Domov » Žurnál+ » Autor: Antonia Smetanková

Žurnál+

Hrniec plný zdravia

Antonia S. » Blogy / 2017-05-04 12:55:01 /  15 komentárov / 104 lajkov / 1351x zobrazený

Prípravu tejto chutnej a zdravej polievočky je dobré začať ráno, pretože sa varí minimálne 2,5 hodiny. Má protizápalové a čistiace účinky. Je ako zubná kefka pre tvoje vnútornosti. Oplatí sa jej venovať ten čas. Odmenou ti bude pestrá paleta rozmanitých chutí, ktoré povzbudia tvoje telo aj dušu. Počas varenia ti polievočka rozvonia dom či byt a naštartuje tvoje chuťové poháriky. Poď sa so mnou pustiť do varenia :-)

 

 

Počet porcií: 6 – 8 porcií

Doba prípravy: cca 2,5 hodiny

 

Čo budeme potrebovať na 5 litrový hrniec?

  • 1 šálku hnedej šošovice
  • 2 lyžice olivového oleja (alebo Ghee masla)
  • 1 cibuľu
  • 2 veľké sladké zemiaky
  • 4 väčšie mrkvy
  • 2 petržleny
  • 1 väčšiu červenú papriku
  • 6 strúčikov cesnaku (nakrájané alebo nastrúhané)
  • asi 3 litre vody
  • morskú/himalájsku soľ (množstvo podľa chuti)
  • 2 lyžičky rasce
  • 2 lyžičky kurkumy alebo karí
  • ½ lyžičky mletej škorice
  • ½ lyžičky mletej papriky
  • čili (podľa vlastnej chuti)
  • 2 – 3 hrste čerstvého špenátu
  • citrónovú šťavu z ½ citróna

 

 

Ako budeme postupovať?

  1. Šošovicu večer pred varením namočíme.
  2. Zeleninu očistíme a nakrájame na kocky.
  3. Vo veľkom 5 litrovom hrnci opražíme na oleji cibuľku, potom k nej pridáme nakrájanú zeleninu, cesnak a namočenú šošovicu, zalejeme vodou.
  4. Varíme na miernom ohni minimálne 2 hodiny. Tým, že ju tak dlho varíme, uvoľnia sa zdravé zložky zo surovín a zvýrazní sa samotná chuť polievky.
  5. Ak je všetko uvarené, polovicu zeleniny rozmixujeme na kašu a dáme naspäť do polievky, varíme ešte 30 minút.
  6. Ochutíme soľou a korením, nakoniec pridáme listy špenátu a polievku odstavíme. Môžeme pokvapkať citrónovou šťavou podľa chuti.
  7. Podávame s bielym jogurtom, kyslou smotanou alebo čerstvými bylinkami.

 

 

Zdravá partia korenín, ktorá nám pomáha čistiť telo:

Cesnak: Je jednou z najstarších liečivých potravín na našej planéte. Cesnak znižuje hladinu cholesterolu. Ak chceš schudnúť, mala by si cesnak zaradiť do svojho jedálnička. Najväčší účinok má pomletý alebo nakrájaný cesnak, pridaný k nejakému jedlu. Konzumácia čerstvého cesnaku môže dráždiť žalúdok.

Škorica: Má schopnosť znižovať hladinu cukru v krvi a je silným antioxidantom a pôsobí antibakteriálne. Škorica je pre našu tráviacu sústavu naozaj prospešná. Funguje ako liek proti nadúvaniu, zmierňuje nevoľnosť a oslabuje chuť na jedlo.

Kurkuma: Pôsobí protizápalovo, znižuje hladinu cholesterolu, má silné antioxidačné vlastnosti. Kurkuma obsahuje látku (kurkumin), ktorá bojuje proti škodlivým oxidačným látkam, ktoré zapríčiňujú starnutie organizmu. Má vynikajúcu chuť a krásnu farbu, navyše výborne chutí. Hodí sa k očistným detoxikačným kúram.

Rasca: Chuť rasce je veľmi špecifická a nie každému ulahodí. Okrem toho, že zvýrazňuje chuť jedla, zlepšuje naše trávenie, nevoľnosť, nadúvanie. Pomáha pri znižovaní cholesterolu a pozitívne vplýva na hladinu cukru v krvi.

 

 

Recept bol pripravený pre portál FITSHAKER a zverejnený s povolením kolektívu http://fitshaker.sk/vies-preco-sa-jej-hovori-protizapalova-polievka-ano-ide-tam-kurkuma-skorica-aj-cesnak/

Komentáre

Erinka Krásny žurnál,nádherné fotky ....♥

2017-05-03 12:40:09

slaninkova polievečka vyzerá skvele, recept mám už poznačený, vyskúšam, moc ďakujem :-)

2017-05-03 13:02:24

MIANTHRO hneď som vyhladla :D krásne fotky a takéto zdravé veci ja môžem :p určite vyskúšam :)

2017-05-03 13:04:53

Yohanka Vrelo odporúčam....úžasne chutná a sýta polievka....

2017-05-03 15:44:51

soul.LIGHT Cez víkend skúsime.:-)

2017-05-03 17:29:23

misha_cards ...už nám vykúka v záhradke špenát, tak vďaka za inšpiráciu :) veď už len tie fotky sú "fajné" :) super celé! :)

2017-05-04 08:50:38

MilicaM veru, skvelá fotodokumentácia a určite aj polievočka, ďakujem...)

2017-05-04 13:28:39

SylviaIvanko Parádny recept, zdravý a krásne fotky k tomu. Určite ho vyskúšam. Ďakujem za super tip.

2017-05-04 14:53:55

MirianaOli Super žurnálik s prenikavou vôňou zdravého pokrmu:)

2017-05-04 20:14:21

s.michael Super originálny recept a profi fotky :)) milujem tradičnú kuchyňu s moderným nádychom! Dostal som chuť :)

2017-05-04 23:34:47

SarkaBrezanyova profesionálne spracované, gratulujem, skvelá práca

2017-05-05 08:07:09

Maymic mnam, vyzera skvelo :) dakujem. nevenujete sa nahodou ajurvede?

2017-05-05 08:48:09

Yohanka Nevenujem sa jej ale knihy o nej doma mám a čerpám z nich rady a inšpirácie. Milujem voňavé korenia

2017-05-05 09:22:50

CookieSun Tonka, krásne si to uvarila aj nafotila, hneď by som si dala :)

2017-06-12 13:46:41

Yohanka Nemusí sa nemáčať ale môže, je potom ľahšie stráviteľná. Ja som sa zase dočítala, že je možné variť zeleninu aj dlhšie ale na miernom ohni. Pomalým varením sa aj pomaly uvoľňujú prospešné látky. Vitamíny sa nikam nestratia.

2018-04-10 10:13:30

Pre komentovanie musíš byť prihlásený, nejde to ináč.

Yohanka
Yohanka
10 predaných ks, 10 hodnotení

Vitajte v mojej malej galérii, volám sa Tonka a robím všetko preto, aby som vás inšpirovala a potešila slovom aj obrázkom. Sashe je úžasná príležitosť pre tvorivých ľudí a pre ľudí, ktorý vedia ručnú prácu oceniť. Je to aktívny priestor plný krásny

TOP Žurnál - Týždeň

Najlepšie žurnály posledného týždňa TOP žurnál mesiac »

TOP Žurnál Mesiac

Najlepšie žurnály mesiaca

Viac »
Kompletná hitparáda žurnálov »