Žurnál+

Čajová huba Kombucha

P
SRP.syrups112 predaných ks, 25 hodnotení

. » Návody / 2021-03-06 07:00:02 /  Pridaj komentár / 15 lajkov / 36x zobrazený

Počuli ste o čajovej hube Kombucha? Je to spoločenstvo rozmanitých kvasiniek, rias a baktérií, vďaka ktorým si doma dokážete pripraviť zdravý fermentovaný kombuchový nápoj. Vzhľad tejto huby síce nevyzerá príliš vábivo, avšak, predsa to stojí za vyskúšanie! :)

Prečo?

Jedná sa o staroveký nápoj pôvodom z Číny. Jeho pitie má pre telo množstvo benefitov. Posilňuje imunitný systém, pôsobí antibioticky, prečisťuje organizmus od škodlivých látok, podporuje trávenie a priaznivo pôsobí na črevnú mikroflóru, posilňuje pečeň a obličky, zlepšuje fyzickú výkonnosť, pomáha stabilizovať cukor v krvi, znižuje hladinu cholesterolu v krvi, má protialergické účinky a mnoho ďalších pozitívnych účinkov na telo. To už stojí za zváženie, čo poviete? :)

Určite však treba upozorniť, že sa nejedná o žiadny liek, nieto ešte všeliek. Fermentované potraviny sú len súčasťou skladačky celkového zdravšieho životného štýlu, ich zaradením však telu určite prospejeme.

Ako nato?

Výhodou tohto nápoja je, že si ho vieme veľmi jednoducho vyrobiť doma. Budeme potrebovať:

Kultúru kombuchy s nálevom - tú našu Vám veľmi radi rozmnožíme
• 3 l vody
• 10 g sypaného čierneho čaju
• 210 g cukru

Najprv si klasicky uvaríme čierny čaj – privedieme vodu do varu, nasypeme čaj a lúhujeme 10 minút. Hotový čaj prelejeme cez sitko do pripravenej fľaše, pridáme cukor, necháme úplne vychladnúť a prilejeme kombuchu s nálevom. Následne otvor fľaše prekryjeme priedušnou tekutinou a stiahneme gumičkou. Kvasnú nádobu uložíme na pokojné a teplé miesto bez priameho slnečného žiarenia. S fľaškou nehýbeme, nápoj nemiešame a necháme kvasiť 5-7 dní.

Čím dlhšie necháme nápoj kvasiť, tým bude jeho chuť kyslejšia - kultúra kombuchy sa totiž kŕmi práve cukrom. Správne vykvasený kombuchový nápoj má mať sladkokyslú chuť a jemnú perlivosť. Pravdu povediac, na túto chuť sme si spočiatku museli zvykať, avšak teraz si ju už nevieme vynachváliť :) . Priebežne môžete nápoj ochutnávať slamkou a kvasenie ukončiť vo fáze, ktorá Vám vyhovuje.

Zo správne vykvaseného nápoja opatrne vyberieme kultúru kombuchy (novo vzniknutú dcérsku kombuchu, aj materskú, ktorú sme tam pôvodne vložili). Obe opláchneme vlažnou vodou a odlejeme si cca 3 dcl nápoja, ktorý neskôr použijeme na ďalšie kvasenie. Nápoj vo fľaši je plný drobných „pavučiniek“. Cez sitko ho prelejeme do fľaše. Teraz je nápoj pripravený na konzumáciu. Ideálne je skladovať ho v chlade, kde sa proces kvasenia spomalí. Takto uložený nám vydrží 4-5 dní.

Ako platí aj pri iných fermentovaných potravinách – s kombuchovým nápojom začínajte pozvoľna. Pokiaľ nie ste zvyknutí na príjem kvasených dobrôt tak prvotnú konzumáciu nepreháňajte. Začínajte po troškách. Neriaďte sa návodmi, kedy a koľko vypiť, ale počúvajte svoje telo kam až môžete zájsť a koľko týchto nových látok dokážete prijať.

Na zdravie – a tento krát doslovne! :)

Komentáre

Pre komentovanie musíš byť prihlásený, nejde to ináč.

Vecičky nájdete

V žurnáli sú spomínané:

 - BZZ SRP. - Bazový sirup - 12588708_BZZ SRP. - Bazový sirup by SRP.syrups
 Páči sa 28 ľudom
4,- €
 - MLN SRP. - Malinový sirup - 12588854_MLN SRP. - Malinový sirup by SRP.syrups
 2 komentárov
 Páči sa 38 ľudom
4,- €
 - RBZL SRP. - Ríbezľový sirup - 12588881_RBZL SRP. - Ríbezľový sirup by SRP.syrups
 Páči sa 19 ľudom
4,- €
 - ČČRDK SRP. - Čučoriedkový sirup - 12588933_ČČRDK SRP. - Čučoriedkový sirup by SRP.syrups
 Páči sa 30 ľudom
4,- €
 - BRSKŇ SRP. - Broskyňovo-vanilkový sirup - 12588967_BRSKŇ SRP. - Broskyňovo-vanilkový sirup by SRP.syrups
 1 komentárov
 Páči sa 22 ľudom
4,- €

TOP Žurnál - Týždeň

Najlepšie žurnály posledného týždňa TOP žurnál mesiac »