Domov » Žurnál+ » Autor: Karin Mikulášová

Žurnál+

Silná zelená rastlinka - prekrásna farba zdravia

Karin M. » Blogy / 2025-03-11 17:00:01 /  Pridaj komentár / 13 lajkov

V mojom ŽURNÁLE nájdete každoročne príspevky o tejto silnej zelenej rastlinke. A teda hlásim, že aj tento rok, už sme doma spracovávali prvý zber. Páči sa mi jej krásna zelená farba, práve prvý zber je najsvetlejší, najarmoatickejší a verím, že aj najasilnejší. 

Medvedí cesnak je známy svojimi liečivými účinkami a obsahuje množstvo prospešných látok, ako sú vitamín C, sírne zlúčeniny, antioxidanty a minerály. Jeho pravidelná konzumácia môže mať pozitívny vplyv na zdravie v rôznych oblastiach. Dnes predstavujem inšpiráciu – celodenný odľahčený jedálniček s medvedím cesnakom. 

 

 

RAŇAKY: Nátierka s medvedím cesnakom

Potrebujeme: jeden hrnček tvarohu alebo mascarpone, jednu hrsť nasekaného medvedieho cesnaku, jednu polievkovú lyžičku masla, soľ, korenie, citrónovú šťavu na dochutenie. Nasekaný alebo mixovaný medvedí cesnak zmiešame s uvedenými ingredienciami. Podávať s pečivom a čerstvou zeleninou.

 

OBED: POLIEVKA A ŠALÁT

Polievka z medvedieho cesnaku

Potrebujeme: jednu cibuľu, dva zemiaky, jedna hrsť nasekaného medvedieho cesnaku, 1 liter vývaru (zeleninový alebo kurací), 100 ml smotany na varenie, soľ, korenie podľa chuti (muškátový oriešok).

Na oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme na kocky nakrájané zemiaky a zalejeme vývarom. Po uvarení pridáme medvedí cesnak a krátko povaríme (2 – 3 minúty). Rozmixujeme ponorným mixérom, dochutíme a pridáme smotanu.

 

Medvedí cesnakový šalát

Potrebujeme: hrsť čerstvého medvedieho cesnaku, 1 hlávka ľadového šalátu (alebo mix šalátov), paradajky, uhorky, dve polievkové lyžičky citrónovej šťavy, dochutíme soľou a korením podľa chutí. Ingrediencie nasekáme, a dochutíme olejom, citrónovou šťavou, soľou a korením.

 

VEČERA

Omeleta s medvedím cesnakom

Potrebujeme: tri vajcia, hrsť nasekaného medvedieho cesnaku, jedna polievková lyžica mlieka, soľ, korenie, maslo.

Vajcia rozšľahajme s mliekom, soľou a korením. Pridáme nasekaný medvedí cesnak. Na panvici rozpustíme maslo a vlejeme pripravenú zmes. Opečieme z oboch strán a podávame s pečivom.

 

A tak si ľahko doprajeme detoxikáciu organizmu, posilníme imunitu, zlepšime svoje trávenie. Pozor medvedí cesnak znižuje tlak. Užite si jeho sezónu a to buď: čerstvý – pridávať do šalátov, polievok, nátierok alebo smoothie, ako pesto – ideálne na dlhodobé užívanie alebo tiež ako čaj alebo tinktúra – vhodné na detox a podporu trávenia.

 

Tak do tvorenia a do zdravia priatelia už túto jar. Vybehnite za touto zdravou zeleňou. 

KarinkaM

Komentáre

Pre komentovanie musíš byť prihlásený, nejde to ináč.

P
KarinkaM
KarinkaM
25 predaných ks, 9 hodnotení

Tvornie je radosť.
Tvorivé sebavyjadrovanie, maľovanie, tvorenie koláží. Práca s textilom a textilnými materiálmi. Vedenie kurzov a workshopov na tému sebapoznávanie a sebaobjavovania tvorením. Maľovanie obrazov - akryl.

TOP Žurnál - Týždeň

Najlepšie žurnály posledného týždňa TOP žurnál mesiac »

TOP Žurnál Mesiac

Najlepšie žurnály mesiaca

Viac »
Kompletná hitparáda žurnálov »