Čo je vlastne včelí peľ?
Včely pri svojej nekončiacej práci lietajú a opeľujú kvety a stromy, pričom zbierajú stovky, niekedy až milióny „peľových zrniek“ z jediného kvetu.
Zrnká peľu sa samé zachytávajú na malých chĺpkoch na zadných nohách včiel. Včela potom začne vylučovať lepkavú tekutinu, ktorou obalí a zlepí dokopy pozbierané zrnká peľu.
Tak vzniknú granule včelieho peľu.
Včela dokáže na jedenkrát odniesť najviac dve granule včelieho peľu. Vzniknuté granule včely prinášajú späť do úľa, kde ich uskladnia do buniek včelieho plástu.
Granule včelieho peľu sú rôznej farby a veľkosti, každá granula je jedinečná. Včelí peľ existuje v čerstvej, zamrazenej či dehydrovanej podobe.
Celkovo včelí peľ obsahuje viac než 250 látok, vrátane aminokyselín, tukov, vitamínov, makro a mikroživín a flavonoidov.
Presné zloženie včelieho peľu:
• 30 % stráviteľné sacharidy
• 26 % cukry (najmä fruktóza a glukóza)
• 23 % bielkoviny (vrátane 10 percent esenciálnych aminokyselín)
• 5 % tuky (vrátane esenciálnych mastných kyselín)
• 2 % zlúčeniny fenolov (vrátane flavonoidov)
• 1,6 % minerálov (vrátane vápnika, fosforu, horčíka, sodíka, draslíka, železa, medi, zinku, mangánu, kremíka a selénu)
• 0,6 % vodorozpustných vitamínov a kyselín (vrátane vitamínu B1, B2, B6 a C)
• 0,1 % vitamínov rozpustných v tukoch (vrátane vitamínov A, E a D)
Účinky včelieho peľu:
1. Protizápalové účinky
2. Podpora životnej energie a vitality
3. Pôsobí proti alergiám
4. Zlepšuje trávenie
5. Posilňuje imunitný systém
Ako užívame včelí peľ:
Včelí peľ zaraďujeme medzi tzv. funkčné potraviny, čo znamená, že je najlepšie ich konzumovať spolu s jedlom, najmä s ovocím (vláknina v ovocí ešte viac zvýrazňuje pozitívne účinky včelieho peľu).
Ak je to po prvýkrát, čo ste do Vašej stravy zaradili včelí peľ, je nevyhnutné začať malými dávkami, aby ste zistili, či je pre Vás včelí peľ vhodný.
Spočiatku užívame 1 až 2 granule – granule si dáme pod jazyk a necháme ich roztopiť, no môžeme ich aj jemne žuť.
Ak sa u Vás neobjaví reakcia či podráždenosť na granule včelieho peľu, ďalší deň môžete dávku zdvojnásobiť. Takto pokračujeme po dobu aspoň jedného týždňa, čím si spoľahlivo vybudujeme toleranciu na včelí peľ.
Pre celkové zdravie a pocit pohodlia budú úplne postačovať 1 až 2 vrchovaté kávové lyžičky surových granúl denne.
Môžeme ich napríklad zamiešať do čerstvo vytlačenej zeleninovej šťavy, do smoothie, do jogurtu alebo ich môžeme zjesť priamo!