Žurnál+

7 zaujímavých faktov o keramike

Keramisu2 predané ks

Iaroslava R. » Rady predajcom / 2024-09-14 13:00:01 /  Pridaj komentár / 17 lajkov

1. Nie všetka hlina je rovnako vhodná! Predtým, než sa hlina dostane do dielne majstra, prechádza na továrňach zložitými technologickými procesmi, aby sa materiál stal bezpečným na použitie (bez škodlivých prímesí), plastickým a mal požadované vlastnosti.

2. Majstri neťažia hlinu na záhrade a nevyrábajú z nej riad. Divoká hlina je vhodná maximálne na detské tvorivé projekty, ale aj tak si predtým vyžaduje dôkladnú prípravu.

3. Vypaľovať keramiku v bežnej domácej rúre je nemožné! Maximálna teplota v kuchynskej rúre je 300 stupňov, ale vypaľovanie keramiky prebieha v rozmedzí od 900 do 1350 stupňov v závislosti od vlastností hliny a jej účelu.

 

 

4. Vypaľovanie v špeciálnej muflovej peci trvá v priemere 8-12 hodín, a pec by sa mala otvárať až po úplnom vychladnutí. Celý cyklus trvá približne 48 hodín.

5. Tenká priehľadná porcelánová šálka je pevnejšia ako hrubostenný hrniec z červenej hliny, pretože porcelán má po vypálení minimálnu nasiakavosť, na rozdiel od červenej hliny, ktorá aj po vypálení zostáva pórovitá. Avšak, ak spadne porcelánová šálka alebo keramický džbán z výšky, obidva sa rozbijú.

6. Tenký porcelán môže prepúšťať svetlo, pretože sa takmer speká do stavu podobného sklu.

7. Zlaté okraje na súpravách sú skutočné zlato! (Zlaté preparáty obsahujú 10-12 % drahého kovu, zvyšok zhorí pri vypaľovaní). Takýto riad by sa nemal vkladať do mikrovlnky ani do umývačky riadu.

Komentáre

Pre komentovanie musíš byť prihlásený, nejde to ináč.

TOP Žurnál - Týždeň

Najlepšie žurnály posledného týždňa TOP žurnál mesiac »