Tá vôňa ... tá chuť ... no mňam
Ruku hore, kto nemá rád čokoladu? Keď ju nemáš rád tak to len preto, že si neochutnal tú správnu. Ani Krištof Kolombus v roku 1502 s tým nemal veľký úspech, keď priniesol do Európy z ostrova Guanaja kakaové bôby. Nemal dobrú receptúru. Ale v roku 1517 kráľ Montezuma prezradil receptúru španielovi Cortésovi. Sladký nápoj s vanilkou zožal veľký úspech v Španielsku. Ako sa recept rozširoval tak sa menil, dopĺňal a prispôsoboval požiadavkám. Napríklad v Mexiku do neho pridali med.
Prvá tabuľka čokolády vznikla v roku 1847. Postarala sa o to anglická firma J.S. Fry § Sons. A potom prišla mliečna čokoláda v roku 1875, veľká vďaka Daniel Peter. Za úžasnú chuť na jazyku sa rozpúšťajúcej čokolády ďakujeme Rodolphovi Lindtovi a jeho bratovi,ktorý bol farmaceut.
Belgičania môžu za vznik bonbónov a praliniek. Plnenu čokolády zase vyrobili švajčiari.
Čokoláda sa používala aj ako platidlo. Alebo ju lekár odporúčal ako liek. V prvej a druhej svetovej vojne ju dostávali vojaci aby si doplnili energiu. Niekdy veľká vzácnosť no dnes všedná vec.
Mne priniesla inšpiráciu, pred pár dňami, keď som chrumkala mliečnu milku :) A vzniklo z toho toto. Moje prvé náušnice z Kolekcie Chocolate. Ochutnajte :P
Dajte mi vedieť akú máte radi čokolodu.
Vaša Alexa