Marianna S. » Tvorba / 2025-03-05 17:00:02 / 2 komentáre /
15 lajkov
V blízkosti našich včiel sme vysadili niekoľko kríkov jarabiny čiernej, ináč známej ako arónia. Je to jedna z tých rastlín, ktorej plody nie sú práve najchutnejšie, ale o to bohatšie na látky zdraviu prospešné. Chuť je trpká, kyslastá a sladkosťou nemôže súperiť napr. s jahodami.
Čo je ale dôležitešie je, že arónia je svojim obsahom superpotravinou. Obsahuje obrovské množstvo vitamínu C a tiež vitamíny A, E, K, B1, B2, B6, B9 a P. Čierne jarabiny sú však tiež bohatým zdrojom minerálov a stopových prvkov, ako je horčík, draslík, vápnik, zinok, železo alebo napríklad jód , ktorý je kľúčový pre správnu funkciu štítnej žľazy. Nemôžeme opomenúť ani vysoký obsah rutinu či flavonoidov, ktoré pozitívne ovplyvňuje pružnosť a pevnosť ciev.
V ľudovom liečiteľstve sa čierna jarabina najčastejšie používa pre zdravie tráviaceho traktu, ale má mnoho ďalších benefitov:
- jej vysoký obsah vitamínu C stimuluje tvorbu kolagénu a bielych krviniek potrebných pre posilňovanie imunity.
- obsahuje karotény, ktoré redukujú oxidačný stres v očiach, bránia rozvoju šedého zákalu a zlepšujú zrak.
- obsahuje antokyaníny, ktoré bránia vzniku rakoviny tým, že indukujú proces nazývaný apoptóza, ktorý spôsobuje, že rakovinová bunka sama zomrie.
- antokyaníny tiež udržujú zdravý mozog tým, že zvyšujú aktivity nervovej dráhy a znižujú oxidačný stres v mozgu. Tým sa znižuje výskyt a nástup Alzheimerovej choroby, demencie a iných kognitívnych porúch súvisiacich s vekom.
- čierna jarabina je bohatý zdroj antioxidantov, ako kvercetín, epikatechín, kyselina kávová, malvidín, luteín a zeaxantín, ktoré pomáhajú odstraňovať voľné radikály z tela.
- jej vysoký obsah draslíka je dostatočný na to, aby chrániť srdce a znížiť krvný tlak.
- vysoký obsah vlákniny pomáha regulovať inzulín, ktorý udržuje stabilnú hladinu cukru v krvi. Tým zabraňuje nárastu a poklesu hladiny cukru, ktoré sú pre cukrovkárov nebezpečné.
- vysoký obsah kyseliny chinovej udržuje moč tak kyslý, že bráni rastu baktérií a tvorbe obličkových kameňov. Čierna jarabina je vraj 5 až 10 krát účinnejšia na zdravé močové cesty ako známejšia brusnica.
Napriek trpkej chuti by čierna jarabina nemala chýbať v jedálničku vďaka vysokému obsahu antioxidantov, najmä polyfenolov, ktorých má najviac zo 143 druhov rastlín. Keďže za surova je ťažko požívateľná, prišli sme na to ako ju konzumovať tak, aby chutila a to dokonca vynikajúco:) Miešame ju s našim medom!
Kam ďalej? Prečítajte si aj ďalšie články zo Žurnál+
danculienka Arónia
treba ju obrať v správnom čase a nič jej nieje.roky ju spracovavam-sirup,liker,džem,mrazim..
Pri všetkom treba poznať mieru.zvlašť pri čistej šťave z aronie-inak má laxatívny účinok.A napísať ,že je ťažko poživatelná je zavádzajúce.
Vcely.sv.Ambroza Ak Vám nevadí trieslovitosť v surovom stave, je to vynikajúce pre Vás! Väčšinou sa ale spracúva tak, že sa k nej pridá cukor.
V žurnáli sú spomínané: