anglické gazdinky vynašli koláč bez cesta, ktorý je absolútne E A S Y, a ktorý by nemal chýbať v žiadnom repertoári SOS receptov.
Prísady na prípravu crumble sú len dve a väčšinou ich má každý doma: ovocie a posýpka.
POSTUP:
1. krok: nachystať si ľubovoľné ovocie a nakrájať ho na kocky
Použiť môžeme všetko, čo je po ruke: jablká, hrušky, slivky, marhule, broskyne, nektarinky... podľa sezóny.
Môžeme použiť iba jednu sortu alebo kombinovať viacero druhov, ako sa práve hodí (napr. čo treba urgentne spotrebovať)...
Crumble necháva priestor aj pre čerešničky na torte, v lete v podobe černíc...
... v zime v podobe mrazených malín...
2. krok: Nakrájané ovocie dať priamo na plech.
3. krok: príprava posýpky
Potrebujeme polohrubú alebo hrubú múku, mleté orechy alebo mandle, kryštálový cukor a maslo. Podľa použitého ovocia môžeme pridať škoricu, klinček, vanilku...
V miske rýchlo vymiesiť prstami rovnaké množstvo múky s orechami, cukru a studeného masla; môžeme použiť aj kuchynský robot (ktorý ale potom bude treba čistiť, takže treba zvážiť či nezostať pri handmade). Môj pomer je cca 80 g múka, 80 g orechy, 150 g cukor, 150 g maslo (najdôležitejší údaj je to cca; s presnosťou to netreba preháňať, všetko easy!). Čas ručného miesenia je cca 3 minúty.
4. krok : Posýpku navrstviť na ovocie, aha ako pekne sa sype!
Vrch môžeme posypať škoricou a plátkami mandlí.
Namiesto mandlí môžeme použiť posekané orechy... e a s y...
Pečieme asi 20 - 30 minút. Verzia mandľová...
Jedna z verzií s orechmi...
Tip 1: Crumble sa dá piecť aj v ohňovzdorných miskách po jednotlivých porciách (nerobím, keďže počet hostí býva vopred neznámy a každý chce dupľu).
Tip 2: Plech môžeme údajne najprv vyložiť sušienkami - tiež nerobím, keďže ovocie pustí šťavu a sušienky sa pravdepodobne úplne rozmočia.
Cruble servírujem pomocou kuchynského náradia pod oficiálnym názvom "obracačka na palacinky" (zdroj: Google).
Podávame horúce s vanilkovou zmrzlinou, a to bezpodmienečne. Až táto kombinácia robí z obyčajného upečeného ovocia s posýpkou ťažko geniálny kulinársky zážitok.
Návšteva si pochutila a môj recept poputoval ďalej. A keďže nechcem nikoho ukrátiť, pre tých, ktorí ste u nás ešte neboli, pridávam tento žurnál. Pochutnajte si aj vy!