Domov » Žurnál+ » Autor: Karin Mikulášová

Žurnál+

Ja sa raz naučím aj piecť

Karin M. » Osobné Blogy / 2020-07-24 18:56:10 /  Pridaj komentár / 11 lajkov

Som výborná organizátorka "pečenia". Vianočné, narodeninové a iné pečenie koláčov úspešne delegujem na rodinu, priateľky a cukrárne. Na to  aké skvelé pekárky-cukrárky boli moje staré mamy sa fakt nechytám. Dohadujem skvelé bartrové obchody za koláče:) keď ich potrebujem.

A ako som o sebe napísala v predstavení organizujem aktivity OZ Tvorivá dielňa. A zrazu, kde sa vzala tu sa vzala taká  šikovná osôbka na mojom kurze Bodkovaná sobota a medzi rečou, (Účastníkov vždy vyzvem, aby sa pochválili čomu sa venujú), zahlásia že pečenie sa stalo jej vášňou.  Jej príbeh Vám chcem sprostredkovať, lebo dáva nádej aj mne, že raz....sa pustím do veľkého pečenia.  Sprostredkujem Vám citovaním jej výpoveď o ceste k pečeniu: 

"Ešte pred pár rokmi bolo kysnuté cesto mojim úhlavným nepriateľom. Ale... jedného dňa sa čosi vo mne zlomilo. Bolo to v čase, keď som začala premýšľať nad tým, čím budem kŕmiť svoje dieťa. Nakoľko pečivo bolo v našej rodine súčasťou jedálnička, a to, ktoré sa dá bežne zakúpiť v potravinách je skôr mixom kadejakých podivných zmesí (ktoré niekedy ani neviem identifikovať), rozhodla som sa, že je čas skúsiť upiecť pečivo doma. Zo surovín, ktoré poznám. A tak som sa dostala prvýkrát k pojmu kváskovanie.

Zohnala som si svoj prvý kvások, ktorý u mňa prežil asi týždeň. Tak som to skúsila 2x a tentokrát som už bola natoľko odhodlaná, že o kvások som nie len dokázala postarať, ale začala som z neho aj pravidelne piecť chlebíky. Ako samouk to bolo metódou pokus-omyl a nechcem sa ani priznať, koľko kg múky padlo za obeť, no stálo to za to. Dnes nepečiem len pre rodinu, ale svoje chlebíky a pečivo aj ponúkam v radoch známych, ktorí si už bez neho život nedokážu predstaviť. Mám za sebou zopár kurzov, v ktorých som sa pokúšala zasvätiť mamičky do kváskovania a myslím, že aj v celku úspešne, nakoľko väčšina z nich sa tomu aj dlhodobo venuje. 

Kváskovanie je pre mňa vášeň a láska v jednom. Keď sa domovom šíri lahodná vôňa čerstvo upečeného pečiva, keď pri záreze do mäkučkého chleba na ňom chrumká kôrka, keď vidím ako si ľudia, ktorí ho jedia užívajú jeho chuť a v neposlednom rade, keď viem, že je to pre ich zdravie prospešné, iba ma to znova a znova ubezpečuje v tom, že lepšie som sa rozhodnúť nemohla".

Teším sa teda na  na Améliin kurz, tak sa tá šikovná osôbka volá a verím, že sa prebudia moje pekárske gény. Ak nie, ponúkam svoje hand-made výrobky a organizátorské sily za napečené dobré čokoľvek - dohoda istá. 

Komentáre

Pre komentovanie musíš byť prihlásený, nejde to ináč.

TOP Žurnál - Týždeň

Najlepšie žurnály posledného týždňa TOP žurnál mesiac »

TOP Žurnál Mesiac

Najlepšie žurnály mesiaca

Viac »
Kompletná hitparáda žurnálov »