Žurnál+

Ružový sirup – potecha pre všetky zmysly

P
ModraPupava6535 predaných ks, 2005 hodnotení

Elena K. » Blogy / 2021-06-22 17:00:02 /  10 komentárov / 20 lajkov

Sirup z ružových lupienkov patrí k rozmarným a delikátnym chúťkam leta. Chvíľku mi trvalo, kým sa mi podarilo doladiť recept tak, aby som s ním bola úplne spokojná. Aby bol lahodným osviežením v horúcich letných dňoch, potešením tak pre chuť, čuch, ako aj oči, a zároveň aby bol bez konzervačných látok a akejkoľvek syntetiky. Pokiaľ spĺňa aj to posledné, tak má tieto benefity pre zdravie a krásu:

  • hydratačný a ochladzujúci účinok
  • vďaka vysokému obsahu antokyánov a ďalších antioxidantov pomáha zvnútra k udržaniu peknej pleti (podporí účinok ružovej kozmetiky zvonka – zjemňuje vrásky a nežiaduce pigmentácie)
  • zmierňuje stres a úzkosť, pozdvihuje náladu
  • pomáha aj pri žalúdočných ťažkostiach, nadúvaní a zápche

 

 

Popri chuti a jemnej ružovej vôni je pre mňa dôležitá aj farba sirupu (z tak dokonalých kvetov, ako sú ruže, chcem mať skrátka aj sirup dokonalý :o)

Čerstvé ružové lupene mávajú nádherné odtiene – od snehovo bielej až po temnú červenú. No ani z tých najkrajších a najčervenších čerstvých lupeňov, žiaľ, nedokážeme vyrobiť farebne rovnako estetický sirup. Vo výsledku dostaneme nie príliš zaujímavú farbu prevareného čaju.

Aby mal sirup krásny tmavočervený odtieň, trochu som si pomohla. Samozrejme, v súlade so svojou eko-bio náturou som použila prírodné a zdravé farbivo. Sirup som jemne dofarbila obyčajnou cviklou (červenou repou). Aj malé množstvo cvikle je dostatočné na to, aby sirup získal krásnu červenú farbu, zároveň však vôbec neovplyvní výslednú chuť a vôňu sirupu.

 

Čo potrebujeme:

50 g čerstvých lupeňov ruží
225 g cukru
225 g vody
1 malá cvikla nastrúhaná na jemno, potrebujeme približne 2 čajové lyžičky cca. 30 g

 

Postup

V hrnci rozpustite cukor vo vode. Priveďte k varu. Pridajte jemne nastrúhanú cviklu. Varte približne 7 minút. Cukrový sirup získa z červenej repy tmavočervenú farbu. Keďže červená repa je chuťou a vôňou neutrálna, neovplyvní výslednú chuť ružového sirupu. Pomocou sitka preceďte sirup do suchej a čistej nádoby. Varenú cviklu postláčajte chrbtom lyžice, aby ste z nej dobre vytlačili aj zbytky sirupu.

K tomuto horúcemu sirupu pridajte okvetné lístky ruží. Lístky zatlačte lyžicou do sirupu a skontrolujte, či sú všetky lístky ponorené do sirupu. Nádobu so sirupom zakryte a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Po ochladení vložte nádobu so sirupom do chladničky a nechajte lúhovať 1-2 dni.

Po uplynutí tohto času, opäť preceďte cez čisté sitko a lupene ruží dobre pozatláčajte chrbtom lyžice, aby ste dôkladne extrahovali sirup. Sirup prelejte do čistej a suchej fľaše, dobre uzavrite a skladujte v chladničke.

Takto pripravený sirup je možné použiť na prípravu ružovej limonády, ružového mlieka, či ružovej zmrzliny. Mňam!

