SAShE - slovenský handmade design.




Domov » Žurnál+ » Autor: Martina Kačinová

Žurnál+

Ty si moja, levanduľová..

Martina K. » Tvorba / 2016-10-01 16:37:09 /  4 komentáre / 16 lajkov / 128x zobrazený

..inšpirácia.

O milom malom kríčku pochádzajúcom zo Stredomoria sa už popísalo naozaj veľa. Ja tieto rastliny, ktorých kvety aj listy obsahujú veľa blahodárnych silíc, pestujem už viac rokov. A čím ďalej, tým viac ich milujem. Kochám svoj pohľad aj dušu pohľadom na strieborné listy a jemné fialové kvety, ktoré nedajú spať včelám, čmeliakom a motýľom. V čase kvitnutia levandule a Budleje máme na dvore naozaj rušno. A keď sa rozhodnem, že je už čas levanduľu strihať, tak sa dohováram s chrobačou, ktorá sa lahodného nektáru nehodlá ešte vzdať, že aj ja mám právo niečo si z tých kvietkov užiť.

Keď už teda prebehne prvá vlna nasýtenia hmyzu, nastupujem ja s nožnicami a začína sa proces strihania, sušenia, pletenia, delenia, zarábania, miešania, ale aj šitia a fotenia :). Celý proces je časovo a miestami aj priestorovo náročný, ale zvládam to veľmi v pohode, určite aj vďaka siliciam, ktoré pôsobia na zmysly v prvom rade  u p o k o j ú c o. Čiže aj keď mi stojí nejaká iná práca, deti pobehujú, muž musí obchádzať plachty so sušiacimi sa rastlinkami, ja si v kľude oddeľujem usušené kvietky od stoniek a beriem to ako chlácholivý proces psychohygieny, cvičenie vnútorného pokoja a tréning pokory k popoluškovskej práci.

Časť čerstvej levandule použijem na oleje a sirup. Uvijem nejaké kytice alebo vence. Sušenú používam ako výplň do vankúšikov, prísadu čajovej zmesi, spestrenie varenia a pečenia, prísadu pri výrobe mydla, alebo aj ako farbistý prídavok pri výrobe recyklovaného papiera.

 

Fotenie voňavého papiera zaujalo aj kocúra:

 

Mydlo s prídavkom sušených kvietkov:

A čo ešte robím z levandule?

Do zaváraninového pohára dám čo najviac čerstvých kvetov levandule v plnom kvete, zalejem kvalitným olejom, dobre utlačím, uzavriem a nechámna slnečnom mieste 3-4 týždne. Potom precedím a mám 1.) Levanduľový olej, ktorý pôsobí upokojujúco, regeneruje telo aj zmysly, upokojí svalové a nervové napätie. Hodí k ošetreniu pokožky celého tela. Udržujem ho v chladničke.

Má tiež protizápalové účinky a používa sa pri liečbe ekzémov a plesní. Priaznivo pôsobí aj pri popáleninách a upokojuje pokožku po opaľovaní. Pôsobí antibioticky, povzbudzuje pankreas.

Pri bolesti hlavy môžeme vmasírovať pár kvapiek levanduľového oleja do pokožky v oblasti spánkov.

Takisto ho používam ako základ pre výrobu 2.) Prírodného repelentu, kedy ho prelejem do vhodnej fľaštičky, do ktorej vsypem zopár sušených klinčekov a pridám aj prírodnú klinčekovú (prípadne na zosilnenie aj levanduľovú) silicu a týmto olejčekom sa potieram pred prechádzkou v lese. Nesiem sa v príjemnom levanduľovo-klinčekovom obláčiku a smrdím komárom a kliešťom :)

3.) Levanduľový sirup

 

Potrebujeme asi 50 dkg levanduľových vetvičiek, ktoré opláchneme a dáme do menšieho hrnca s vodou (asi 1l), pridáme dobre umyté a pokrájané 3 citróny a 3 ks celej škorice. Privedieme do varu a varíme asi 15 min. Odstavíme a necháme lúhovať 24 hodín. (Ja som v niektorých prípadoch maximalista, takže vody išlo viac a levandule 200 g.)

Na druhý deň scedíme a za stáleho miešania pridáme podľa chuti a toho, akú chceme mať hustotu (sirup alebo až med) 1-2 kg kryštáľového cukru. Aký zvolíte, je na Vás. Mýtov, poloprávd a legiend o cukre takom a onakom máme v éteri neúrekom. Vyberte si podľa vlastného uváženia a sedliackeho rozumu...takže - varíme až do požadovanej hustoty a hneď plníme do sklených nádob umytých horúcou vodou. Dobre uzavrieme a po vychladnutí držíme v chlade.

Pri varení vytvára krásne vírivé tvary a po celom procese je sirup nádherne ružovo-fialový.

Využijeme ho ako klasický sirup na zarobené limonády, na prevoňanie čaju, alebo ním osladíme koláčik či 4.) zmrzlinu. Na tú som sa nechala inšpirovaťod VELDI, ktorá ju spomenula vo svojom krásnom žurnále - http://www.sashe.sk/Veldi/journal/levandulova-zahrada-pre-milovnikov. Zmrzlinku som vyskúšala a ešte aj vyšperkovala "postrachom všetkých výživových poradcov" - krémovým syrom mascarpone:

Bola jednoducho mňamková!

