Domov » Žurnál+ » Autor: Alena Kovaříková

Žurnál+

Ako sme vyrobili tradičné slovenské mydlá

Alena K. » Tvorba / 2016-03-07 22:15:25 /  Pridaj komentár / 18 lajkov

Často sa nás zákazníci pýtajú prečo nevyrábame mydlá z miestnych surovín. TAK sme to spravili!

Tradičné, slovenské a regionálne. To sú oni:

Moja babka Gabka (1929) je dieťa mäsiara z Trstína (Nádaš). Jej otec viedol mäsiarstvo za prvej republiky. Tak som ju pred časom vyspovedala. Rozpovedala mi ako robili liečivú nechtíkovú masť, ktorá spolu s posolením rany (dezinfekcia) bola dobrá na všetko; a aj o tom ako si z detstva pamätá výrobu mydla. A to je tá tradícia. Pár storočí dozadu sa výrobe mydla venovali hlavne mäsiari keďže mali prístup k "materiálu".

Natopili a precedili loj a pridali vytopenú masť z oškvarkov. Všetko dali do veľkého kotla na pár hodín spolu s hydroxidom draselným (žieravé dráslo). Následné sa pod kotlom zakúrilo a poľ dňa sa táto zmes varila. Potom oheň zhasli a počkali pár hodín. Uvarené mydlo zliali do foriem. Mydlo vo formách dva- tri dni postálo a následne sa drôtom narezlo na kocky. Sušilo sa na povale kde boli na to ideálne podmienky. 

Tak sme sa poobzerali po masti. Loj sme vylúčili a rozhodli sme sa čisto pre bravčovú masť. A ľaľa aké to zistenie. Do masti, ktorú kupujete v obchode sa pridáva napríklad mlieko, kyselina citrónová a niekedy aj soľ. Takže nám zostávalo natopiť si vlastnú bravčovú masť. Nakoniec sme oslovili lokálneho výrobcu a spracovateľa mäsa, ktorý bol ochotný nám predať niekoľko kíl čistej masti bez akýchkoľvek prísad.

Mydlo sme vyrabali tak ako zvyčajne no jediným tukom bola bravčová masť. Jedna várka bola len čisté bravčové mydlo:

Do druhej várky sme dali nechtík lekársky a dofarbili sme ju malým množstvom mrkvového macerátu.

 

Mydlo má vo finále veľmi veľkú tvrdosť. Pení menej ako mydlá s obsahom kokosového oleja a táto pena je krémová. Nevysušuje ruky a po umytí je pokožka vláčna.

V pláne mám urobiť novú várku bravčového mydla s pridaním rastlinných miestnych olejov a to repkového, slnečnicového či konopného. Za úvahu stojí aj olej makový či z vlašských orechov

Komentáre

Pre komentovanie musíš byť prihlásený, nejde to ináč.

TOP Žurnál - Týždeň

Najlepšie žurnály posledného týždňa TOP žurnál mesiac »

TOP Žurnál Mesiac

Najlepšie žurnály mesiaca

Viac »
Kompletná hitparáda žurnálov »