 

 

Pár poznámok k receptu

Množstvo ružových lupeňov v recepte je orientačné. Veľmi záleží od intenzity vône použitej ruže. Najradšej mám sirup z damascény Ispahan alebo Rose de Rescht (ale ja som "ružový snob" – pokiaľ ide o ruže, u mňa niet nad historické ;)
Je však možné použiť akúkoľvek voňavú ružu, ktorá nie je chemicky ošetrená. Množstvo ružových lupeňov potom prispôsobte intenzite ich vône a tiež svojim chuťovým preferenciám.

Damascénska ruža Ispahan:

 

 

Trvanlivosť sirupu a skladovanie:

Určite ste si všimli, že okrem cukru nie sú v recepte použité žiadne konzervačné zložky (napr. kyselina citrónová). Sirup je preto potrebné skladovať v chladničke a jeho trvanlivosť je takto približne 1 mesiac. Tento sirup teda nie je vhodný na vytváranie zimných zásob. Ale pokiaľ vám chutí, nič vám nebráni pripraviť si ho v ktoromkoľvek ročnom období.
Stačí si teraz, počas sezóny, nasušiť ružové lupienky a môžete ich používať namiesto čerstvých. Mám to odskúšané – recept vynikajúco funguje aj so sušenými ružovými lupienkami, akurát je ich potrebné použiť menej ako čerstvých (množstvo opäť prispôsobte svojej chuti). Voňavý čerstvo pripravený ružový sirup si tak môžete vychutnať kľudne aj na Vianoce ;)

Želám všetkým krásne leto a nech sa sirup podarí!

Vaša Eňa.

Komentáre

B-L-made Wow určite vyskúšam spracovať všetky budúce ruže ktoré dostanem:-)jeeej

2021-06-21 14:07:051x

ModraPupava @B-L-made, nech sa vydarí a dobre chutí! Ružičky ale len priamo od pestovateľov, kde viete, že nie sú striekané - v tých môže byť všeličo nie práve jedlé a zdravé... :o

2021-06-21 20:12:54

B-L-made Aha tak nič...už som sa predčasne tešila ..ale dáva to zmysel ...

2021-06-21 21:23:581x

Naturalia Vďaka za recept.

2021-06-23 07:35:211x

ModraPupava @Naturalia, s radosťou, nech sa vydarí! :)

2021-06-23 10:48:56

MirianaOli Tak to je úžasné:)

2021-06-24 08:53:521x

MirianaOli Tak to je úžasné:)

2021-06-24 08:53:521x

agir Už sa chystám robiť, lebo lupene už začínajú opadávať. A vyskúšam určite ten nápad s cviklou

2021-06-24 09:54:021x

ivajanotkova To musí byť mňamka, síce si počkám ešte na ružičky, neskoro som objavila žurnál, ale už sa teším až ho vyskúšam

2022-01-10 17:58:43

ivajanotkova Tie ruže sú nádherné, volajú sa tak ako sú vyššie spomenuté názvy. Ruže pestujem a tieto sa mi veľmi páčia. Snáď sa dajú niekde kúpiť

2022-01-10 18:00:34
Pre komentovanie musíš byť prihlásený, nejde to ináč.

Vecičky nájdete

V žurnáli sú spomínané:

 - Čarovná ruža - pleťový olej (50 ml) - 14111457_Čarovná ruža - pleťový olej (50 ml) by ModraPupava
 10 komentárov
 Páči sa 117 ľudom
21,74 €
 - Ruža - pleťová kvetinová voda (100 ml) - 12114962_Ruža - pleťová kvetinová voda (100 ml) by ModraPupava
 9 komentárov
 Páči sa 200 ľudom
13,76 €
 - Darčekový tubus Ruža (3 produkty) - 11598553_Darčekový tubus Ruža (3 produkty) by ModraPupava
 Páči sa 69 ľudom
66,90 €

TOP Žurnál - Týždeň

Najlepšie žurnály posledného týždňa TOP žurnál mesiac »

Newsletter

Nezmeškaj žiadne novinky a súťaže!
nic nevpisujte