Domov » Žurnál+ » Autor: Zuzana Harakaľová

Žurnál+

Kedy, ak nie teraz?

Zuzana H. » Osobné Blogy / 2020-04-04 21:41:18 /  8 komentárov / 22 lajkov / 168x zobrazený

V posledných dňoch asi mnohí uvažujú o pečení vlastného chlebíka viac ako inokedy. Takže, prečo to neskúsiť práve teraz?

Receptov je na internete mnoho a ja  sa s vami dnes chcem podeliť o ten môj. Volám ho kváskový chlebík lenivej ženy:). Písala som o ňom aj niekedy koncom júna 2019, vtedy som ešte netušila, že ho niekedy budem piecť aj 2-3 krát do týždňa. Teraz sme viac doma, menej chodíme do obchodu, ale chlebík nám chutí stále, takže pečiem:). Po čase som doňho začala dávať aj varený zemiak a takto nám chutí viac.

A tu je recept v skratke:

- rozkvas - čítaj ďalej

- múku - 5 hrnčekov - ja kombinujem rôzne múky, najčastejšie 1hr polohrubej, 1hr celozrnej špaldovej, 3hr hladkej špaldovej (môj hrnček má 3 dcl). (Väčší podiel celozrnej múky spôsobí, že chlebík bude hutnejší. Ak dáte viac bielej hladkej múky, bude nadýchanejší) 

- vodu - 2 až 2,5 hrnčeka, radšej menej (celozrná múka pýta viac vody)

- zemiak uvarený v šupke (2 menšie alebo jeden väčší), ale ide to aj bez neho

- rôzne semienka - tekvicové, ľanové, slnečnicové

- soľ - 3 čajové lyžičky
- mletá rasca - 1 čl
- olej - pár kvapiek


Na rozkvas budeme potrebovať: 1 PL kvásku + 3 PL ražnej múky (môže byť aj iná hladká) + voda podľa potreby - má vzniknúť taká polohustá kašička.

Rozkvas potrebuje kysnúť 6 - 8 hodín. Rozkvas väčšinou pripravujem  večer pred spaním. Nechám ho prikrytý kysnúť do rána. Ráno pripravím cesto a podvečer pečiem. Alebo robím rozkvas ráno, pred spaním pripravím cesto a ráno pečiem:).

Príprava cesta: Do veľkej "misky-kysky" (plastová miska s plastovým vrchnákom) si nasypeme múku premiešame. Múku premiešam metličkou na šľahanie, aby som ju prevzdušnila. Pridám soľ, semienka, rascu a znova premiešam. Nakoniec pridám rozkvas, varený zemiak postrúhaný na jemnom strúhadle,  pár kvapiek oleja a vodu a premiešam vareškou a potom už miesim kuchynským robotom cca 10 minút. 
Cesto nechám prikryté kysnúť cca 6 - 8 hodín, až kým nezdvojnásobí objem. 

Potom s ním pracujem ďalej - jemne premiešam vareškou, vypustím bublinky, cesto krásne "odfukuje":).

Pečiem v teflónovom hrnci, ten netreba olejovať ani vysypávať múkou. Ale na dno nasypem slnečnicové semiačka, tie sa upečú dochrumkava a chlebíku veľmi pridajú na chuťovej hodnote, robia ho neodolateľným:). Na začiatku som semiačka dávala navrch chlebíka, ale tam nedržia tak dobre a opadávajú.

Do hrnca vysypaného slnečnicou nalejem/vysypem cesto, nechám ešte prikryté trochu podkysnúť cca 30 - 60 minút.

Zapnem rúru (nepredhrievam) na 230 stupňov, horné a dolné pečenie, a šupnem chlebík do rúry (neprikrývam, nepridávam vodu), nastavím 45 minút. Počas zahrievania rúry chlebík ešte trochu podkysne. Po pár minútach sa po celom dome šíri krásna vôňa chleba.

Po 45 minútach vyberiem, ešte v hrnci zahorúca potriem kôrku slanou vodou - bude sa pekne lesknúť a zmäkne.

