Domov » Žurnál+ » Autor: Zuzana Klučárová

Žurnál+

Vianočné pečenie - druhé dejstvo: makovo-citrónové a zázvorové sušienky

Zuzana K. » Návody / 2018-12-25 07:00:01 /  3 komentáre / 34 lajkov

Milí priaznivci Vianoc / pečenia / maškrtenia / voňavej domácnosti. :) Mám tu pre vás pokračovanie môjho skromného receptáru a predstavujem vám najkrehkejšie maslové makovo-citrónové peniažteky a zdravé / zdravšie zázvorové sušienky.

Makovo-citrónové peniažteky

Ingrediencie na 60 kúskov:

  • 300 g polohrubej múky,
  • 2 polievkové lyžice mletého maku,
  • 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva,
  • 1/4 čajovej lyžičky soli,
  • 220 g masla izbovej teploty,
  • 200 g práškového cukru,
  • 1 veľké vajíčko,
  • kôra z 1 citróna,
  • šťava z polovice citróna,
  • 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu,
  • na ozdobu: biela čokoláda alebo citrónová šťava s cukrom, sušené brusnice.

Postup:

  1. Rúru predhrejeme na 180°C a dva plechy na pečenie vystelieme papierom na pečenie.
  2. V jednej miske zmiešame múku, mak, prášok do pečiva a soľ.
  3. Mixérom zmiešame pri stredne vysokej rýchlosti maslo s cukrom. Po dvoch minútach by mali byť nadýchané. Potom pridáme vajíčko, vanilkový extrakt, kôru i šťavu z citróna. Po minúte mixovania by mali byť všetky ingrediencie prepojené. Mixér prepneme na nízku rýchlosť a pomaly prisýpame múčnu zmes.
  4. Z cesta formujeme guľôčky s priemerom 3-4 cm a ukladáme ich na plech - mierne sa rozlejú, preto ich ukladáme radšej ďalej od seba. Ak sa s cestom zle pracuje, môžeme ho na chvíľu vložiť do chladničky.
  5. Koláčiky pečieme 12-14 minút, v polovici pečenia plech vyberieme a otočíme.
  6. Po vychladení koláčikov roztopíme vo vodnom kúpeli bielu čokoládu a na každý koláčik nalejeme jednu čajovú lyžičku čokolády. Ozdobíme ich tromi sušenými brusnicami. Namiesto bielej čokolády môžeme použiť aj citrónovú polevu - citrónovú šťavu vymiešame s práškovým cukrom a polievkovou lyžicou horúcej vody.

Zázvorové sušienky

Ingrediencie na približne 30 kúskov:

  • 250 g hladkej múky, môžete použiť špaldovú,
  • 115 g masla,
  • 130 g hnedého (trstinového) kryštálového cukru,
  • 2 polievkové lyžice javorového sirupu,
  • 1 vajíčko,
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva,
  • 2 čajové lyžičky zázvorového korenia,
  • 75 g čerstvého strúhaného zázvoru,
  • 1 čajová lyžička mletej škorice,
  • čokoláda na varenie (približne 100 g) a kokosový olej alebo maslo na polevu,
  • kandizované ovocie na ozdobu.

Postup:

  1. Rúru predhrejeme na 180°C.
  2. Maslo s cukrom vyšľaháme do peny (mixérom).
  3. Primiešame vajíčko, javorový sirup.
  4. V inej miske zmiešame suché ingrediencie: múku, prášok do pečiva, zázvorové korenie a škoricu. Postupne ich primiešame k maslovo-cukrovej zmesi.
  5. Do cesta primiešame čerstvý zázvor (množstvo prispôsobte svojej chuti, môžete ho dať viac, ale i menej).
  6. Z hotového cesta formujeme guľôčky s priemerom 3 - 3,5 cm (približne ako vlašský orech) a ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme medzi nimi väčší odstup, pretože sa pri pečení rozlievajú. Pred pečením ich jemne pritlačíme k plechu.
  7. Pečieme 10 minút a potom necháme 5 minút chladnúť na plechu.
  8. Vo vodnom kúpeli si roztopíme čokoládu polámanú na kúsky. Ak nie je dostatočne tekutá, pridáme lyžicu masla alebo pol lyžice kokosového oleja.
  9. Vychladené koláčiky zdobíme tak, že do stredu každej sušienky nalejeme čajovú lyžičku čokolády a posypeme ich kúskami kandizovaného ovocia. Po uschnutí ich skladujeme v chladnejšom prostredí.

Priatelia, prajem vám pokojné sviatky, nech sú sladké, veselé a hlavne také, aké si najviac prajete :)

Komentáre

soul.LIGHT Úžasné, vrela vďaka! A teraz mam dilemu, do ktorých sa skôr pustiť :-)

2018-12-19 18:46:37

etede Super recepty, najmä zázvorové sušienky zaujali, keď minieme nachystané vianočné cukrovinky, vyskúšam.

2018-12-25 13:50:01

MirianaOli Super žurnál, lákavé a voňavé pečivko:)

2018-12-26 16:04:01

Pre komentovanie musíš byť prihlásený, nejde to ináč.

TOP Žurnál - Týždeň

Najlepšie žurnály posledného týždňa TOP žurnál mesiac »

TOP Žurnál Mesiac

Najlepšie žurnály mesiaca

Viac »
Kompletná hitparáda žurnálov »