Domov » Žurnál+ » Autor: Jana Kováčiková

Žurnál+

Ako na rastlinné mlieka bez odpadu

Jana K. » Návody / 2019-04-25 17:00:01 /  20 komentárov / 61 lajkov

 

Nie každý má možnosť piť kravské mlieko. A naopak, niektorí si bez neho nevedia predstaviť život. Nech patríte do ktorejkoľvek z týchto skupín, prinášame Vám návod na niekoľkých druhov rastlinných mliek, ktoré prinášajú okrem skvelej náhrady normálneho mlieka aj mnoho ďalších výhod.

Obsahujú mnoho vitamínov a minerálov, nenachádzajú sa v nich alergény akými sú napríklad laktóza, kazeín alebo cholesterol a obsahujú tiež rôzne rastlinné proteíny (bielkoviny) či vlákninu, ktorú kravské mlieko veľmi neobsahuje. A hlavne, vieme ich pripraviť úplne bezodpadovo. Neostane vám tak plastová fľaša či tetrapak, ale ani fľaša, ktorá je sklenená, no vo väčšine prípadov nie vratná (čo je veľká škoda).

A presne pre tieto výhody (a trochu aj zo zvedavosti) sme sa rozhodli vyskúšať si výrobu rastlinných mliek. Suroviny sme už ako zvyčajne kúpili v bezobalovom obchodíku a potom hor sa na návštevu k Líške domov (je to skautka od nás, ak sa o nás chcete dozvedieť viac, odporúčame si prečítať náš úplne prvý žurnál). So všetkým nám (ne)pomáhala aj Líškina malá sestrička Olívia. Dosť bolo však rečí, poďme na vec.

 

Všeobecné pravidlá prípravy rastlinného mlieka

 

Pravidlá, ktoré pri výrobe rastlinných mliek platia, sú veľmi jednoduché:

1. Najskôr si treba vybrať, aký druh rastlinného mlieka ideme robiť (je ich na výber naozaj veľmi veľa, za chvíľu sa dozviete, aké sme robili my, ale aj to, aké iné sa ešte dajú vyrobiť). Keď máme suroviny, na noc ich necháme namočiť do misky/pohára s vodou. Alebo, ak nemáte veľa času - tak ako my, stačí suroviny zaliať vriacou vodou a nechať ich tak cca 20-30 minút. 

2. Namočené suroviny treba po stanovenom čase zobrať, vodu najlepšie vyliať. Pri niektorých mliekach, ako je ryžové alebo ovsené, s vodou, v ktorej sa zalievali, naozaj nemajú dobrú chuť, ani štruktúru, sú také mazľavé. Voda z vlašských orechov bola po odmočení horká. Oporúčame však vymeniť vodu pri každom :) a hodiť suroviny do nádoby, kde sa spolu s novou vodou rozmixujú. Ideálne je použiť kuchynský robot, no dá sa to kľudne zvládnuť aj s ponorným mixérom, ako sme to robili my. Využite to, čo doma máte vy, alebo vaši známi, aby ste boli čo najviac eko :)

3. Po rozmixovaní nám vznikne biela zmes, ktorú precedíme cez sitko s malými dierkami, látku alebo čokoľvek iné, čo prepustí iba tekutú časť zmesi. My sme použili nami ušité vrecko špeciálne na cedenie mlieka.

4. Vzniknú nám tak dve veci, rastlinné mlieko a zvyšky, ktoré môžeme použiť ako jednu z prísad do koláča, či do ovsenej kaše alebo smoothie. Určite však túto časť navyhadzujte, bola by to škoda a navyše sa dá aj zamraziť, ak ju nemáte ako využiť práve teraz.

 

 

5. Ak chcete, aby Vám mlieka v chladničke vydržali trochu dlhšie (viac ako 4 dni to ale naozaj nebude, keďže tieto mlieka nie sú pasterizované), nasypte do nich trochu soli, no neprežeňte to, aby nakoniec neboli príliš slané na to, aby sa dali piť. (Keď sa Vám to však stane, mlieko môžete miesto pitia použiť do varenia rovnako ako to kravské. Tam sa jeho slaná chuť stratí.)

6. Tento krok je voliteľný, no ak chcete, aby boli mlieka sladšie, môžete do nich pridať nejaké sladidlo. Napríklad agáve či javorový sirup.