Chlebík chladne mriežke, aby sa nezaparil. Po niekoľkých hodinách chladnutia skúsime, ako sa podaril:)

Chutí vynikajúco. Naslano s nejakou nátierkou, aj nasladko s nutellou alebo džemom:). Výborné sú z neho aj hrianky, napr. s maslom a medom, mňam.

Recept aj s fotkami si môžete pozrieť tu. (v tom čase som zemiak ešte nepridávala).

Takže nebojte sa domáceho pečenia chlebíka:). Určite to treba skúsiť, a aj keď prvýkrát nebude tip-top, nevadí, súšame ďalej, lebo vôňa pečúceho sa chleba a chrumkavá kôrka ešte teplého chlebíka sú na nezaplatenie:).

***

A aby to bolo kompletné, pridávam aj recept na kvások:

Kvások som si vypestovala približne takto: do veľkej (7 decovej) zaváraninovej fľase zmiešame 3 lyžice ražnej múky (lepšia je celozrná) s primeraným množstvom vody, aby vznikla polohustá kašička.

Necháme prikryté papierovou utierkou pri izbovej teplote. Kvások po niekoľkých hodinách začne pracovať a vytvárať bublinky. Počas jedného týždňa kvások prikrmujeme 1 lyžicou ražnej múky a primeraným množstvom vody 1x denne. Vždy premiešame.

Pred prikŕmením kvásku treba z neho malé množstvo odobrať, lebo prikrmovaním jeho objem rastie. Odobratý kvások som vyhadzovala do kompostu (ale na nete sú nejaké návody, čo sa dá robiť s ešte nevyzretým kváskom).

Približne po 7 dňoch pravidelného prikrmovania by mal byť kvások hotový a pripravený na použitie. Kvások potom treba skladovať v chladničke. Ja ho mám zagumičkovaný papierovou utierkou a na tom je voľne položený vrchnák, aby kvások neuschol, ale aby mohol dýchať:).

Takýto kvások používam potom na pečenie. Vždy si z neho odoberiem množstvo, ktoré potrebujem a nezabudnem prikŕmiť (1 PL múka + voda). Po prikŕmení ho nechávam cca 8 hodín (rovnako dlho ako rozkvas na chlebík) pri izbovej teplote, aby znova nakvasil a novú múku spracoval. Potom ho dám znova do chladničky. Pečiem z neho (a teda ho aj prikrmujem) cca 1x za týždeň. Ak sa neprikrmuje viac ako 7 dní, začne sa v ňom objavovať tekutina - to znamená, že je hladný:).

Na nete je veľa návodov na prípravu kvásku. Ja som si ich prečíitala niekoľko a vybrala som si z nich to, čo mi dávalo zmysel:).

***

Ak som na niečo zabudla a máte otázky, smelo sa pýtajte:). 

Prajem vám dobrú chuť:).

SalixAlba - Zuzka

Komentáre

MoPe Chlebík vyzerá super, krásny... Super žurnálik, nebojte sa to skúsiť :-) Ja tiež pečiem kváskový, už takmer rok, najradšej ražno-špaldový, len trošičku pšeničnej múky pridám. Semienka (ľanové, slnečnicové, čia) dávam rovno do cesta. Kanarátka (mimochodom veľká nadšenkyňa kváskovania, všetko má naštudované - tvrdí, že nie je dobré semienky piecť, hlavne ak sú na povrchu, ale kolegy odborník ma usitil, že ak ich mám vo vnútri a nie sú priamo vystavené vysokej teplote, nemusím sa báť, že narobia v tele viac škody ako osohu :-) to ma utešil). Mám to šťastie, že múku mám od kolegu, ktorý ju sám dopestuje, aj raž aj špaldu, má neprešľachtené odrody, aj sám žne, aj melie :-) Takže presne viem, čo používam. Kvások po dokŕmení dávam hneď do chladničky, a je pekný. Miesim ručne bez mixéra a stačí to, môžem všetkým odporučiť, nemá sa krájať teplý, ale chuti a vôni ešte trochu teplého s plátkom masla sa nič nevyrovná :-D Niekedy jednoducho nevydrží u nás vychladnúť... V tomto jarnom období vrelo odporúčam kombináciu s maslom a medvedím cesnakom alebo pažítkou, je to mňamka. Z cca 800 g múky mám po upečení asi 1,5 kg chlebík, je hutnejší, keďže je ražno-špaldový, a preto pečiem prvých cca 10 min na 230 °C, potom asi 40 min na cca 180 °C - špalda a raž by sa mali piecť pri nižšej teplote. Manžel má rád chrumkavú kôrku, tak nepotieram ničím po upečení.... tiež som dnes piekla, polovica sa už zjedla na večeru, deti s nutelou, ja s maslom a manžel s džemom.

