Žurnál+

Oškvarkové špaldo-pagáčiky - SERIÁL O KVÁSKU (sviatočný špeciál)

KatarinaTesar254 predaných ks, 142 hodnotení

Katarína T. » Návody / 2021-01-05 07:00:01 /  3 komentáre / 21 lajkov / 462x zobrazený

"Na aký koláč máš dnes chuť? Čo ti upečiem?", pýtam sa manžela. "Pagáčiky.", hodil na mňa psie oči, "Oškvarkové." Pagáč je jeho obľúbený 'koláč', tým oškvarkovým som sa dlho vyhýbala. Veď komu by sa chcelo toľko prekladať a vaľkať... Ale nakoniec ma ukecal, keď sú tie sviatky :) Ani to nebolo také zložité, ako by sa na prvý pohľad zdalo, takže ak ste tiež po sviatkoch presladení, tu je malá inšpirácia - sú špaldové a samozrejme kváskové, nech sú zdravšie (oškvarky sa nerátajú ;).

 

 

RECEPT:

Štarter - zmiešame 100 g špaldovej celozrnnej múky a 100 g vody. Tento štarter si pripravíme cca 6 h vopred a umiestnime na teplé miesto (buď večer štarter a ráno spracujeme cesto, alebo ráno štarter a poobede môžeme pokračovať s cestom).

Cesto:

K štarteru premiešame:

600 g hladkej špaldovej múky
300 ml mlieka
50 g masti
2 ČL soli
1 ČL cukru

Vymiesime pevné kompaktné cesto, ktoré sa odliepa od stien misy (cca 10-15 min miesenia) a necháme ho na teplom mieste vykysnúť na dvojnásobok objemu (cca 2 h).

Zostala nám už len posledná ingrediencia, tá najdôležitejšia - oškvarky :) Potrebujeme ich 200 g. Ja som nezohnala pomleté, tak som si dve tretiny rozmixovala ponorným mixérom a zvyšné pokrájala na menšie kúsky, nech to dobre chrumká. Pokiaľ sú oškvarky nesolené, primiešame trošku soli.

Vykysnuté cesto vyvaľkáme na pracovnej doske na väčší obdĺžnik. Na polovicu plochy obdĺžnika natrieme oškvarky a preložíme ju druhou polovicou cesta. Pracujeme čo najprecíznejšie a cesto skladáme pekne jedno na druhé, aby sa nám rovnomerne nalístkovali. Takto preložené cesto prikryjeme fóliou a necháme 1/2 hodinu podkysnúť.

Po pol hodine cesto opäť rozvaľkáme na obdĺžnik a potom ho poskladáme na tretiny (ako list do obálky). Je dôležité skladať ho teraz kolmým smerom, ako prebehlo prvé skladanie. Prikryjeme a necháme zase 20-30 minút podkysnúť.

Rozvaľkanie a skladanie ešte dvakrát zopakujeme. Takto pripravené cesto potom poslednýkrát rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a vykrajujeme pagáčiky. Ak nenájdete formičku (ako ja :) ), poslúži aj menšia šálka alebo pokrájajte na štvorčeky.

 

 

Pagáčiky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme ich rozšľahaným vajíčkom, môžeme posypať semiačkami - ja som zvolila biely a čierny sezam.

Necháme posledný raz podkysnúť a dáme piecť.

Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňoch cca 10-15 minút do zlatohneda. Dĺžka pečenia závisí od veľkosti pagáčikov, menšie pagáčiky bude stačiť piecť kratšie.

Hotové pagáčiky miznú rýchlo - ak si ich ozdobíte farebne, môžete si s nimi aj zahrať trebárs piškvorky či dámu :)

 

 

Pagáčiky na foto sú servírované na mojej novinke v kolekcii - podnos na servírovanie:

https://www.sashe.sk/KatarinaTesar/detail/podnos-na-servirovanie-medova-kolekcia

Za inšpiráciu k receptu ďakujem @SistersBakerySK.

Prajem krásneho Silvestra a veľa radosti pri pečení ❤

Komentáre

fullsewingleather Mnam, vyzerajú veľmi chutne☺☺

2021-01-05 07:08:49

MEERLEtvorba Práve vyskúšané, nepodávala som ich síce na takej krásne mise ako je tá vaša, ale sú výborné. Ďakujem za recept :)

2021-01-10 20:02:24

AstonMartin vyzerajú dobre a istotne aj dobre chutia.

2021-01-15 23:41:50
Pre komentovanie musíš byť prihlásený, nejde to ináč.

Vecičky nájdete

V žurnáli sú spomínané:

 - Hlboký tanier - medová kolekcia - 10084693_Hlboký tanier - medová kolekcia by KatarinaTesar
 5 komentárov
 Páči sa 148 ľudom
19,50 €
 - Mydelnička - medová kolekcia - 10085317_Mydelnička - medová kolekcia by KatarinaTesar
 Páči sa 42 ľudom
13,70 €
 - Forma na pečenie chleba - medová - oválna dlhá - 10656032_Forma na pečenie chleba - medová - oválna dlhá by KatarinaTesar
 3 komentárov
 Páči sa 152 ľudom
95 €