Všetko to začalo tým, že mi kamarátka dala kúsok svojho kvásku. Varovala ma: "Pozor je to prudko návykové!" a mala pravdu :) Začala som kváskovať o 106, hrať sa, experimentovať, skúšať alternatívne múky a suroviny... Nie všetky však spolupracovali, niektoré ako napr. špaldová mi s chlebíkom robili šarapatu a nedržali tvar.
Hľadala som vhodné nádoby, ktoré by cesto podržali, ale nenašla. Rozhodla som sa ich preto sama vyrábať. A tak dnes už okrem kváskových dobrôt pečiem aj nádoby na pečenie :)
V rôznych veľkostiach, tvaroch, vzoroch...
Chlieb v nich možno nechať nakysnúť, piecť i servírovať. Vďaka tomu, že keramika výborne drží teplo, cesto v nej krásne nakysne a netreba ho prekladať z misky či ošatky na plech atď. Ani papier na pečenie nie je potrebný, stačí potrieť olejom či domácou masťou a chlebík sa zaručene neprilepí.
Celé pečenie je tak zero waste ☀️
V mojej ponuke aktuálne nájdete okrúhle väčšie i menšie, oválne užšie i širšie... A najnovšie aj hranaté.
Sú univerzálne a okrem chleba v nich možno piecť čokoľvek iné - od koláčov...
cez francúzske zemiaky, zapekanú zeleninu, cestoviny, lazane, ryby, kura, kačku či vianočku, na ktorú sú tie oválne ako ušité.
Sú vhodné aj do umývačky riadu a preto sú veľmi jednoduché na údržbu.
Keďže sa rada hrám, stále vymýšľam niečo nové :) Aktuálne napr. pripravujem formu na sendvič/bagetu či MAXI formu na chlebík pre 7 člennú rodinu.
Fantázii sa medze nekladú, takže ak máte vlastnú predstavu o svojej ideálnej forme na pečenie, napíšte mi a rada vám takú upečiem.
Do svojich diel vkladám starostlivú prácu rúk a veľký kus môjho srdca. A keďže keramika je jeden z najtrvácnejších materiálov vyrobených ľudskou rukou, zub času sa do nej nezahryzne a pretrvá v nezmenenej podobe po generácie. Verím, že Vám moje formy na pečenie prinesú radosť po celý život. ❤️
Katka
PS: Na inšpiráciu prikladám videorecept na tradičný kváskový chlieb:
;t=79s