Domov » Žurnál+ » Autor: Elena Krátka

Žurnál+

Tradičný recept na višňový sirup

Elena K. » Návody / 2020-07-07 17:00:02 /  10 komentárov / 42 lajkov / 652x zobrazený

Tento víkend som mala višňový a chcem sa s vami v rýchlosti podeliť o môj postup pri príprave višňového sirupu. Je u nás bezkonkurenčne najobľúbenejší.

Recept je ešte z čias, keď sa piesok lial, voda sypala a kyselina citrónová sa nepoužívala ;)

Tým chcem povedať, že je veľmi starý. Višňový sirup podľa neho robievala ešte moja prababka a dnes sa táto metóda už veľmi nepoužíva. Výsledok je pritom úplne parádny!

Príprava sirupu podľa tohto receptu trvá sedem dní. Aby som bola presná, sedem dní je potrebné nechať kvasiť višne na slniečku, nie je potrebné ho sedem dní miešať :o

 

Kvasenie višní

Zrelé čerstvé višne zbavíme kôstok a s niekoľkými roztlčenými kôstkami necháme kvasiť týždeň na teplom slnečnom mieste. Predtým môžeme doliať aj trochu vody, aby bolo viac šťavy.

Dôležité je nájsť na záhrade (alebo inde) pre pohár s višňami naozaj slnečné miesto. Vďaka dostatku slnečného žiarenia višne nesplesnivejú a pekne kvasia. Poháre vždy večer odkladám do altánku pod strechu, aby mi do nich v noci nenapršalo.

 

 

Príprava sirupu

Po týždni kvasenia šťavu scedíme.

Na každý liter šťavy pridáme 80 dkg cukru, prevaríme, penu zozbierame a horúcu šťavu nalejeme do zohriatych fliaš.

Sterilizujeme 10 minút.

 

 

Môj tip na dokonalé letné osvieženie je zaliať si višňový sirup dobrou minerálkou. Ideálne je, pokiaľ máte niekde v blízkosti minerálny prameň. My si pre tento účel chodievame nabrať "Štefánika" na Sliač.

Krásne dni a veľa letných záhradných radostí vám želám!
Vaša Eňa.

Komentáre

Maba Fúha, višňový som ešte nepila. Ale určite je výborný.

2020-07-05 12:46:081x

ModraPupava @Maba, ďakujem :) Určite niekedy vyskúšajte - je naozaj výborný. A tá vôňa počas varenia :o

2020-07-06 18:14:08

Tankagmitrova Zaujimavy receptik, urcite vyskusam

2020-07-08 06:14:201x

shelinger Tak to je úžasný sirup , určite vyskúšam

2020-07-08 22:16:211x

ModraPupava Ďakujem, milé dámy, nech sa vydarí! :)

2020-07-08 22:55:19

ButterflyHandMade No toto, taký postup som ešte neskúšala. Ďakujem krásne za tip, vyskúšam, keď nájdem višne:-) alebo o rok.

2020-07-13 14:24:151x

ButterflyHandMade Ešte ma zaujíma, prečo tam ide pár roztlcenych kostok

2020-07-13 14:24:57

ButterflyHandMade A čo robíte s ovocím po scedeni? A mohol by sa sirup robiť aj s višňami s kostkami?

2020-07-13 14:26:21

ModraPupava @ButterflyHandMade, ďakujem, naozaj stojí za to ;) Tie roztlčené kôstky - sama presne neviem - sú skrátka súčasť toho rokmi overeného receptu. Môžu tam mať dochucujúcu funkciu, ale tiež môžu mať vďaka zložkám, ktoré obsahuje tento typ jadier (podobne ako u marhúľ, broskýň a pod.) aj zamedujúci vplyv na množeniu baktérií. Nikdy som to nejako špeciálne neriešila, keďže takto mi to funguje :)

Pamätám sa, že babka dávala takéto zvyšky ovocia (po scedení a pod.) do špeciálneho suda ;) Ja však pálenku nerobievam, odcedené višne dávam do kompostu.

Celé višne s kôstkami určite neodporúčam. Jednak pri odkôstkovaní krásne pustia šťavu a jednak by sa Vám to s kôstkami veľmi zle cedilo - pasírovalo.

Verím, že sa Vám sirup - či už teraz, alebo budúci rok - vydarí!

2020-07-15 02:15:432x

ButterflyHandMade Ďakujem krásne za odpoveď a objasnenie. Keď ho budem skúšať, tak presne podľa vás:-)

2020-07-15 09:26:261x

Pre komentovanie musíš byť prihlásený, nejde to ináč.

P
ModraPupava
ModraPupava
5553 predaných ks, 1726 hodnotení

Poctivá prírodná kozmetika vyrábaná v súlade s filozofiou Nenáhlivej krásy - s rešpektom k zdraviu, prírode a prirodzenosti.
Vychutnajte si starostlivosť o seba s Modrou púpavou a ROZKVITNITE DO KRÁSY :)

Výrobky posielam kuriérom DPD najneskôr do 3 pracovných dní od prijatia platby.
Pri nákupe nad 80 Eur je poštovné v rámci Slovenska nulové.
Poštovné do zahraničia dohodnite, prosím, so mnou cez správu.
Ďakujem, Eňa.

TOP Žurnál - Týždeň

Najlepšie žurnály posledného týždňa TOP žurnál mesiac »

TOP Žurnál Mesiac

Najlepšie žurnály mesiaca

Viac »
Kompletná hitparáda žurnálov »