Karin M. » Blogy / 2025-03-11 17:00:01 / Pridaj komentár /
13 lajkov
V mojom ŽURNÁLE nájdete každoročne príspevky o tejto silnej zelenej rastlinke. A teda hlásim, že aj tento rok, už sme doma spracovávali prvý zber. Páči sa mi jej krásna zelená farba, práve prvý zber je najsvetlejší, najarmoatickejší a verím, že aj najasilnejší.
Medvedí cesnak je známy svojimi liečivými účinkami a obsahuje množstvo prospešných látok, ako sú vitamín C, sírne zlúčeniny, antioxidanty a minerály. Jeho pravidelná konzumácia môže mať pozitívny vplyv na zdravie v rôznych oblastiach. Dnes predstavujem inšpiráciu – celodenný odľahčený jedálniček s medvedím cesnakom.
RAŇAKY: Nátierka s medvedím cesnakom
Potrebujeme: jeden hrnček tvarohu alebo mascarpone, jednu hrsť nasekaného medvedieho cesnaku, jednu polievkovú lyžičku masla, soľ, korenie, citrónovú šťavu na dochutenie. Nasekaný alebo mixovaný medvedí cesnak zmiešame s uvedenými ingredienciami. Podávať s pečivom a čerstvou zeleninou.
OBED: POLIEVKA A ŠALÁT
Polievka z medvedieho cesnaku
Potrebujeme: jednu cibuľu, dva zemiaky, jedna hrsť nasekaného medvedieho cesnaku, 1 liter vývaru (zeleninový alebo kurací), 100 ml smotany na varenie, soľ, korenie podľa chuti (muškátový oriešok).
Na oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme na kocky nakrájané zemiaky a zalejeme vývarom. Po uvarení pridáme medvedí cesnak a krátko povaríme (2 – 3 minúty). Rozmixujeme ponorným mixérom, dochutíme a pridáme smotanu.
Medvedí cesnakový šalát
Potrebujeme: hrsť čerstvého medvedieho cesnaku, 1 hlávka ľadového šalátu (alebo mix šalátov), paradajky, uhorky, dve polievkové lyžičky citrónovej šťavy, dochutíme soľou a korením podľa chutí. Ingrediencie nasekáme, a dochutíme olejom, citrónovou šťavou, soľou a korením.
VEČERA
Omeleta s medvedím cesnakom
Potrebujeme: tri vajcia, hrsť nasekaného medvedieho cesnaku, jedna polievková lyžica mlieka, soľ, korenie, maslo.
Vajcia rozšľahajme s mliekom, soľou a korením. Pridáme nasekaný medvedí cesnak. Na panvici rozpustíme maslo a vlejeme pripravenú zmes. Opečieme z oboch strán a podávame s pečivom.
A tak si ľahko doprajeme detoxikáciu organizmu, posilníme imunitu, zlepšime svoje trávenie. Pozor medvedí cesnak znižuje tlak. Užite si jeho sezónu a to buď: čerstvý – pridávať do šalátov, polievok, nátierok alebo smoothie, ako pesto – ideálne na dlhodobé užívanie alebo tiež ako čaj alebo tinktúra – vhodné na detox a podporu trávenia.
Tak do tvorenia a do zdravia priatelia už túto jar. Vybehnite za touto zdravou zeleňou.
KarinkaM
Kam ďalej? Prečítajte si aj ďalšie články zo Žurnál+
Pre komentovanie musíš byť prihlásený, nejde to ináč.
Tvornie je radosť.
Tvorivé sebavyjadrovanie, maľovanie, tvorenie koláží. Práca s textilom a textilnými materiálmi. Vedenie kurzov a workshopov na tému sebapoznávanie a sebaobjavovania tvorením. Maľovanie obrazov - akryl.
Najlepšie žurnály mesiaca
Viac »