Domov » Žurnál+ » Autor: Antonia Smetanková

Žurnál+

Čokoládové muffiny s cuketou. Tip na víkendové zdravé pečenie

Antonia S. » Blogy / 2017-09-09 12:55:01 /  5 komentárov / 44 lajkov / 373x zobrazený

Leto je v plnom prúde. Teplé dni nás lákajú von za jedinečnými dobrodružstvami. Hojnosťou sa ohýbajú stoly a všade vládne letná pohoda. Život je dôvod na oslavu, preto nečakajte na slávnostnú udalosť, aby si si dopriala výnimočné dobroty. Každý deň je požehnaním a dôvodom na radosť a oslavu. Urob radosť sebe a svojej rodinke malými tortičkami, ktoré sú plné chutných a zdravých ingrediencií.

Doba prípravy: 45 min.

Čo budeme potrebovať na 12 ks?

  • 1 a ½ šálky najemno pomletých ovsených vločiek
  • 1 prášok na pečenie bez fosfátov
  • ½ lyžičky sódy bikarbóny
  • štipku morskej/himalájskej soli
  • ½ šálky bio kakaa
  • 250 g horkej čokolády s min. 70% podielom kakaa
  • 2 vajíčka
  • ½ šálky gréckeho jogurtu
  • 5 lyžíc domáceho medu
  • 1 jablko
  • 50 g kokosového oleja
  • 110 g cukety
  • 2 lyžičky ľubovoľného korenia (vanilka, zázvor, perníkové, škorica)

Ako budeme postupovať?

  1. Rúru predhrejeme na 170°C a pripravíme si formu na muffiny.
  2. V miske zmiešame sypké suroviny – múku z ovsených vločiek, prášok na pečenie, sódu bikarbónu, soľ, kakao, horkú čokoládu nakrájanú na väčšie kúsky.
  3. V druhej miske pripravíme hustú zmes. Rozbijeme vajíčka a vyšľaháme ich. K vajíčkam pridáme jogurt, med, nastrúhané jablká, olej, nastrúhanú cuketu a korenie. Všetko poriadne premiešame.
  4. Obidve zmesi spolu dôkladne premiešame. Cesto rozdelíme do košíčkov na muffiny a pečieme 20 až 30 minút. Nakoľko každá rúra pečie inak, je potrebné to sledovať.
  5. Muffiny sú husté, preto neporastú ako klasické. Po upečení ich necháme vychladnúť.

Toto by si mala o horkej čokoláde a kakau vedieť!

  • Kakao je bohaté na zložky nazývané flavonoidy, ktoré sa nachádzajú aj v brusniciach, jablkách, jahodách, cibuli, čaji a červenom víne. V kakau sa vyskytuje látka (flavanol), ktorá v krvnom obehu bráni látkam podobným tukom upchávať cievy. Ako extra bonus kakao obsahuje aj horčík, jeden z najdôležitejších minerálov pre zdravie srdca. Vedci zisťovali a zostavovali zoznam potravín, ktoré, ak budeme každodenne konzumovať, znížime riziko kardiovaskulárnych ochorení. Víno, ryby, orechy, cesnak, ovocie, zelenia a čokoláda. Tmavá čokoláda znižuje krvný tlak. Má to však jeden háčik. Tieto pozitíva čokolády závisia od jedného faktora. Zdravotný prospech totiž pochádza z flavanolov a z antioxidantov a tie sa vyskytujú len v pravom kakau. Preto, ak chceme získať z čokolády zdraviu prospešné účinky, musíme konzumovať skutočnú čokoládu s vysokým obsahom kakaa.

Komentáre

LuxuryCouture Mnaam to musim vyskusat!!!;o)

2017-09-09 15:15:14

Delorean urcite skusim ! :-) polku kakaa vymenim za karob :-)

2017-09-09 16:35:43

SarkaBrezany ... ďalší krásny, voňavý a ešte aj sladký žurnál

2017-09-09 18:56:27

atelierVesna vyzerá to lákavo...vďaka za tip a pekné spracovanie

2017-09-10 09:06:46

Yohanka Rada posúvam dobré veci ďalej...nech padne na úžitok :-)

2017-09-11 14:35:15

Pre komentovanie musíš byť prihlásený, nejde to ináč.

Yohanka
Yohanka
10 predaných ks, 10 hodnotení

Vitajte v mojej malej galérii, volám sa Tonka a robím všetko preto, aby som vás inšpirovala a potešila slovom aj obrázkom. Sashe je úžasná príležitosť pre tvorivých ľudí a pre ľudí, ktorý vedia ručnú prácu oceniť. Je to aktívny priestor plný krásny

TOP Žurnál - Týždeň

Najlepšie žurnály posledného týždňa TOP žurnál mesiac »

TOP Žurnál Mesiac

Najlepšie žurnály mesiaca

Viac »
Kompletná hitparáda žurnálov »