Domov » Žurnál+ » Autor: Viera Lacna

Žurnál+

čajové variácie

Viera L. » Osobné Blogy / 2012-07-27 12:39:53 /  5 komentárov / 21 lajkov / 116x zobrazený

Toto leto som dostala malý voňavý a veľmi chutný darček v podobe pečeného čaju. Keďže som sa dovtedy s ním nestretla, neodolala som a pohárik otvorila. Čajík bol fantastický, voňavý a chutný a na záver na spodku pohára kúsky rôzneho ovocia ako bonus. Mňam.

Keďže chronicky rada zaváram  všetko možné aj nemožné, povedala som si, že aj ja to vyskúšam a "skúšam dodnes. V špajzi mám už naukladaných pekných pár pohárov a zakaždým keď do nej po niečo idem,  usmejem sa na ne. Proste mám rada všetko zdravé, čisté, chutné, pekné...

Ovocie používam rôzne, ale výlučne domáce alebo z trhu. Základ tvoria červené ríbezle, ku ktorým pridávam bystrické slivky, marhule, maliny, justu, jabĺčka, hrušky alebo aj broskyne. Čo práve mám doma. Všetko ochutím škoricou, badyánom, klinčekami a niekedy pridám aj zázvor. Na koniec ešte cukor a čerstvý citrón. 

V neskorých jesenných a zimných mesiacoch sa chystám aj na čajík z citrusových plodov. Má typickú chuť aj vôňu a pri jeho popíjaní podvedome myslíme na Vianoce.

Zmes ovocia a korenín pečiem v rúre - preto sa to volá pečený čaj a plním do 370 ml pohárikov. Jeden vystačí na 4-6 dávok, podľa veľkosti čajovej šálky.  Potom, keď ma prepadne chuť na niečo sladké a voňavé, stačí otvoriť pohárik, do hrnčeka dať  tri-štyri lyžice ovocia a zaliať vriacou vodou. Pravý ovocný čajík, čistý a voňavý je hotový.

Myslím, že zachutí každému, kto ho raz ochutná. Je výborný aj pre naše ratolesti. A v zime, teplý pohár voňavého nápoja nenahrdí nič :o)

...a celkom na záver, pečený čaj fantasticky chutí aj s bielym jogurtom alebo na pudingu

 

P.S. Fotografie pri niektorých čajoch sú ilustračné, ale z mojej kuchyne...

Komentáre

ekodeli dakujem, znie to zaujimavo :) mozno aj skusim nieco podobne ;) :))))))))

2012-07-27 14:41:50

Lalik vrelo odporúčam :o)...

2012-07-27 14:44:05

SCarlet ako dlho piect a na kolko stupnov?:)

2012-07-27 15:02:52

Lalik ja pečiem podľa druhu ovocia, menšie bobuľovité 30-45 min. na 170 stupňov, väčšie aj hodinu pri tej istej teplote. Potrebujete vysoký plech, lebo ovocie pustí dosť šťavy.

2012-07-27 16:44:00

SkusimTo to vyzerá skvelo :D

2013-01-27 15:00:18

Pre komentovanie musíš byť prihlásený, nejde to ináč.

Lalik
Lalik
199 predaných ks, 56 hodnotení

Reaguje do 2 hodín

Čas plynie svojím tempom. Niekomu beží prirýchlo, inému sa vlečie. Záleží to na uhle pohľadu.
Ja sa ten "mne pridelený" snažím využiť zmysluplne, ako najlepšie viem.
Mám rada krásu, pokoj a hĺbku. Ony sú mojou inšpiráciou.
... a samozrejme ĽUDIA

https://www.youtube.com/watch?v=7fDnT7BwBvE&feature=youtu.be

TOP Žurnál - Týždeň

Najlepšie žurnály posledného týždňa TOP žurnál mesiac »

TOP Žurnál Mesiac

Najlepšie žurnály mesiaca

Viac »
Kompletná hitparáda žurnálov »