Žurnál+

Včely sv. Ambróza, výnimočnosť ukrytá v lahodnom mede a prírodnej kozmetike

SAShE.sk . » Rozhovory / 2018-11-27 18:31:41 /  13 komentárov / 50 lajkov

Slovensko je krajina, ktorá sa od nepamäti pýši množstvom ľudových remesiel a ručnej výroby. Rokmi síce upadali a dnes máme pocit, že väčšina výrobkov k nám prichádza z Číny, stále však existujú firmy a jednotlivci, ktorí sa snažia naše tradície postaviť na nohy a dostať ich medzi ľudí. Tých najzaujímavejších vám predstavíme v sérii rozhovorov a portrétov, ktoré vám ukážu, že handmade výroba na Slovensku stále dosahuje nové méty.

 

 

Zavítali sme do pokojnej mestskej časti Košíc, kde nás so svojou rodinou privítal Štefan Slezák, zakladateľ značky Včely sv. Ambróza. Názov, ktorý nesie meno patróna včelárov napovedá, že základ výrobkov tvorí usilovná práca včiel. V suteréne rodinného domu Štefan vyrába unikátny med a prírodnú včeliu kozmetiku. Hlavná včelárska činnosť sa odohráva v neďalekej dedinke, jeho rodisku. Na lúke dostatočne vzdialenej od civilizácie parkuje starý kočovný voz, ktorý zdedil po svojom otcovi. Štefan dlho pracoval ako bankár, no rozhodol sa vrátiť domov a pokračovať v rodinnej tradícii. Ak vás zaujíma, ako vzniká sladký med, alebo ako sa z finančníka stal včelár, ktorý postavil na nohy rodinnú firmu, čítajte ďalej! Video príbeh si môžete pozrieť tu ››

 

 

Ako si sa dostal k včelárstvu?

Je to rodinná tradícia. Včelárstvu sa venovali môj otec aj dedo. Včely mali v našej rodine vždy špeciálne miesto. Keď dedo omylom pristúpil včelu, tváril sa zdesene. Nikdy som tomu nerozumel, ale dnes jeho lásku a rešpekt vidím inak (úsmev). Všetko, čo o včelárení viem, mi odovzdal otec. S vekom mu ubúdajú sily, preto sa rozhodol, že sa mu nebude viac venovať. Uvedomil som si, že jeho dlhoročná snaha by časom úplne zanikla. Včely bez starostlivosti zahynú alebo uletia, náradie zhnije a nezostane nič. Aj toto bol jeden z faktorov, prečo som sa rozhodol vrátiť domov a pokračovať v jeho práci.

 

V akej oblasti si pracoval predtým?


Vyštudoval som finančníctvo v Spojených štátoch a tam sa začala moja kariéra. Ako bankár na Wall Street v New Yorku som financoval veľké korporácie a potom som sa presunul do Londýna. Nakoniec som sa vrátil na Slovensko, kde som pôsobil v podobných funkciách. V tejto oblasti som pracoval asi 15 rokov. Práca ma prestala napĺňať a to bol ďalší dôvod, ktorý ovplyvnil moje rozhodnutie venovať sa už len včelárstvu.

 

Kedy nastalo to zlomové rozhodnutie?

Pochopil som, že finančníctvo a bankovníctvo nechcem robiť do konca života. Celý život mi prejde pomedzi prsty a ja ho budem tráviť na mítingoch o finančnej či inej stratégii. Práca v korporáciách je o tom, ako ponúknuť klientovi najnižšiu ale stále prijateľnú kvalitu v snahe o úplnú minimalizáciu nákladov a maximalizáciu zisku. Ja som túžil robiť niečo výnimočné, preto som sa rozhodol pre včelárstvo. Med i kozmetiku robím tak, aby som zákazníkom ponúkol kvalitu, aká tu nie je alebo najvyššiu kvalitu, akú dokážem vyprodukovať.

 

 

Kedy prebieha včelárska sezóna?

Keď začiatkom jari vykuknú prvé lúče slnka, včely vyletia z úľov a odľahčia sa. Hovorí sa tomu prvý prelet. Krátko na to sa začína včelárska sezóna. Naplno prepukne v apríli a trvá do augusta. Veľkou výhodou je, že je to sezónna práca. Moja včelárska a predajná sezóna sa neprelínajú, jedna skončí a začína sa druhá.

 

Ako vzniká med?

Toto know - how patrí včelám, pretože ony vyrábajú med. Zbierajú nektár z kvetín a rastlín, z ktorého vzniká nektárový alebo kvetový med. Med, ktorý nevzniká z nektáru sa volá medovicový, niektorí ho volajú aj lesný med. Pochádza z výlučkov vošiek. Ich sladinu včely spracovávajú na medovicový med.

 

 

Ako rozlíšiš jednotlivé druhy medu?

Každý strom či rastlina má svoje obdobie kvitnutia. Na základe toho viem, čo a kedy včely nosia. Sledujem tiež, ktorým smerom lietajú. Buď idú do agátového lesa, lipového hája, alebo na lúky s divými kvetmi či slnečnicové polia. Na mne je potom rozhodnutie, či chcem mať čistý alebo zmiešaný med. Môžem ho vytočiť hneď, napríklad po znáške agátu a budem mať čistý agátový med. Ak by som počkal na nejakú inú znášku a vytočil ho až po nej, mal by som zmiešaný med. Väčšinou sa snažím robiť jednodruhové medy, takže med vytáčam vždy na konci určitej znášky.

 

Popíš nám priebeh vytáčania medu?

Pred začiatkom znášky ukladám nad úľ medník, v ktorom sú iba plásty na med. Plodisko je dole v úli, kde je včelia kráľovná a kde sa plodí nové potomstvo. Med, ktorý je v plodisku, vždy nechávam pre včely. Včelám odoberám iba med, ktorý donesú do medníka. Na vytáčanie medu používam medomet. Je to prístroj, ktorý sa točí väčšou rýchlosťou a pôsobením odstredivej sily med z plástov steká do nádoby. Vytáčaním teda získavam včelí med.

 

 

Tvoj med pred rokom získal prestížne gastronomické ocenenie Great Taste Award, ako sa to podarilo?


Vedel som, že je to výnimočný med. Bol špeciálny svojou farbou, chuťou aj vôňou, preto som ho prihlásil do najväčšej súťaže potravín, Great Taste Award. Spomedzi ocenených exkluzívnych medov z celého sveta, získal náš med zlatú hviezdu ako jediný slnečnicový. Veľmi ma potešili vyjadrenia poroty, ktorá vyzdvihla rovnováhu chuti a sladkosti, nádych citrusu i fondánovú konzistenciu. Ocenenie zvýšilo povedomie o značke doma i v zahraničí.

 

 

Je možné urobiť rovnako dobrý med znova?

To môžem ovplyvniť len minimálne. Všetko záleží od včiel, klimatických podmienok a od toho, čo rastie vonku. Najdôležitejšie sú klimatické podmienky. Viem, že môže prísť rok, kedy z medu, ktorý je tento rok výborný, nebudem mať vôbec nič. Napríklad agát kvitne len 10 až 14 dní. Včely sú pripravené, ale ak sa v tomto čase ochladí alebo bude daždivé počasie, nevyletia a neprinesú nič. Tým pádom nebudem mať žiaden agátový med.

 

Aká bola tohtoročná úroda medu?

Každý rok bol zatiaľ dobrý. Môj otec sa včelárstvu venoval 40 rokov a tvrdí, že nikdy nemal zlý rok. Základom sú silné včelstvá. Ak sú včelstvá silné, môže to skomplikovať už len klíma. V prípade nepriaznivého počasia sa môže stať, že jeden druh medu vypadne. Nestáva sa však, že by to trvalo celú jar alebo celé leto.

 

 

Aké druhy medu ponúkaš?


