Domov » Žurnál+ » Autor: Zuzana Petrová

Žurnál+

Vianočné ozdoby na stromček- zo slaného cesta

Zuzana P. » Fotopostupy a Návody / 2013-12-14 16:09:06 /  Pridaj komentár / 6 lajkov

Ozdôbky sú zhotovené zo slaného cesta. TOTO CESTO SAMOZREJME NIE JE NA JEDENIE!

Návod na slané cesto:

2 šálky polhrubej múky, 1 šálka soli, ¾ šálky vody .
Cesto dobre vymiesime.Cesto modelujeme priamo na plechu, na ktorom ho budeme piecť. Je dobré plech pred samotnou prácou trochu navlhčiť vodou, aby cesto lepšie priľnulo k plechu.

  Vymodelujeme si výrobky podľa vlastnej fantázie. Potom sušíme. Môžme len vysušiť na vzduchu- niekoľko dní.  
 Na 1 mm hrúbky sa počíta 1 deň sušenia. Výrobky ostávajú biele.
 Môžeme ale sušiť aj v rúre. Vtedy sú krajšie.
Sušenie v elektrickej rúre (na svetlom plechu)
Príklad: Výrobky s ½ cm hrúbkou pečieme asi 3 hodiny -1. hodina pri 75°C, ďaľšia ½ hodina pri 100°C, ďaľšia ½ hodina pri 125°C, posledná hodina pri 150 °C. Keď chceme docieliť hnedé sfarbenie, zvýšime posledných pár minút teplotu na 200 °C . Treba často kontrolovať, hlavne v konečnej fáze, aby nám výrobok nezhorel. Pri čiernom plechu dávame teplotu nižšiu asi o 25°C.Treba pamätať na to, že radšej pečieme pomaly, lebo rýchlym pečením sa nám výrobok zničí.
Sušenie v plynovej rúre 
 Tu potrebujeme asi o ½ kratší čas, ako v elektrickej rúre. Keďže nemáme na rúre termostat, použijeme taký postup, že začíname od najnižšej teploty a koliesko postupne otáčame na vyšší ohrev. Zároveň si teplotu regulujeme dvierkami tak, že si ich nechávame otvorené- najskôr na polovicu, neskôr na štvrtinu a nakoniec ich privreme . Aj tu platí zásada, že sa neponáhľame.

Upečené výrobky môžme prelakovať (dvomi vrstvami ) laku.

Nespotrebované cesto odložíme do mikroténového sáčku, NIE DO CHLADNIČKY! Spotrebujeme najneskôr nasledujúci deň.

Želám všetkým príjemné vianočné sviatky.

Komentáre

Pre komentovanie musíš byť prihlásený, nejde to ináč.

TOP Žurnál - Týždeň

Najlepšie žurnály posledného týždňa TOP žurnál mesiac »

TOP Žurnál Mesiac

Najlepšie žurnály mesiaca

Viac »
Kompletná hitparáda žurnálov »