Domov » Žurnál+ » Autor: Marianna Brázdilová

Žurnál+

Prísada, ktorá tmelí rodinu

Marianna B. » Nové výrobky / 2018-11-29 17:20:15 /  3 komentáre / 10 lajkov

Aj vôňa lieči. Tá, ktorá si podmaní hádam každého pochádza síce z ďalekých krajín, u nás dokáže spájať rodiny v spoločnú radosť z maškrtenia keď sa pečú medovníky. Je to jedna z mnohých prísad, ktorá tvorí vôňu domova.

Každý rok vlastnoručne v mažiariku drvím fenikel, škoricu, aníz, klinčeky, nové korenie, muškátový oriešok a badián. Dúfam milé gazdinky, že ste ešte medovníky nepiekli :-), aby ste mohli vyskúšať moje medovníkové korenie. Určite doma opatrujete tie najlepšie rodinné recepty. Takto sa pečú u nás:

Cesto sa pripravuje 3- 10 dní vopred

1 kg hladkej múky T-650, 10 PL medu, 400g kryštálového cukru, 150g masla, 5 vajec, 2,5 ČL sódy bikarbóny, 2,5 ČL medovníkového korenia

V hrnci rozpustíme med, maslo a cukor- do vychladnutého primiešame vajíčka, korenie, múku so sódou bikarbónou a vymiešame cesto, ktoré uložíme na chladné miesto. Po párdňovom odpočinku vyvaľkáme na hrúbku cca 5 mm, povykrajujeme vianočné tvary a pečieme pri teplote 200- 220 stupňov asi 7 min. Keď vychladnú, uložíme ich do plechových dóz a dúfame, že ostane aj na Vianoce...

...a šup s korením aj do medových rezov:

80- 100 g masla, 250 g kryštálového cukru, 2 PL medu, 5- 8 PL mlieka- rozpustíme na miernom ohni v mise, do vychladnutého zamiešame 1 vajce, 600- 700 g hladkej múky s 1 ČL sódy bikarbóny a 2 ČL medovníkového korenia

Spracujeme, rozdelíme na 4 časti, každú vyvaľkáme na veľkosť plechu a upečieme pri teplote 180 stupňov asi 15 min.

Plnka: 4 dcl mlieka, 4 PL krupice- uvaríme a po vycladnutí vymiešame s 200 g masla, 200 g kryštálového cukru, a 2 PL vanilkového cukru

- plát cesta, plnka, plát cesta, lekvár (najlepšie slivkový), plát cesta, plnka, plát cesta, necháme zmäknúť raz v kuchyni, raz v komore, zľahka postláčame do roviny, vylejeme rozpustenú 60% čokoládu, hneď aj nakrájame na rezy, aby sme sa už potom nemuseli trápiť a pokiaľ vieme odolávať, uchovávame v chladničke.

Ja pre istotu robím dvojitú dávku, aby som nemusela vypekať ešte aj pred Silvestrom.

Dôvod, prečo som uviedla do mojej galérie korenie, ktoré nepochádza z mojej záhrady, ale aspoň prevoňalo mojou kuchyňou, je celkom jednoduchý. Mám ho rada...a bez korenia niet varenia ani pečenia.

Uznajte, dá sa tomuto medovníkovému odolať?

Komentáre

ButterflyHandMade Už par týždňov sa chystám piecť a stále dačo iné uprednostnim... skúsim si i korenie namliet, len či trafím.pomer :-) ak nie, mám aj výborne z bio obchodu.

2018-11-29 21:05:04

sativa

2018-11-30 13:58:22

bylinky ďakujem všetkým za toľko lajkov, ste veľmi milí:))

2018-12-01 16:16:16

Pre komentovanie musíš byť prihlásený, nejde to ináč.

bylinky
bylinky
368 predaných ks, 102 hodnotení

Vítam Vás v mojej domácej bylinkovej čajovni na diaľku plnej vôní, chutí a zdravia ukrytých vo vzácnych bylinkách ručne starostlivo a s láskou zbieraných, prirodzene sušených, originálne balených.

ZĽAVA na BYLINKY označené slovom ZĽAVA s už upravenou cenou - 50%

S RADOSŤOU VÁS SRDEČNE POZÝVAM AJ DO MOJEJ DRUHEJ GALÉRIE www.sashe.sk/romanti, KDE VÁS PRIVÍTA VôŇA PÍRODNÉHO VČELIEHO VOSKU:)

Vecičky nájdete

V žurnáli sú spomínané:

 - medovníkové korenie- ZĽAVA - 10064530_medovníkové korenie- ZĽAVA by bylinky
 2 komentárov
 Páči sa 51 ľudom
0,75 €

TOP Žurnál - Týždeň

Najlepšie žurnály posledného týždňa TOP žurnál mesiac »

TOP Žurnál Mesiac

Najlepšie žurnály mesiaca

Viac »
Kompletná hitparáda žurnálov »