Mám vlastné kvetové medy, agátový, lipový a slnečnicový. Tam, kde hospodárim nie sú veľké lesy a preto nemám vlastný lesný med. Po lesnom alebo medovicovom mede je však veľký dopyt, preto som zobral celú produkciu lesného medu od jedného starého včelára. Mám tak veľmi kvalitný, organický lesný med. Vzniká v srdci Levočských hôr, viac ako 10 kilometrov od civilizácie. Zákazníci majú záujem aj o iné chute, preto ponúkam i niekoľko exotických medov. Od včelára zo španielskeho Stredomoria, ktorého osobne poznám, odoberám levanduľový, citrusový a tymiánový med.

 

 

Miešaš exotické druhy medu so svojimi?

Nie som fanúšikom homogenizovania (pozn. red.: spájanie viacerých druhov medu do jedného) ani ochucovania medu. Zachovávam jednodruhové medy, ale mám jednu výnimku, med s cejlónskou škoricou. Pre priaznivé zdravotné účinky škorice sme si ju začali pridávať k chlebu s medom. Keď som pred štyrmi rokmi začal tento ochutený med vyrábať, bol som podľa internetového vyhľadávania prvý na svete, kto ho robil s cejlónskou škoricou. Je hodnotnejšia a výživnejšia ako bežne dostupná škorica typu Cassia. Povedal som si, že keď môžem byť prvý, tak ho urobím s tou najkvalitnejšou. Používame organickú cejlónsku škoricu od dôveryhodného dodávateľa priamo zo Srí Lanky. Postupne sa v zahraničí i na Slovensku vyrojilo veľa imitátorov medu s cejlónskou škoricou, ale beriem to tak, že imitácia je najvyššou formou pochvaly (úsmev).

 

 

Ponúkaš aj surový med, čím je špecifický?

Najdôležitejším znakom surového medu je, že nebol tepelne upravovaný, teda zohrievaný. Je to med, ktorý bol ľahko filtrovaný od hrubých nečistôt, stále však obsahuje malé kúsky peľu, vosku a nebol homogenizovaný. Keď od svojich včiel zoberiem napríklad slnečnicový med, môže sa stať, že jedno vedro sa líši od toho druhého. Jeden môže byť hustejší, iný redší, prípadne sa líšia farbou. Dôvodom je, že včely z jedného úľa lietali jedným smerom a z druhého pravdepodobne iným. Med nehomogenizujem, nechávam ho taký aký je. Nevidím v tom problém, práve naopak.

 

Prečo sa med zohrieva?

Med prirodzene kryštalizuje, niektorý rýchlejšie a iný možno pomalšie. Zákazníci majú radi tekutý a priezračný med. Vyzerá krajšie ako med, ktorý sa začína sťahovať, hustnúť a kryštalizovať. Medy sa zohrievajú, aby boli opäť tekuté. Ten, ktorý nezohrievam, označujem ako surový med. Zákazníci majú o takýto med záujem a ja im ho ponúkam. Med bez tepelnej úpravy je obzvlášť bohatý na minerály, probiotiká, antioxidanty a enzýmy.

 

 

Ktorý med máš najradšej?

Mám rád všetky svoje medy a pravidelne ich jem. Na raňajky si do jogurtu miešam agátový med, pretože je priezračný, tekutý a nemá príliš výraznú chuť. Na chlieb si natieram med s cejlónskou škoricou. Do ovocných šalátov používam väčšinou nejaký tmavší lesný med, ktorý má výraznú chuť. S medom je to ako s mojimi deťmi, nemám jedno viac alebo menej obľúbené (úsmev).

 

Ktorý med najviac chutí tvojim zákazníkom?

Ubúda mi viac - menej rovnomerne zo všetkých medov. Niektoré druhy sa vypredajú skôr, pretože ich mám menej. Do príchodu novej sezóny však väčšinou vypredám celú produkciu. Keby som ponúkal iba vlastný med, už pred Vianocami by som všetok predal. Vyhľadávam a ponúkam aj iné kvalitné medy, pretože moja produkcia nestačí pokryť dopyt a zároveň tak spestrím ponuku svojich medov.

 

 

Ako prebieha hľadanie nových kvalitných medov?

Cestujem za nimi. Navštívil som už veľa včelárov. Keď sa stretneme, vidím čo je to za včelára, či má poriadok vo veciach. Aj preto som veľmi spokojný s kvalitou medu od iných včelárov, ktorý ponúkam. Medovicový med od včelára z Levočských vrchov je podľa mňa najkvalitnejší medovicový med na Slovensku. Ďalej od civilizácie nemôžete byť (úsmev).

 

Platí, že “fotka predáva” aj pri predaji medu?

Fotka je veľmi dôležitá. Raz som napísal do redakcie, prečo nie sú moje produkty na titulke webu. Nechcel som sa sťažovať, chcel som vedieť, ako sa tam dostať. Odpoveďou bolo, že na fotkách s bielym pozadím môj produkt síce vyzerá úžasne, ale obrázky pôsobia chladne a kupujúceho neoslovia. Odporučili ste mi, aby som sa zameral na atmosférické fotky výrobkov fotených niekde na kameni, dreve s plodmi alebo kvetmi. Povedal som si, že musím ísť týmto smerom. Investoval som nemalé peniaze do fototechniky. Kúpil som si “bezzrkadlovku” a vôbec som nerozumel nastaveniam fotoaparátu, ale rozdiel bol obrovský. Okamžite sa mi zvýšil predaj. Postupne som zistil, že objektív, fotoaparát a kompozícia sú dôležité, no osvetlenie považujem za kľúčové. Fotím v interiéri, kde môžem kontrolovať všetky faktory naokolo a pomaly sa učím (úsmev).

 

 

O celý chod značky sa staráš sám?

Áno, všetko robím sám, nakoľko manželka je zamestnaná našimi deťmi na materskej dovolenke. Výrobu medu aj kozmetiky, fotenie, predaj, balenie i fakturáciu robím ja. Keď sú väčšie pracovné návaly, pomáha mi otec. Poštu už nemusím riešiť, nakoľko som s rastúcim počtom objednávok prešiel na kuriérske služby, čo si veľmi pochvaľujem.

 

Vyrábaš aj včeliu kozmetiku, čo ťa k tomu viedlo?

Chcel som výrobu diverzifikovať, ponúkať rôzne produkty, ktoré budú spolu navzájom súvisieť. Uvedomujem si, že môže prísť slabší rok, aj preto som chcel mať širšiu ponuku. Veľká časť surovín, ktoré naša kozmetika obsahuje je z mojej produkcie. Používam včelí med, vosk aj propolis. Je stopercentne prírodná, nepoužívam žiadne konzervanty. Teší ma, že som išiel týmto smerom, nakoľko som tak objavil segment zákazníkov s extrémne citlivou pleťou. Žiaľ ich počet sa zvyšuje a najväčší ohlas má včelia kozmetika práve u nich. Zákazníci ďakujú za to, že sa im uľavilo po rôznych ekzémoch. Som veľmi rád, že robím aj kozmetiku.

 

 

Čo bolo najťažšie pri výrobe kozmetiky?

Mám dve výrobne a som pod neustálou kontrolou “hygieny” pri kozmetike a “veteriny” pri mede. Nemal som odborné vzdelanie v oblasti chémie, preto som musel robiť rôzne skúšky. Na začiatku ma to zlostilo a myslel som si, že ide o buzeráciu. S odstupom času tomu rozumiem čím ďalej, tým viac a vidím v tom veľký význam.

Spočiatku bol náročný aj samotný vývoj produktov. Dlhú dobu to bolo o neustálom skúšaní. Keď sa mi konečne podarilo vyrobiť mydlo, ktoré si naši známi pochvaľovali, vedel som, že je dobre. Výrobky vylepšujem neustále, ale bez zásadnej zmeny vzorca. Sú to rôzne nápady, ako niečo uľahčiť alebo urýchliť.

 

 

Akú kozmetiku ponúkaš?

Začal som s balzamami na pery s veľkým obsahom včelieho vosku. Postupne pribudli krémy pre ľudí s citlivou pleťou, na tvár, ruky, brucho a strie. Nakoľko záujem o krémy rástol, rozširoval som ponuku aj o iné druhy. Pribudol očný krém pre mužov alebo balzam na bradu, ktorý dnes “letí”. Mydlo som spočiatku vyrábal iba pre rodinu a známych. Neskôr som ho začal pridávať ako darček k objednávkam a na základe záujmu zákazníkov som ho zaradil aj do ponuky.

 

 

Čo robí tvoju kozmetiku výnimočnou?

Výnimočná je určite zložkami, ktoré mám od svojich včiel. Med, včelí vosk a propolis, ktoré používam prešli mojimi rukami. Poznám presné zloženie a viem, že neobsahujú chémiu, takže som si stopercentne istý ich “čistotou”. Tento pocit nemám, keď nejakú surovinu kupujem. Na trhu je obrovské množstvo bambuckých masiel, panenských, fairtrade, eko, bio, ale každý týždeň čítam o problémoch s dodávateľmi. To, čo je napísané na obale sa nie vždy zhoduje s obsahom vo vnútri. Dodávateľmi sú väčšinou veľké firmy, ktoré chcú maximalizovať zisk. Aj na základe mojich pracovných skúseností s dodávateľmi viem, že dochádza ku klamstvám a podvodom. Verím preto len osobným kontaktom. Keď poznám svojho dodávateľa, viem ako to robí.

Istý čas som pôsobil ako analytik pre Južnú Ameriku. Často som cestoval, hovorím po portugalsky a v Brazílii mám dodnes kontakty. Osobne poznám dodávateľa, od ktorého odoberám unikátne kozmetické maslá. Brazília je zdrojom viacerých zaujímavých vecí, ktoré moje krémy obsahujú.

 

 

Ako by si definoval kvalitný výrobok?


Kvalita vzniká vtedy, keď robíme veci čo najlepšie ako vieme, aj keď sa nikto nepozerá. Snažím sa pracovať poctivo a používať čo najkvalitnejšie suroviny od dôveryhodných dodávateľov. Pokiaľ veci robím dobre a z prvotriednych surovín, potom sú určite kvalitné.

 

Možno včelárstvo nazvať tvojim živobytím?

Včelárstvo nie je podnikanie na rýchle zbohatnutie, ale uživí rodinu a pokryje bežné výdavky. Biznis nerastie exponenciálne, ale rastie. Vyhovuje mi, že mám stále čas na rodinu, nemusím stavať fabriku a najímať zamestnancov. Veľmi podobné medy by sa dali urobiť aj oveľa lacnejšie, keby som nekŕmil včely medom, ale iba cukrom a nekupoval drahý kvalitný med. Kilo medu sa dá dnes vo veľkom kúpiť aj za menej ako jedno euro. Ak by som sa orientoval vyslovene na maximalizáciu zisku a zníženie nákladov na minimum, dalo by sa to urobiť úplne inak. Ja však chcem, aby všetky výrobky boli kvalitatívne najlepšie v rámci mojich možností i toho, čo je na Slovensku dostupné. Niekedy sa mi zdá, že moje produkty sú v porovnaní s cenami na Slovensku drahé. Keď si ich však porovnám s produktami podobnej kvality vo svete, ceny sú úplne inde. Grécki malí producenti medu predávajú 400 g fľaše za 25 eur, ja ich mám za 8 eur. Na slovenskom trhu musím hľadať kompromisy. Predávam priamo koncovým zákazníkom a vyhýbam sa distribútorom a reťazcom, ktoré by cenu navýšili aj niekoľkonásobne.

 

 

Čo je najkrajšie na tvojej práci?

Na mojej práci sa mi páči veľmi veľa vecí. Veľkú časť pracovného času trávim doma s rodinou, pretože výrobne mám priamo v rodinnom dome. Keď nie som doma, som v prírode, na samote so včelami, ten čas mám veľmi rád. Veľmi sa mi páči aj to, že pokračujem v rodinnej tradícii a budujem rodinný biznis. Keď sa moje deti budú chcieť zamestnať vo veľkých korporáciách, nebudem im brániť, ale keď budú frustrovaní, chcem aby tu bolo zázemie, do ktorého sa môžu kedykoľvek vrátiť a robiť veci po svojom. Keď budú chcieť, môžu to zobrať do vlastných rúk, rozvíjať a urobiť zo značky Včely sv. Ambróza obrovský podnik, ktorý bude expandovať do celého sveta. Chcem im ponúknuť možnosť voľby, slobodu. Teší ma, že mám spokojných zákazníkov, to je pre mňa veľmi dôležité. Všetky tieto veci mi robia radosť (úsmev).

 

 

Aké novinky pripravuješ?

Poslednou novinkou, ktorú som zaradil do ponuky je už spomínaný lesný alebo medovicový med zo srdca Levočských vrchov. Pochádza z jedle a smrekovca, ktorý má výraznú aromatickú chuť. Som veľmi rád, že sa v mojej ponuke nachádza už aj tento jedinečný med.

Priebežne stále inovujem balenia produktov, darčekové balenia a celú formu toho, čo zákazník dostane, keď otvorí balík. Zameriavam sa na prvý pocit z produktu. Čerpám tu zo svojej skúsenosti z predošlých zamestnaní, kedy som sa zaoberal aj predajom. Psychológia predaja je veľmi dôležitá.

 

 

Nakupuješ na SAShE?

Áno, samozrejme. Manželka má pekné kúsky od Blubery a PURE, ktoré má veľmi rada. V domácnosti máme krásne výrobky od bySue, 50arches či WoodBug. Pokiaľ je to možné, vždy preferujem možnosť nakúpiť na SAShE. Myslím, že je to dôležité. SAShE komunita podporuje mňa a ja ju chcem podporiť naspäť, lebo v takej symbióze budeme rásť všetci.

 

Štefanovi ďakujeme za zážitok, príjemný rozhovor a prajeme všetko dobré! Ak vás oslovila jeho práca alebo ste dostali chuť na med, navštívte jeho obchod ››

 

 

Napíšte nám do komentára, čo vás na Štefanovom príbehu zaujalo najviac?

 

 39
Potraviny - medovicový med - jedľa a smrekovec - 9924089_Potraviny - medovicový med - jedľa a smrekovec - 9924089_
8,99 €
Kúpiť
 
 
 43
Potraviny - lipový med - 9691264_Potraviny - lipový med - 9691264_
7,99 €
Kúpiť
 
 
 166
Potraviny - med z divých kvetov s cejlónskou škoricou - 9806268_Potraviny - med z divých kvetov s cejlónskou škoricou - 9806268_
7,99 €
Kúpiť
 
 
 129
Potraviny - slnečnicový med - víťaz Great Taste - 9859873_Potraviny - slnečnicový med - víťaz Great Taste - 9859873_
7,99 €
Kúpiť
 
 
 
 107
Drogéria - med a čokoláda - balzam na pery s panenským včelím voskom - 9461523_Drogéria - med a čokoláda - balzam na pery s panenským včelím voskom - 9461523_
7,99 €
Kúpiť
 
 
 67
Drogéria - med a levanduľa - prírodné mydlo - 9224295_Drogéria - med a levanduľa - prírodné mydlo - 9224295_
4,99 €
Kúpiť
 
 
 37
Drogéria - krém na strie s propolisom - 9333652_Drogéria - krém na strie s propolisom - 9333652_
10,99 €
Kúpiť
 
 
 183
Drogéria - slamienkový očný krém - 9803173_Drogéria - slamienkový očný krém - 9803173_
19,99 €
Kúpiť
 
 
 

Komentáre

femini krásne čítanie, držím palce nech sa darí včelej rodinke aj vám. Fotky sú krásne. ♡

2018-11-26 12:43:103x

LUKYKUKI veľmi príjemné čítanie, doslova relax a veľká inšpirácia. Klobúk dole pred rozhodnutím pre tak výraznú zmenu v pracovnej oblasti, aj keď je to dosť pochopiteľná. Páči sa mi Vaša filozofia ohľadom kvality a držím palce celej rodine :)

2018-11-26 13:05:533x

Blubery Wow, článok prečítaný už po druhykrát a mám zimomriavky. Je pravda, že som aj troška prechladnutá a pijem čaj s Vaším medíkom pán Slezák, ale máte môj obrovský obdiv. Príbeh Vašej značky má tradíciu a veľmi sa mi páčilo Vaše odhodlanie - zmeniť prácu, ktorá Vás už nenapĺňala. To chce poriadnu dávku odvahy a vo Vašom prípade to bolo naozaj dobré rozhodnutie :-) Už len z pohľadu nás, verných milovníkov medu :-) Aj moje deti vyrastajú na Vašich medíkov, do školy čaj s medom, menšiemu každý deň včelí balzam na pery pred cestou do škôlky a to tretie na ceste, zatiaľ kŕmim tiež medom z čaju :)

Ďakujem za milú zmienku v článku, pozdravujem pani manželku a celú rodinku, aj tú včeliu :-) a držím vám palce. Pekne spracovaný článok

2018-11-26 13:08:384x

GuBiKo skvelý článok!

odpoveď na otázku: najviac ma zaujalo, že je doma s rodinou a robí, čo ho baví. a tiež že trávi vonku čas so včelami.

2018-11-26 19:35:101x

LegaCandles nádherné čítanie, držím vám palce!!

2018-11-26 23:47:051x

Maba Tieto medíky doma zbožňujeme. Sú naozaj vynikajúce. Koby všetci výrobcovia a podnikatelia takýmto spôsobom zvelaďovali svoj podnik, bolo by nám sveta žiť.

2018-11-27 00:27:271x

Lesiavelin Keď som videla vaše video, musela som sa zastaviť a dopozerať si ho. Inokedy len prekliknem, ale toto bolo iné, malo dušu a kus srdca, tak isto ako aj tento článok. Pre mňa zatiaľ najlepší medík aký som mala, najviac mi chutí so škoricou, často som si doma sypala škoricu do medíku a keď som videla váš produkt ešte k tomu s Cejlónskou (tá je naj :), neodolala som, rada sa k vám vrátim po dalšie :) veľmi vás obdivujem a som vašou fanúšičkou :) nech sa darí ♥

2018-11-27 02:14:231x

Vcely.sv.Ambroza Ďakujem všetkým za pozornosť a milé slová:)

2018-11-27 08:53:43

myrica Krásna zmysluplna práca! Aj príbeh úžasný! Držím moc palce, ze nech sa darí!

2018-11-27 10:32:361x

Adhosa Úžasné, veľmi Vám fandím a celej rodinke

2018-11-27 11:27:191x

MariaHelen Obchodík je krásny a ten klobúk Vám veru pristane :)

2018-11-27 17:15:531x

BaciBac Veľmi milý článok a ešte krajšia foto reportáž. Obdivujem túto vašu prácu, lebo ja sa včiel bojím i keď môj manžel by to chcel na jar skúsiť :D

2018-11-27 17:23:151x

janka4620 Krásný článok o krásnom produkte a zapálenom človeku. Čistá príroda, čistá duša.

Ponúkané medy sú vynikajúce a nemôžu chýbať v našej kuchyni. Ďakujem, pán Slezák.

P. S. Želám požehnané vianočné sviatky celej Vašej rodine.

2018-11-27 20:53:472x
Pre komentovanie musíš byť prihlásený, nejde to ináč.

TOP Žurnál - Týždeň

Najlepšie žurnály posledného týždňa TOP žurnál mesiac »