Katarína T. » Tvorba / 2020-02-14 07:00:01 / 5 komentárov /
29 lajkov
Neraz mi píšete, že by ste potrebovali poradiť, ako zvoliť tú správnu veľkosť a tvar formy na chlebík. Tak tu je návod ako na to:
OŠATKA
Sú dve možnosti - buď už ju máte a pečiete s ňou, vtedy je najlepšie prispôsobiť formu priamo vašej ošatke. Stačí, keď mi napíšete vaše želanie na tvar a rozmery a formu vám vyrobím presne na mieru.
Ak ju ešte nemáte, prípadne len začínate piecť, vtedy je najlepšie orientovať sa podľa toho, aký veľký chlieb najčastejšie pečiete (alebo chcete piecť). Moje formy sú prispôsobené ošatkám, ktoré nájdete v obchodoch zväčša v 2 základných tvaroch:
- ošatka s priemerom 25 cm = na cca 1,5 kg chlieb = forma s priemerom 25 cm
- ošatka s priemerom 21 cm = na cca 1,2 kg chlieb = forma s priemerom 22 cm
https://www.sashe.sk/KatarinaTesar/detail/forma-na-pecenie-chleba-folk-zelena-okruhla
- ošatka s priemerom 19 cm = na cca 0,7 kg chlieb = forma s priemerom 20 cm (aby bol priestor na pohodlné vyklopenie chlebíka a jeho "nafúknutie" počas pečenia)
- v ponuke mám aj mini formu s priemerom 18 cm, ktorá je na menšie chlebíky = +- 500 g. Forma je ideálna pre 1 až 2 člennú domácnosť, alebo ľudí, ktorí najradšej pečú hutnejšie proteínové chlebíky, prípadne pre rodiny, kde má niektorý člen intoleranciu a potrebuje svoj vlastný špeciálny mini chlieb.
https://www.sashe.sk/KatarinaTesar/detail/forma-na-pecenie-chleba-medova-okruhla-mini
Zároveň je dobré vedieť, že do formy sa vždy zmestí aj o niečo väčší chlieb ako do ošatky, keďže výška formy je 8 cm a chlieb má tak priestor rásť aj do výšky. Teda napr. do formy s priemerom 25 cm sa zmestí aj 2 kg chlieb.
a) užšia/dlhá - najväčšia vo veľkosti 32x15 cm = 1,5 kg chlieb, preto má moja oválna dlhá forma rozmer 33x16 cm
https://www.sashe.sk/KatarinaTesar/detail/forma-na-pecenie-chleba-medove-slnko-ovalna
Ak si zvolíte akúkoľvek menšiu oválnu užšiu ošatku, napr. na 750 g chlebík, stále bude výborne pasovať do oválnej dlhej formy. Tá svojim tvarom totiž aj menší chlieb skvele podrží po bokoch a ak dáte väčšie množstvo cesta bude mať priestor rásť do dĺžky. Oválna dlhá forma je najuniverzálnejšia, keďže v nej možno piecť chlieb od 500 g až po 1,5-2 kg.
b) širšia - v obchodoch natrafíte aj na širšie typy oválnych ošatiek (napr. táto s rozmermi 24×18,5 cm = cca 1 kg chlieb), práve pre ne mám tento nový typ formy (dĺžka 25 cm, šírka 20)
https://www.sashe.sk/KatarinaTesar/detail/forma-na-pecenie-chleba-medena-ovalna-sirsia
c) v mojej ponuke nájdete aj maxi formu - oválnu dlhú a širokú zároveň (dĺžka 33 cm, šírka 20)
https://www.sashe.sk/KatarinaTesar/detail/forma-na-pecenie-chleba-kolekcia-zahrada-sirsia-ovalna
Táto forma nie je zladená so žiadnou konkrétnou ošatkou. Je pre tých z vás, ktorí pečiete naozaj veľký rodinný chlieb. :)
Ako zistiť z receptu veľkosť formy/ošatky?
Najjednoduchší spôsob, ako zistiť veľkosť formy/ošatky z receptu je spočítať hmotnosti všetkých (suchých a mokrých) surovín. Napr. môj obľúbený celoražný chlieb:
https://www.sashe.sk/KatarinaTesar/detail/forma-na-pecenie-chleba-modrotlac-ovalna-dlha
Čo ak nemám/nepoužívam ošatku?
Formy sa dajú bez problémov používať aj bez ošatky. Chebík môžete vložiť do rozohriatej formy alebo ho nechať nakysnúť priamo vo forme (nezabudnite ju však pred vložením cesta poriadne vymastiť ;)
Ak by ste mali záujem o konkrétne osvedčené recepty na kváskový chlebík, napíšte mi.
Chystám aj novinky v podobe nezvyčajných tvarov foriem - takže pokiaľ natrafíte na akúkoľvek ošatku, ktorú som nespomínala, alebo tvar, ktorý by sa vám páčil, budem sa tešiť, keď mi napíšete ♡
Katka
PS: Všetky moje aktuálne formy na chlebík nájdete v tomto albume: https://www.sashe.sk/KatarinaTesar/moje/formy-na-pecenie-chleba Stále však vymýšľam niečo nové, preto ak by ste chceli rôzne skombinovať tvar, vzor či farby, smelo do toho, stačí mi napísať. :)
Kam ďalej? Prečítajte si aj ďalšie články zo Žurnál+
FijA Narobila si chute, Katka:)
Zupeelig To je nádhera :-*
KatarinaTesar ďakujem pekne ♡ :)
MacrameMarika Krásne formy
MoPe Uf, prekrááásne originálne formy na chlebík. Pečiem z ošatky rovno na plech, ale tieto sú neodolateľné!
Pre komentovanie musíš byť prihlásený, nejde to ináč.
V žurnáli sú spomínané:
Najlepšie žurnály mesiaca
Viac »