Recept som našla na internete a upravila som ho počas prípravy podľa našich chuťových buniek. Použila som:
150g sušeného cíceru (porcia pre dvoch hladných),
4-6 strúčikov cesnaku,
2PL Tahini (sezamová pasta - BIO potraviny)
2PL olivový olej,
soľ,
citrón,
korenie Garam Masala (kupujem v Davídkovo koření – BA - Fresh market napr.)
Použiť môžete aj konzervovaný cícer. Prídete tak ale o veľa vitamínov. Na druhej strane aj o veľa času stráveného namáčaním...
1. Sušený cícer namočíme na noc do vody. Ráno vodu vymeníme a necháme spolu aspoň 15h máčať. Cícer absorbuje veľa vody a svoj objem tak znásobí (=300g). Cícer môžete aj ochutnať, chutí podobne ako hrach. Ak sa dá bez problémov pohrýzť, nie je stvrdnutý - môžeme variť.
2. Cícer prepláchneme čistou vodou a dáme variť do hrnca s vodou. Najprv varíme na prudkom ohni, neskôr uberieme a necháme ešte hodinku - hodinku a pol variť na miernom ohni. Počas varenia zbierame penu z povrchu (vyhneme sa tak nadúvaniu). Hustá pena sa tvorí hlavne na začiatku varenia.
3. Keď je cícer zmäknutý (ochutnajte / roztlačte medzi prstami), môžeme ho scediť. Rozmixujeme a postupne pridávame ďalšie prísady - všetko podľa vlastnej chuti. Ja som pridala aj trošku teplej vody. Mixujeme až kým nemáme krásnu hladkú zmes.
4. Ozdobiť môžeme oliv. olejom, korením, petržlenovou vňaťkou,... My sme si ho dali len tak, s čerstvým chlebíkom. Dá sa podávať aj k mäsu, s fazuľkou v pite či wrape,...
Dobrú chuť :)