5.) Levanduľová bábovka

250g polotučného tvarohu

200g polohrubej múky
100g hladkej múky
200g masla
170g cukru
4 vajcia
4 lyžičky kypriaceho prášku
1 vanilkový cukor
menšia hrsť levanduľových kvetov + podľa ľubovôle citronónová alebo pomarančová kôra

Zmäknuté maslo vymiešame  s cukrom a pridávame žĺtky. Bielky odložíme bokom.
K maslu a žĺtkom pridáme tvaroh a premiešame. V druhej mise zmiešame múku, cukor, PRDP  a levanduľové kvety. Pridáme suchú zmes k tvarohovej.

Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý potom zmiešame s tvarohovou hmotou. Ak je cesto príliš husté, zriedime tekutinou. Ja používam mlieko. Formu na bábovku vymastíme a vysypeme hrubou múkou alebo kokosom a vylejeme cesto.

Pečieme pri 170-180°C približne 45 min – až hodinu.

Keď má pečenie aj iný -- vyšší účel --, než len bežné potešenie z konzumácie -- tak sa môže stať aj to, že sa nie celkom vydarí :/. Toho príkladom je aj táto bábovka, ktorá sa neupiekla podľa očakávaní. Bola plánovaná ako fotografická hviezda, ale kto poznáte experimentovanie s rôznymi druhmi celozrnných múk a všelijakých zdravých prísad, tak viete aj o takomto prípade, keď sa cesto neupečie zvnútra poriadne. Čiže je po našom "medzgavá", ale inak chutná a veeeľmi jedlá :D.

Piekla som už aj keksíky, ale tie sú dávno skonzumované, ani fotky ani omrvinky nezostali, tak prikladám aspoň recept:

6.) Provensálske levanduľové sušienky

100g masla

50g cukru

125g hladkej múky

1 PL kukuričnej hladkej múky (ja som dávala kukuričnú krupicu)

1 PL mletých mandlí

1 čl pomarančovej vody (vyrobila som ju z vody a pár kvapiek natur pomarančového olejčeku)

2 PL levanduľových kvetov (naozaj nedávať viac, pretože levanduľové kvietky sú v podstate horkasté)

1 vajce

Glazúra: 1 žĺtko , 2 čl vody

Maslo s cukrom vyšľaháme na ľahučkú penu a pridáme hladkú a kukuričnú múku, vajce, mandle, pomarančovú vodu, levanduľové kvety. Vyšľaháme na kompaktnú hmotu. Cesto je dosť jemné až lepkavé ale keď ho dáme do chladničky na cca 30 min tak trochu stuhne a bude sa s ním lepšie pracovať. Cesto rozvaľkáme a vykrajujeme sušienky, ktoré dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Sušienky treba potrieť rozšľahaným vajíčkom s vodou. Dáme ich piecť cca na 12-15 min do vyhriatej rúry na 170-180°C.

A nakoniec potešenie zmyslov v praktickej prenosnej forme:

7.) Levanduľové vankúšiky

Sušenou levanduľou - kvietkami, ale aj lístkami naplnené vankúšiky, vyrábam pre potechu tých, ktorí ocenia jej upokojujúce účinky vo forme malého vankúšika. Vankúšiky rôznych veľkostí sú ušité z bavlnených látok a naplnené IBA Lavendulou Augustifoliou, nepridávam žiadne umelé výplne.

Fotenia sa zúčastnil aj roztomilý motýlik, s ktorého jemnosťou a hravosťou ukončujem tento levanduľový žurnál :)

Komentáre

MoPe práve som ju ostrihala :-) krásny žurnál, s veeeľa užitočnými informáciami, super!

2016-10-01 19:29:33

BluberyHome Ach toto je krása, práve dnes som zbierala posledné jesenné kvietky z kríkov a premýšľala som,ako ich využijem...no tá bábovka ma dostala ;-) a zajtra ráno na raňajky sa práve hodí. Ďakujem za voňavý inšpirujúci žurnál, prajem kríkom, nech si cez zimu pekne oddýchnu, aby sme mali nabudúci rok veľkú úrodu ;-)

2016-10-01 19:31:01

taliaa pekný žurnál.

2016-10-02 05:58:00

Zuzulik22 Už len pri čítaní má tá levanduľa upokojila ;-) krása..

2016-10-03 11:55:43

Pre komentovanie musíš byť prihlásený, nejde to ináč.

Vecičky nájdete

V žurnáli sú spomínané:

 - Levanduľový folklór - 7221532_Levanduľový folklór by TinaaK
 Páči sa 40 ľudom
16,50 €
 - Levanduľový vankúš - 7221607_Levanduľový vankúš by TinaaK
 Páči sa 15 ľudom
13,50 €
 - Levanduľový vankúš - 7221639_Levanduľový vankúš by TinaaK
 Páči sa 18 ľudom
8,50 €
 - Levanduľový vankúš - 7222294_Levanduľový vankúš by TinaaK
 Páči sa 15 ľudom
10,50 €

TOP Žurnál - Týždeň

Najlepšie žurnály posledného týždňa TOP žurnál mesiac »

TOP Žurnál Mesiac

Najlepšie žurnály mesiaca

Viac »
Kompletná hitparáda žurnálov »