Domov » Žurnál+ » Autor: Erika Valanecová

Žurnál+

Čaro zemiakového cesta

Erika V. » Návody / 2019-02-15 07:00:01 /  10 komentárov / 77 lajkov / 899x zobrazený

Zemiaky v akejkoľvek forme boli vždy súčasťou nášho jedálnička, najmä u tých chudobných. Zo zemiakov sa však dá vyčarovať aj ozajstná delikatesa, ktorou nepohrdne ani ten najmlsnejší jazýček. A takou sú zemiakové hady z obyčajného zemiakového cesta.

 

Kto by náhodou nevedel, ako sa robí také obyčajné zemiakové cesto, tak tu je recept:

  • zemiaky uvarené v šupe
  • hladká múka
  • soľ

Niekto dáva aj vajíčko, ja nie. Od vajíčka by boli hady tvrdé.

 

 

Uvarené zemiaky v šupe samozrejme ošúpeme, pretlačíme alebo nastrúhame na jemno, pridáme soľ a hladkú múku. Množstvo múky je vždy iné, závisí od množstva a kvality zemiakov. Treba dať len toľko, koľko zemiaky prirodzene prijmú. Proste aby nebolo cesto mäkké a ani príliš tvrdé.

 

 

Cesto spracujeme na doske. Kto má veľa času môže z cesta formovať hadov a stáčať ich do slimákov. Výsledný efekt je potom krajší. Kto ho má menej, cesto vyváľa na pomúčenej doske, celý plát stočí, akokeby robil roládu a nakrája. Kto sa strašne ponáhľa, tak rovno cesto vyformuje do rolády a nakrája. Takto to robím aj ja väčšinou :) Nakrájané kúsky sa vypražia v oleji ako rezne pekne z obidvoch strán do zlatova. Treba dávať pozor, aby sme ich tam nenechali pridlho, lebo je to veľmi rýchle. Nemusíte sa báť, že budú mastné, lebo sú v oleji naozaj len chvíľu.

 

 

Hady sa dajú jesť len tak, napríklad k vínu. Ale ja ich mám rada v tejto zime k teplej kyslej strukovej polievke :)

 

 

Vyskúšajte :)

Vaša Lines

Komentáre

JeriHandmade Mňamky, toto rada vyskúšam, ďakujem za receptík :-)

2019-02-12 19:51:481x

Lines Som rada, ďakujem :)

2019-02-12 20:59:24

TRNKAsvet Ja to robím keď mi zostane zemiaková kaša, ale iba také placky. To je asi tá najpohodlnejšia verzia :)

2019-02-15 07:36:161x

TRNKAsvet A ešte som zabudla dodať, že je to jedno z mojich najobľúbenejších jedál :)

2019-02-15 07:38:111x

adris Takéto nám ako malým robievala moja babička. Volala ich tašky a keďže nás bolo veľa vnúčat, tak ich piekla v rúre. Bolo to rýchlejšie. Chutili úžasne a s tou kyslou polievkou mňam. Dávno som ich veru nerobila. Ďakujem za pripomenutie. Už viem, čo bude zajtra na obed.

2019-02-15 07:42:151x

ajk Veru, aj u nás sa deti idú potrhať za verziou posúchov, pôvodne sme ich jedli s natretým džemom na vrchu, ale deti si veľmi obľúbili slanú verziu, už hotové posúchy osoliť a potrieť ešte maslom... a robievame ich tiež, keď zostanú nedojedené zemiaky, akékoľvek.

2019-02-15 08:06:461x

uZubka vyzerá to super! milujem kyslú šošovicovú polievku, tak ich určite vyskúšam k nej :) . Z podobného cesta : polohrubá múka, zemiaky, štipka soli a vykysnuté droždie (treba dať málinko mlieka) sa povykrajujú okrúhle "buchtičky" a opečú na oleji. pozor treba ich povykrajovať naraz všetky, lebo sa rýchlo robia :) a u nás sa volajú dolky :) , ktoré sú úžasné s jahodovým alebo ríbezľovým lekvárom :) , to mám recept od starej mami

2019-02-15 10:01:442x

MirianaOli Úžasne to vyzerá a zbiehajú sa pri tom slinky:)

2019-02-15 14:20:361x

SPdesign Je to ozaj dobrota. U nás sa robia v tvare slimáka a voláme ich DRAPÁKY.

Dobrý nápad na víkend. Už dávno som ich nerobila.

2019-02-15 15:34:221x

Lines Ďakujem za milé komentáre :)

2019-02-15 16:06:29

Pre komentovanie musíš byť prihlásený, nejde to ináč.

TOP Žurnál - Týždeň

Najlepšie žurnály posledného týždňa TOP žurnál mesiac »

TOP Žurnál Mesiac

Najlepšie žurnály mesiaca

Viac »
Kompletná hitparáda žurnálov »