2020-04-04 21:55:011x

SalixAlba @MoPe ďakujem za komentár a skvelé tipy:)

2020-04-04 21:57:52

HoneyMoon Super recept, urcite skusime doma. Som v kvaskovani nova, razny kvasok som si zadovazila od jednej pani ale chcela by som skusit vypestovat vlastny, tak skusim podla vasej rady

2020-04-05 08:22:342x

SpiHli Práve včera sme sa doma bavili o tom, že by sme si mohli upiecť chlieb, ale nemáme kvasok a že budem musieť posurfovať a nájsť recept ako si vyrobť jednak kvások a dvak recept na samotný chlieb. Tento žurnál nám priam spadol z neba :) Ďakujem. Vyskúšame. Váš chlebik vypadá famózne.

2020-04-05 08:25:361x

SalixAlba @HoneyMoon @SpiHli urcite vyskusajte:) a nevzdavajte to, ak sa prvy pokus nepodari na 100%. Ten dalsi bude stale lepsi a lepsi:)

2020-04-05 08:29:191x

SpiHli Na tych 230 stupnov sa rura vyhrieva uz s chlebom vnutri? U nas vyhriatie trva aj 10-15 minut. Staci potom na prepecenie len ta zvysna polhodina? Asi si to musi kazdy odskusat na svojej rure...

2020-04-05 09:45:03

SalixAlba Ruru zapinam, az ked tam davam chlebik, teda nepredhrievam vopred. Nemam presne odsledovane, kolko trva, kym sa zohreje na 230 stupnov, moze to byt aj tych 10 az 15 minut. Mame teplovzdusnu ruru.

A asi ano, kazdy si to musi na svojej rure odskusat.

2020-04-05 09:52:391x

MoPe Ja predohievam vopred, vkladám už do predhriatej rúry na 230°C, skúšala som aj dať dole plech s vodou, ako sa odporúča, ale nevideli sme veľký rozdiel v chlebíku, tak som s tým prestala. Podľa mňa nie je veľký rozdiel, či je chlebík v ošatke o cca 15 min dlhšie, kým sa vloží do rúry. Vždy kysne aj tak trochu inak časovo, záleží to aj od okolitej teploty apod.... nebojte sa vyskúšať a experimentovať, každý si určite nájde vlastný harmonogram, ktorý mu najviac vyhovuje :-)

2020-04-09 21:54:04

Pre komentovanie musíš byť prihlásený, nejde to ináč.

P
SalixAlba
SalixAlba
771 predaných ks, 332 hodnotení

Reaguje do 1 hodiny

VITAJTE, pozerajte, nakupujte, inšpirujte sa:)

Nájdete tu rôzne vecičky upcyklované alebo z prírodných materiálov, ktoré skrášlia a zútulnia Váš domov, či potešia Vašich blízkych a priateľov

BALENIE:
Veci balím do materiálov, ktoré nájdem doma. Recyklujem, čo sa dá. Balím tak, aby produkt, ktorý si zakúpite, k Vám dorazil v poriadku.
Nebuďte preto smutní, ak nenájdete žiadne darčekové balenie:). Ide Vám predsa o obsah, nie o obal, však?:)

V prípade, že si želáte Vami zakúpenú vec zabaliť aspoň trochu darčekovo, kontaktujte ma v správe, skúsim niečo vymyslieť:)

Ďakujem za pochopenie:)

ZASIELANIE:
Balíky do 0,5 kg posielam ako doporučený list 2.triedou, väčšie a ťažšie veci ako BALÍK NA POŠTU.

TOP Žurnál - Týždeň

Najlepšie žurnály posledného týždňa TOP žurnál mesiac »

TOP Žurnál Mesiac

Najlepšie žurnály mesiaca

Viac »
Kompletná hitparáda žurnálov »