Taštičky na drobnosti Ninine rezy sú špeciálne upečené pre všetkých, čo nechcú pribrať, nemôžu sladké alebo majú zdravotné diétne obmedzenia, ako ja. Často sa ma ľudia pýtajú, čo vlastne jem? Niekedy zo žartu odpovedám vzduch. Jedine Ninine rezy môžem - teda tie, čo si sama urobím. A tieto som už zjedla tiež... očami!
Rezy sú nepečené, doba prípravy asi dve hodiny. Recept je vhodný pre pokročilých. Prvé sa možno nepodaria podľa predstáv, ale pri každom ďalšom pokuse by ste mali vidieť zlepšenie!
Varím, pečiem aj šijem väčšinou od oka, takže za nepresné inštrukcie sa vopred ospravedlňujem :)
Ingrediencie:
- 20 g bavlnenej látky
- 60 g koženky
- špulky farebných nití
- zipsy, na jeden rez 30 cm s dvomi jazdcami plus 10 cm polovice zipsu na pútko
Pomôcky:
- šijací stroj, ihly, 3 rôzne pätky
- nožnice, rezacie koliesko, cvakačky
- papier, ceruzka
- pravítka
- kolíčky, špendlíky
- ruky
Postup:
Na papier si ceruzkou nakreslíme strih. Ten prenesieme na koženku aj bavlnenú látku, vystrihneme nožnicami. Vrchnú stranu rezov (koženka) nazdobíme prišitím farebných častí - krém, plnka, džem, poleva. Farby nite meníme podľa potreby.
Do vrchnej vrstvy pristehujeme zips, prišijeme spodnú vrstvu (látka) a celé prešijeme.
Rez otočíme peknou stranou dnu a zošijeme boky, to isté urobíme aj s podšívkou. Budeme si musieť pomôcť hnietením, mixslovaním, stláčaním, aby sme sa dostali šijacou pätkou všade. Stojí to ale za to, keďže koláčik je potom aj zvnútra ukážkový.
V podšívke si necháme tajný otvor, ktorým hotové rezy prichádzajú na svet (dúfam, že som nikoho nepohoršila!). Nezabudneme všiť pútko zo zipsu ešte pred úplným zošitím.
Rez otočíme polevou nahor, vyrovnáme rohy (aký pekný oxymoron, ale tak to naozaj robím) a skontrolujeme. Ak sa rez podobá na rezy, pokračujeme, ak nie, vrátime sa k rezu vyvrátenému (ešteže nie doslova...) a pridáme štipku stehov. Šikovná gazdinka to už má v oku.
Nakoniec zošijeme pri krajíčku pôrodný otvor v podšívke.
Rovnakým postupom môžeme pripraviť rôzne rezy podľa chuti:
Dobošový rez (doboška)
Punčový rez (punčák)
Citrónový rez s kokosovým krémom (alebo akým chcete)
Kakaový rez s vanilkovou plnkou
Ale načo si kaziť kakaový rez vanilkou?! Pekne aj plnku čokoládovú a veľa polevy!
Extra kakaový rez!
Tiež radi vyžierate zbytok krému a cesta? :D
Dobrú chuť!