SAShE - slovenský handmade design.




Domov » Žurnál+ » Autor: Alexandra Girgaschová

Žurnál+

Ako sa suší pažítka

Alexandra G. » Tvorba / 2018-07-17 07:00:01 /  4 komentáre / 57 lajkov / 474x zobrazený

Rozhodla som sa ukázať Vám, ako vyzerá spracovanie byliniek v praxi a pripraviť miniseriál. Ako prvú som si zobrala na paškál pažítku.

Pažítku pestujem u seba na záhrade v obci Šumiac, pod Kráľovou hoľou. V krásnom, tichom a čistom prostredí, kde zatiaľ nedolieha plastovo-polystyrénový konzum veľkomesta. Keďže pestujeme všetko podľa princípov jedlej ekozáhrady, nikdy som nepoužila žiadnu chémiu. Ak aj úrodu niečo poškodilo, bola to len nerovnováha a vždy sa to na budúci rok zmenilo a úroda bola väčšia, alebo som konkrétnu rastlinu prestala pestovať. V praxi to znamená, že bylinky sa nikdy nedostali do styku s nijakým postrekom ani umelým hnojivom a pod.

Dohliadam na kvalitu stebiel niekoľkokrát počas procesu spracovania. Pri rezaní, praní, sušení aj krájaní. Vždy rozkladám pažítku pozdĺžne vedľa seba v tenkej vrstve a tak mi neujde žiadne zažltnuté či zvädnuté stebielko.

Po zrezaní (za slnečného a suchého počasia) sa pažítka krátko opláchne v nízkej vaničke s veľmi studenou vodou.

Potom sa rozloží v tenkej vrstve na savú látku a nechá sa osušiť. Krája sa na čo najmenšie kúsky. Niekoľkokrát som skúša sušenie v celku, ale následné použitie v kuchyni bolo veľmi nepraktické. Ak sa rozhodnete pre tento postup, pamätajte, že aróma krájanej pažítky je tak silná ako napr. cibuľa a pokojne Vám môžu slziť oči. Takže vetranie je na mieste. Ja krájam naraz z viacerých trsov, preto krájam zásadne vonku.

Nakoniec sa rozloží v tenučkej vrstve na papier na pečenie. Na iné podklady sa často prilepí a ťažko sa dáva dole. Potom sa uloží v komore, alebo na povale. Nie v kuchyni. Tam je veľa vlhkých výparov z varenia a môže chytiť pleseň alebo sa zapariť.

Už sa len zváži a zabalí a môžete si ju objednať :-)

Dobrý chuť.

Komentáre

sandrika fajné čítanie :)

2018-07-17 13:52:46

TinaaK Tip s papierom na pečenie si zapamätám! Ďakujem :).

2018-07-17 14:11:35

Shero Krásny článoček. Papier na pečenie používam na sušenie byliniek, tak som rada , že sa mi to potvrdilo, ako dobrý nápad.

2018-07-17 14:58:36

Spokojny_zajac Ďakujem, prajem všetkým radosť pri práci s bylinkami a veľa úžitku z nich

2018-07-17 15:55:46

Pre komentovanie musíš byť prihlásený, nejde to ináč.

Spokojny_zajac
40 predaných ks, 14 hodnotení

Reaguje do 2 hodín

Všetko čo robím, robím s pokorou a úctou k prírode a s nadšením pre jej krásu.

Informácie

Vecičky nájdete

V žurnáli sú spomínané:

 - Pažítka sušená - 9818698_Pažítka sušená by Spokojny_zajac
 Páči sa 10 ľudom
0,90 €

TOP Žurnál - Týždeň

Najlepšie žurnály posledného týždňa TOP žurnál mesiac »

TOP Žurnál Mesiac

Najlepšie žurnály mesiaca

Viac »
Kompletná hitparáda žurnálov »