 

A ešte taká menšia rada: Ak sa vám mlieka v chladničke začnú usádzať, je to normálne. Neznamená to, že sú pokazené (ak ich tam samozrejme nemáte už príliš dlho :). Pred pitím, varením či pečením ich len jednoducho v nádobke pretrepte a budú opäť ako pred tým.

Možno ste si všimli, že, v našich návodoch nie sú dané mierky - teda to, koľko čoho treba použiť, pretože to samy nevieme. Robili sme to odhadom a podľa chuti, keďže sme na internete našli veľa rôznych návodov. Ak vás však zaujímajú mierky, na slovenských, ale aj zahraničných stránkach toho nájdete dosť :).

 

No a teraz už k mliekam, ktoré sme vyrobili my.

Makové, z vlašských orechov, kokosové, mandľové, kešu, z ovsených vločiek, z konope a z ryže. Nám najviac chutilo makové, z vlašských orechov, kokosové a kešu.

 

Ako môžete vidieť, mlieka sú po rozmixovaní krásne biele (možno až na to ovsené, to je mierne do béžova), bez ohľadu na to, akej farby boli suroviny predtým. Úžasné, nie?

 

 

A takto už vyzeralo fotenie našich finálnych mliek, ktoré sme naliali do znovupoužiteľných nádobiek. Zo začiatku sme chceli každé mlieko odfotiť takto, po čase sme však zistili, že nie zo všetkých surovín nám ostalo nazvyš, aby to išlo a navyše by to zabralo strašne veľa času.

 

 

No a nakoniec sme ich odfotili spolu vo fľaškách, z ktorých sme si každá nejaké vylosovali a odišli sme s nimi aj domov. No a ako sme už spomínali, nabudúce sa dajú použiť znova a znova a znova a...

 

 

 

 

(Bublinky sa v mliekach vytvorili, keď sme ich položili z dôvodu, že fľašky neboli úplne plné.)

 

No a tu sa dostávame ku koncu článku, kde nájdete spísané ďalšie rastlinky, z ktorých sa ešte dajú vytvoriť rastlinné mlieka :).

Sója, lieskové oriešky, hrach, arašidy, quinoa, pistácie, sezam, chia, slnečnicové a tekvicové semiačka.

Nás však väčšina z týchto až tak nelákala a tak sme sa rozhodli pre tie, ktoré ste videli v našom článku. To už je od nás na dnes všetko :).

 

HufflePuffle

Komentáre

zaja_jewellery Toto som si vždy chcela vyrobiť, len mi nenapadlo skúsiť to s ponorným mixérom

2019-04-17 20:08:161x

ivyn Ďakujeeeem :) Mám super inšpiráciu, budem postupne skúšať jednotlivé nápoje. Ešte raz vďaka.

2019-04-17 20:18:191x

SalixAlba Super článok:) a tiež to musela byť celkom fajn zábava:)

2019-04-17 20:26:561x

HufflePuffle Jéj :) Ďakujeme za toľko milých komentárov. Určite nás poteší keď si nejaké z rastlinných mliek vyskúšate doma vyrobiť :)

2019-04-17 20:38:07

JUPO_embroidery Tak toto je super nápad a článoček. Som prekvapená, že z maku je mliečko takto biele:).

2019-04-17 20:40:331x

HufflePuffle @JUPO_embroidery Áno mak prekvapil aj nás :D aj konope lebo jeho voda bola po lúhovaní zelená ale mlieko bolo aj tak biele. Ďakujeme :)

2019-04-17 20:44:351x

Denisse_ skvelý článok :) ovsené mlieko som už skúšala, a tá zmes čo ostala potom bola skvelá osladená a s ovocím :)

2019-04-18 09:50:161x

imageB Ďakujem za super inšpiráciu, zas som sa niečo fajn dozvedela:)

2019-04-18 10:13:041x

BimBam Veľmi pekne a jednoducho napísané. A pekne odfotené ☺ Je super, že takto inšpirujete aj ostatných. Ja som už tiež dlhšiu dobu "rastlinné mlieka pozitívna". A aj keď ma občas chytí smútok za takým poriadnym chutným tvarohom či jogurtom, na latté s ktorýmkoľvek orieškovým "mliekom" nedám dopustiť ☺ Len škoda, že v kaviarňach je ešte stále tak málo možností vychutnať si aj takúto kávu. Maximálne tak sójovú alebo bezlaktózovú. Ale keďže môj zoznam potravín, ktoré môžem jesť, je príliš krátky, zväčša odchádzam s dlhým nosom. Ale teším sa, lebo už svitá na lepšie časy. Minimálne v Bratislave je to už super. A ak niekam cestujem, škatuľa s rastlinným mliekom ide jednoducho so mnou ☺ Ale dobrovoľne sa priznávam, že tie domáce, čerstvo zmixované, tie mám úplne najradšej. A kto to ešte nevyskúšal, mal by to podľa tohto milého návodu určite vyskúšať. Možno si ich zamiluje rovnako ako klasické mlieko a objaví čaro nepoznaných chutí ☺ Krásny slnečný deň všetkým želám a idem si jednu takúto skvelú kávičku urobiť ☺

