Vianoce sa nezadržateľne blížia a vo väčšine domácností počas týchto krásnych sviatkov nesmú na stole chýbať medovníčky ♥
Máme starý rodinný recept na klasické medovníčky, ktorý som si však tento rok upravila na zdravšiu verziu. Mala som trochu obavy, či sa mi podaria, no sú ešte krajšie a chutnejšie ako s pôvodnými surovinami, preto som sa rozhodla, že sa o tento recept s vami podelím :)
Suroviny:
- 250g hladkej múky
- 250g celozrnnej špaldovej múky
- 320g medu (ak máte radi sladšie, tak môžete dať o niečo viac)
- 125g masla
- 2 vajcia
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 1 balenie korenia do medovníkov
Postup:
- Zo surovín vypracujeme hladké cesto, nakoľko som miesto určitého množstva cukru použila med, cesto bolo lepivejšie a redšie, takže som ešte počas miesenia podľa potreby dosýpala špaldovú múku. Tiež môžete do cesta prisypať aj 1-2 hrste pomletých orechov.
- Hotové cesto zabalíme do potravinárskej fólie a na 12 hodín ho odložíme do chladničky.
- Cesto potom rozvaľkáme na hrúbku 0,5 cm a vykrajujeme (túto činnosť za nás veľmi dobre zvládnu aj deti :).
- Medovníčky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme vajíčkom a pečieme v rúre na 180 stupňov.
- Či sú medovníčky upečené, vždy kontrolujem pohľadom, takže časovo to nemám odmerané.
- Po vybratí z rúry sú krásne nadýchané a mäkučké, potom mierne stvrdnú, no na tretí deň sú opäť mäkučké a lahodné ♥
Na niektoré medovníčky som pred pečením položila oriešok ako ozdobu :)
A zvyšok som tak minimalisticky ozdobila tmavou a bielou čokoládou :-D
Užite si sviatky v láske a pohode, v kruhu rodiny a priateľov a vychutnajte si každý čarovný moment, ktorý vám prinesú ♥
Miška