Taaak, motyka vystrelila a ja som pre Vás pripravila pokračovanie žurnálu o farbení vajíčok pomocou prírodných ingrediencií. Veľká noc je za dverami a ak patríte k tým, ktorí si radi zavesia na prvé vykvitnuté či zazelenané konáriky vlastné zdobené vajíčka, tak tento článok a návod Vás môžu inšpirovať. Z potravín si zafarbíte vajíčka na skutočne prekrásne odtiene, takže už nebudete musieť používať farby a štetec.
Príprava prírodného farbiva je veľmi jednoduchá. Podrobný návod si môžete pozrieť aj v mojom predošlom žurnále o prírodnom farbení na modro.
A toto sú ďalšie prírodné farbivá, ktoré som skúsila:
- Kurkuma - do pohára dajte 2 lyžičky kurkumy, zalejte vriacou vodou, rozmiešajte, môžete pridať aj lyžičku octu a farbivo je pripravené na ponorenie vajíčka. Podľa toho, či použijete biele vajíčko alebo hnedé a podľa dĺžky farbenia dostanete rôzne odtiene - od bledožltej cez okrovú žltú až po oranžovohnedé odtiene.
- Čierny čaj - približne 3 vrecká čierneho čaju zalejeme horúcou vodou, necháme vylúhovať a do tohto silného čaju ponoríme vajíčko, ocot môže byť aj nemusí. Vajíčko necháme dostatočne dlho ponorené. Takto dostaneme oranžovohnedý odtieň.
- Šupky žltej cibule - ošúpte väčšie množstvo cibule, aj 4-5 a tieto šupky vyvarte asi 45 min vo vode. Potom vývar sceďte a ponorte do tohto farbiva vajíčko. Ocot môže byť aj nemusí. Nechajte vajká kúpať dostatočne dlho. Pre intenzívnu oranžovočervenú aj niekoľko hodín, pre jemnú marhuľkovú menej. Vajíčka preto priebežne kontrolujte. Odtieň sa bude líšiť aj podľa farby vufúknutého vajíčka. Pri bielom bude farba svetlejšia ako pri hnedom.
- Šupky červenej cibule - ošúpte 4-5 červených cibúľ a šupky opäť vyvarte. Postup aj farbenie sú rovnaké ako pri žltej cibuli. Výsledok ale stojí za to! Dostanete náádherné sýte odtiene červenej až tehlovočervenej.
- Čučoriedky - za hrsť čučoriedok rozmačkáme a dáme variť do malého množstva vody na asi 20-30 min, aby čučoriedky pustili čo najviac farby. Do takto vyvarených ešte horúcich čučoriedok môžeme rovno ponoriť vyfúknuté vajko. Ocot môže byť aj nemusí. Ja som jedenkrát dala a druhý nie. Čučoriedky som nescedila, vytvorilo to na vajíčku zaujímavé vzorce. Čo je super, že keď použijete na farbenie hnedé vajíčka a necháte ich dlho ponorené, dostanete úžasnú nezvyčajnú tmavomodrošedohnedoantracitovú :-) farbu, a keď nafarbíte biele vajíčko, tak získate zase výraznú modrú. Farba z čučoriedkového odvaru bola asi tou najkrajšou, aká sa mi vôbec podarila. Tak nádherne modrú som nečakala. Experimentovala som aj s viacnásobným farbením. Biele vajko som najprv asi hodinu farbila v odvare z červených cibuľových šupiek, a potom som ho dala do čučoriedkového odvaru a vznikla mi krásna fialková farba. Proste dajú sa vyrobiť rôzne kombinácie a úžasné farbičky. Treba len skúšať.
Na záver zopár rád a postrehov: čím dlhšie varíte danú ingredienciu, tým je vývar intenzívnejší a lepšie bude farbiť. V niektorých návodoch sa píše, že treba počkať na úplné vychladnutie tekutiny, ale ja som skúšala ponoriť vajíčko ešte do horúceho vývaru a nevidela som zmenu. Vajíčko sa zafarbilo snáď ešte rýchlejšie. Možete pridať 1-2 lyžičky bieleho octu na zvýraznenie farby, ale ako som vyskúšala, ide to aj bez octu.
Vývar si dajte do menšej nádoby alebo pohára, ponorte doň vyfúknuté vajko a zvrchu niečím zaťažte, aby bolo celé ponorené vo farbive. Nechajte ho tam, koľko uznáte za vhodné, podľa toho, aký odtieň chcete dosiahnuť. Od 30 minút až po niekoľko hodín. Vajíčka si možete počas farbenia kontrolovať. Potom už len vytiahnite, vyfúknite tekutinu, ktorá sa dostala dovnútra a nechajte úplne vyschnúť. Nechať vajíčko úplne vyschnúť je dôležité preto, aby sa farba vsiakla a nezošúchavala sa. Tak príjemné veľkonočné tvorenie! Vaša KimMade