2019-04-18 12:11:441x

mir.i.am A ktore je najchutnejsie? :-P aj subjektivny nazor ma zaujima :-)

2019-04-25 19:45:301x

ButterflyHandMade Skvelý článok. Za vyskúšanie podľa mna stojí i lieskovo orieškove;-) a bublinku sú fajn, zaujímavé:-) ja som mala na výrobu mliek taký ten výrobník... No bol kazovy a odvtedy som rastlinné mlieko neeovila. Je čas sa do toho znova pustiť. Vďaka za pripomenutie:-) inak na osladenie by som ram mixla napríklad ďatle i sušené slivky, med, alebo potom čokoľvek čo sa dá použiť ako koktejl.

2019-04-25 21:08:261x

CoMaBavi Super článok. Ja na výrobu mlieka používam Vitakraft IQ, a za mňa je najchutnejšie kokosové mlieko.

2019-04-25 21:27:531x

Tass Super. A hlavne jednoduchá príprava, to vždy poteší:-)

2019-04-26 08:31:491x

PavlnaDa Ďakujem za inšpiratívny článok. Ja teda na "normálne mlieko" (používam bezlaktózové) nedám dopustiť, no stane sa mi, že mi dôjde a vtedy je fajn pripraviť si takúto náhradnú alternatívu. Existuje nejaký jednotný pomer vody a suchej prísady pre všetky tieto rastlinné mlieka?

2019-04-26 09:15:141x

eko.brnka Jej, ďakujem za úžasný článok, všetko krásne prehľadne popísané, aj s postrehmi a pekne pofotené :)

Normálne ste ma inšpirovali, ešte som rastlinné mlieko nevyrábala, ale určite to vyskúšam v dohľadnej dobe

2019-04-26 09:22:25

HufflePuffle @mir.i.am nám všetkým najviac chutilo kokosové, makové a z vlašských orechov :)

2019-04-26 14:50:401x

HufflePuffle @ButterflyHandMade Veľmi pekne ďakujeme. Môžeme nabudúce vyskúšať aj to z lieskových orieškov :) Áno určite sa do toho treba znovu pustiť je to super a jednoduché a zdravé :D A sušené slivky sú fajn nápad to nám nenapadlo, ešte aj ďatle by boli fajn. My sme použili javorový sirup lebo akurát ten sme mali :)

2019-04-27 13:24:131x

HufflePuffle @CoMaBavi áno kokosové veľmi chutilo aj nám :)

2019-04-27 13:25:57

HufflePuffle @PavlnaDa povedali by sme že úplne jednotný pomer nie je. V rôznych receptoch nájdete už aj pri rovnakej surovine iné pomery nie to ešte pri toľkých rôznych :D Ale dá sa zistiť čo Vám vyhovuje aj skúšaním. Keď bude mlieko príliš riedke pridáme oriešky/semiačka a keď bude naopak hustné pridáte vodu. Naozaj na tom nie je čo pokaziť :)

2019-04-27 13:29:291x

HufflePuffle @eko.brnka My ďakujeme za krásny komentár :) Sme veľmi rady, že sme Vás inšpirovali určite to stojí za vyskúšanie :)

2019-04-27 13:30:23

Pre komentovanie musíš byť prihlásený, nejde to ináč.

HufflePuffle
HufflePuffle
58 predaných ks, 20 hodnotení

Reaguje do 2 hodín

Ahojte, sme skautky z Bratislavy a naša planéta nám nie je ľahostajná. Tak sme sa rozhodli vo voľnom čase šiť Zero Waste vecičky zo zvyškovej a odpadovej látky.

Dúfame, že si u nás niečo vyberiete a pomôžete tak planéte a nám splniť si naše sny.

TOP Žurnál - Týždeň

Najlepšie žurnály posledného týždňa TOP žurnál mesiac »

TOP Žurnál Mesiac

Najlepšie žurnály mesiaca

Viac »
Kompletná hitparáda žurnálov »