Sezóna kvitnutia púpavy je v plnom prúde. Tak si vyskúšajte z tejto liečivej rastlinky pripraviť domáci púpavový med alebo sirup.
Čo budeme potrebovať
- 400 ks púpavových kvetov bez stopiek
- 2 umyté citróny
- 2 kg trstinového cukru
Púpavy zbierame na miestach ďaleko od prašných ciest. Kvety umývame veľmi jemne alebo neumývame vôbec :), aby sme sa nezbavili vzácneho peľu. Vložíme do väčšieho hrnca, pridáme umyté, na kolieska nakrájané citróny a zalejeme dvoma litrami vody. Varíme asi 15 minút na miernom ohni. Následne dáme na chladnejšie miesto a necháme postáť 24 hodín.
Na druhý deň zmes precedíme cez gázu a snažíme sa vytlačiť čo najviac šťavy :-). Pridáme cukor a varíme. Najskôr asi pol hodinu na silnom plameni za občasného miešania, potom plameň stíšime a varíme ešte asi 40-50 min. Občas premiešame.
Finálna konzistencia by mala byť o niečo redšia ako klasický med. Po vychladnutí nám to ešte trošku stuhne. Je to nádherná vôňa, keď sa varí, prevoňaný je celý dom :).
Zmes prelejeme do zaváraninových pohárov a tie necháme až do vychladnutia odpočívať prevrátené hore dnom. Skladujeme na suchom, tmavom a chladnom mieste.
Ak máte radšej sirup ako med, postup je úplne rovnaký. Rozdiel je iba v dĺžke varenia. Pri sirupe zmes krátko povaríte, postačí chvíľka cca 3 minútky, kým sa cukor roztopí.