. » Blogy / 2021-01-17 17:00:02 / Pridaj komentár /
20 lajkov
Rozmýšľate pri nákupe potravín aj o ich pôvode? V minulosti boli lokálne potraviny samozrejmosťou. Mäso sa kupovalo u mäsiara, pečivo u pekára, med od včelára, ovocie a zelenina v zelovoce. Dnes nájdeme všetko potrebné vo veľkých obchodných reťazcoch na jednom mieste. Vyberá si to však svoju daň.
Čerstvosť a chutnosť – pôvod aj zloženie má najvýraznejší vplyv na kvalitu potravín. Čím viac kilometrov museli potraviny prejsť, tým viac konzervačných látok, solí a stabilizátorov pravdepodobne obsahujú. Kúpou lokálnych produktov získate zrelé a chutné potraviny.
Bezpečnosť – miestni výrobcovia využívajú ekologické metódy, môžeme si byť teda istí, že živiny ostávajú zachované tak prirodzene ako sa len dá. Moderné poľnohospodárstvo využíva iné metódy – antibiotiká, pesticídy, hormóny a geneticky upravené potraviny. Všetko v konečnom dôsledku skončí v našom tele.
Ochrana životného prostredia – pohonné hmoty aj obalové materiály vedú k znečisťovaniu. Konvenčné poľnohospodárstvo taktiež vyžaduje viacero zdrojov a použité metódy majú tendenciu znečisťovať vodu a pôdu.
Podpora miestnej zamestnanosti – obzvlášť v aktuálne ťažkých časoch si zaslúžia regionálni predajcovia väčšiu pozornosť. Nákupom u nich podporíte regionálne pestované potraviny.
Väčšia informovanosť – miestni predajcovia vám radi zodpovedajú akékoľvek otázky o zložení a postupoch a vďaka tomu sa budete cítiť istejšie v tom, čo ide do vášho tela. Prípadne sa môžete priučiť pre vlastné pestovanie alebo výrobu. Neexistuje predsa lepší človek na rozhovor o produktoch ako ten, ktorý ich pestuje :)
Skúsme sa teda občas nad tým pri nákupe zamyslieť. Namiesto banánu siahnime po jabĺčku, miesto sladených nápojov po domácich sirupoch alebo zbehnime na nákup na najbližší trh. Sami uvidíte, že rozdiel stojí zato :)
Kam ďalej? Prečítajte si aj ďalšie články zo Žurnál+
V žurnáli sú spomínané: