Domov » Žurnál+ » Autor: Veronika Karahutová

Žurnál+

Mrkvové mafinky

Veronika K. » Osobné Blogy / 2017-07-18 16:53:51 /  2 komentáre / 8 lajkov

Prvý krát som mrkvový koláč ochutnala už pred 10 rokmi. Moji spolužiaci ho piekli na praxi na hotelke. Aj keď nebol dopečený a celý stred koláča sa po rozkrojení rozlial, veľmi mi chutil. Vtedy som si povedala, že ho musím upiecť aj doma. Nakoniec mi to však trvalo až 7 rokov. Lepšie neskoro ako nikdy, no nie?

Ale určite to stálo zato, odvtedy ho doma pečiem pravidelne. Naposledy som ho však skúsila spraviť trochu inak. Namiesto tortovej formy, som cesto rozliala do mafinkových formičiek. Musím sa priznať, že v takejto forme nám chutil ešte viac.

Od začiatku mám recept napísaný vo svojom školskom receptári. No vďaka šikovnosti jedného z mojich spolužiakov na ňom žiaľ už skoro nič nevidno. Ako každá správna a využívaná kuchárka, aj tá moja, bola pokrstená olejom. Recept som od vtedy trošku upravila a prepísala do elektronickej podoby, aby som ho mala vždy a všade po ruke. Keďže milujem mix kreativity, tvorivosti a dobrého jedla, rada by som sa oň podelila aj s Vami.

Čo budete potrebovať?
Cesto: 6 vajec, 300g práškového cukru, 250g uvarenej mrkvy, šťava z ½ citróna, ½ ČL (podľa chuti) citrónovej kôry, 60g zomletých orechov, 30g nasekaných orechov, mletá škorica, 90g jemnej strúhanky, 60g hrubej múky, 1 ČL prášku do pečiva.
Poleva: 270g práškového cukru, ½ ČL octu, 6 PL citróna, 1 postrúhaná čerstvá mrkva.

A ako na to?
Žĺtka vymiešame, pridáme cukor, vychladnutú postrúhanú mrkvu, citrónovú šťavu a citrónovú kôru. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a spolu s orieškami, škoricou, strúhankou a s múkou, v ktorej sme rozmiešali prášok do pečiva, pridáme k žĺtkom. Cesto vložíme do vymastenej, múkou alebo strúhankou vysypanej formy/formičiek. Pečieme cca 40 – 50 min. pri 180 °C. Upečenú a vychladnutú tortu polejeme citrónovou polevou a dozdobíme strúhanou mrkvou.

Dúfam, že sa Vám môj receptík a mafinkový nápad zapáči a vyskúšate aj vy namiesto klasického obdĺžnikového či okrúhleho koláča spraviť z toho istého cesta mafinky. 

Prajem Vám príjemný a pohodový týždeň :-)

Komentáre

bublinocka mňam, vyzerajú skvelo, určite vyskúšam :)

2017-07-18 20:41:221x

Nieco.ine To sa veľmi teším :) určite mi potom dajte vedieť, ako Vám chutili :)

2017-07-18 21:14:42

Pre komentovanie musíš byť prihlásený, nejde to ináč.

P
Nieco.ine
Nieco.ine
18 predaných ks, 16 hodnotení

Niečo iné prináša lásku k drevu prebrúsenú a prepálenú do produktov, ktoré Ťa budú sprevádzať pri tých naj chvíľach.Či už si knihomoľ, alebo sa v noci nevyspíš pre svoju mini verziu, chystáš sa svadbovať alebo len chceš niečo iné pekné na domov...

Informácie


Pôvodné meno priJemne

TOP Žurnál - Týždeň

Najlepšie žurnály posledného týždňa TOP žurnál mesiac »

TOP Žurnál Mesiac

Najlepšie žurnály mesiaca

Viac »
Kompletná hitparáda žurnálov »

Newsletter

Nezmeškaj žiadne novinky a súťaže!
nic nevpisujte