Domov » Žurnál+ » Autor: Alena Vargová

Žurnál+

Chlieb náš každodenný

Alena V. » Osobné Blogy / 2018-07-18 20:24:13 /  2 komentáre / 14 lajkov

Myslím, že väčšina ľudí každý deň jedáva chlebík. V obchodoch to už nie je to, čo bývalo, i keď česť dobrým výrobcom. Na druhý deň väčšinou sa už pri krájaní drobí, na tretí je už skoro ako podošva.

     V dnešnej dobe si už ale veľa ľudí pečie chlebík doma, vo vlastnej réžii. Či už v rúre kysnutý, z kvásku, alebo v domácich pekárničkách.

     Vyskúšala som spôsoby, okrem kváskového. Na ten nejako ešte asi nedozrel čas a doma je nás už "málo", takže sa to ani veľmi neoplatí.

     Dlhší čas ma však už lákal jednoduchý chlebík bez miesenia, ktorý kysne 8-10 hodín, takže je veľmi jednoduchý, ale výsledok stojí za to.

     Dnes som ho piekla tretí raz a rada sa s vami podelím o recept. Ak si ho neupečiete v týždni, cez víkend bude určite čas na jeho prípravu. Medzi tým, kým "zamiesite" a budete piecť máte čas 9-11 hod. Za ten čas môžete toho stihnúť až-až. Ja si zvyknem cesto pripraviť večer o 22,00 hod. a ráno po prebudení môžem piecť.

Takže sľúbený recept:

3 hrnčeky hladkej múky (1 hrnček 250 ml) - môžete namixovať celozrnnú s hladkou, špadlovú s hladkou.....

1 lyžičku sušeného droždia

1,5 lyžičky soli

1 lyžičku drvenej rasce, ľanové semiačka, sezamové semiačka - podľa chuti, ale nemusí byť

1 1/2 šálky vody

Postup: Suché suroviny zmiešame v miske /veľkosť misky volíme takú, aby malo cestu kde kysnúť/, prilejeme vodu. Vodu môžeme pridať podľa toho, či je cesto tuhšie, alebo nie. Niektoré múky totiž viac vody nasajú. Cesto má byť- tuhšie.  Poprášime múkou a prikryjeme čistou utierkou. Pri izbovej teplote necháme kysnúť 8-10 hod.

     Po vykysnutí si cesto preložíme na pomúčenú dosku. Natiahneme ho do podlhovastého tvaru, vysokého 3-4 cm. Necháme podkysnúť 15 min. Potom cesto preložíme. Oba dlhšie konce smerom do stredu, bočné tiež do stredu. Vytvoríme tvar bochníka. Takto necháme cesto odpočívať ešte 30 min. Po 20 min. vložíme do rúry hrniec, nádobu, v ktorej budeme chlieb piecť /hrniec, jenská misa.... musí mať pokrievku/ a necháme dobre vyhriať. Do vyhriatej vložíme pripravené cesto , prikrijeme pokrievkou a dáme piecť do rúry na 220 - 230 stupňov. Pečieme prikryté 30 minút, následne chlebík odokryjeme a pečieme bez pokrievky ešte 15 min., kým sa urobí krásne, chrumkavá kôrka. Po upečení potrieme slanou vodou a necháme vychladnúť na mriežke. Potom  odporúčam po úplnom vychladnutí chlebík uchovávať v utierke, alebo ľanových vreckách.

   

 Chlebík je veľmi chutný, u nás sa vždy odkrojí konček, ktorý si spravodlivo rozdelíme. Však to je najlepšie. A potom už každý konzumuje ako mu chutí. S maslom a zeleninkou, s údeninou, syrom, alebo ku gulášiku, grilovačke.... No a drobcom či maškrtníkom by určite chutil aj s džemom, medom, s maslom a kakaukom..... však vy už niečo vymyslíte.

     Ak ste váhali recept vyskúšať, určite odporúčam. Ja som váhala, ale skúsila a neobanovala.

Dobrú chuť.

A ešte chlebík z druhého pečenia.

Komentáre

SkusimTo mňam :D

2018-07-18 21:18:161x

ajkava @SkusimTo - veru je mňam, úžasný, jednoduchý, voňavý

2018-07-19 08:23:55

Pre komentovanie musíš byť prihlásený, nejde to ináč.

ajkava
ajkava
68 predaných ks, 46 hodnotení

Venujem sa hlavne výrobe výrobkov z vlny a priadzí. Rovnako občas dekupáži, či výrobkom z dreva.
Na balenie a odosielanie výrobkov som zvolila spôsob zero waste. Dávam teda veciam druhú šancu. Verím, že to žiadneho zákazníka neurazí.

TOP Žurnál - Týždeň

Najlepšie žurnály posledného týždňa TOP žurnál mesiac »

TOP Žurnál Mesiac

Najlepšie žurnály mesiaca

Viac »
Kompletná hitparáda žurnálov »