Domov » Žurnál+ » Autor: Iveta Hrabovská

Žurnál+

Chutný žurnál 1: Džemy nepatria len na pečivo

Iveta H. » Blogy / 2015-08-20 09:42:00 /  38 komentárov / 175 lajkov / 5678x zobrazený

My, Slováci, sme totiž naučení dávať si džemy len na pečivo. Neviem čím to je, ale aj moja mamka ma to tak učila a je fakt, že mi to zostalo do teraz. Teda pardon, do tej chvíle, kým som začala sama variť džemy.

Gentle Jam určite poznáte. Sú to parádne delikatesy, ktoré je hriech si natrieť na pečivo. OK, mám zákazníkov, o ktorých viem, že s tým nemajú problém a ja im to neberiem. Ale od vzniknutia tejto značky sa snažím ľuďom ukázať, že je množstvo variant, ako servírovať džem svojim hosťom tak, aby boli unesení :)

Preto som sa rozhodla, že vám ponúknem 5 tipov a 4 z nich budú s receptami:

 

1. Džinove kúzlo so sušienkami máčanými v čokoláde.

Tu recept nie je potrebný. Proste kúpite hocijaké fajnové cookies alebo zdravé sušienky a otvoríte fľaštičku Džinovho kúzla (ríbezľového džemíku s Ginom). Úžasná kombinácia, lebo džemik je jemne kyslastý a akékoľvek sušienky sú sladké. Túto kombináciu som vyskúšala pri nečakanej návšteve a 500g balenie sa zjedlo mihnutím oka.

 

2. RAW štedrák s Pomätenou slivkou

Pomätená slivka (slivkový džemík s kakaom a bacardi rumom sa dáva na vrch, resp. potiera sa vrchná časť koláčika). Takže poďme na suroviny:

  • korpus: 2 hrnčeky mandle, 1/2 hrnčeka hrozienok
  • mak. plnka: 1/2 hrnčeka maku, 1 hrnček sušených sliviek, 1/2 PL med, 1 PL citrón
  • orech. plnka: 1 hrnček mandlí, 1/4 hrnčeka medu, 1/4 hrnčeka kokos. oleja, 3 PL citrónu
  • čoko poleva: 2 PL kokosového oleja, 2 PL kakaa, 1 PL medu

Sušené slivky, hrozienka a mandle namočíme na 2 hodiny do vody. Potom hrozienka a mandle dáme do mixéra a mixujeme aspoň 5 minút. Zmes (korpus) natlačíme do formy s priemerom 18 cm. Dáme do chladničky.

Maková plnka: Namočené slivky vymixujeme spolu s pomletým makom, medom a citrónovou šťavou do hladkej hmoty. Navrstvíme na korpus.

Orechová plnka: Mandle, med, roztopený kokosový olej a citrónovú šťavu dáme opäť do mixéra a mixujeme. Natrieme na makovú plnku.

Poleva: V miske si vymiešame roztopený kokosový olej, kakao a med. Polevu rozotrieme na orechovú plnku a celý koláčik dáme do chladničky aspoň na 4 hodiny, ideál cez noc.

 

3. Čokoládový koláč bez múky s Medveďou túžbou

Kombinácia čokoláda a čučoriedky je sama o sebe neuveriteľná. Preto tento koláč zvyknem piecť pravidelne a za každým, keď sa chcem blysnúť pred známymi, otvorím fľašku Medveďa :)

  • 125 g čokoláda na varenie, 100 g maslo, 3 PL med, 3 ks vajce, 40 g holandské kakao

Najprv roztopíme maslo s čokoládou nad parou (sem-tam ochutnáme, či je čokoláda dobrá:) a necháme jemne vychladiť. Potom vyšľaháme vajcia s medom a pridáme kakao. Tak a už len zostáva priliať roztopenú čokoládku, premiešať a vyliať do formy s priemerom 18 cm. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov, a to 45-55 minút. A ako servírujeme? Každý kúsok posypeme na tanieriku práškovým cukrom a na vrch dáme kopček Medvedej túžby (čučoriedkového džemu s portským vínom).

 

4. Makovo jahodový koláčik s Pompéznou jahodou


  • Cesto: 700 g jahody, 6 ks vajce, 6 PL cukor, 2 PL olej, 8 PL hladká múka, 1 kypriaci prášok do pečiva
  • Mrvenička: 100 g vločky, 50 g mak, 50 g cukor, 50 g Hera

Vajcia s cukrom vyšľaháme, potom pridáme ole a múku s práškom do pečiva. cesto vylejeme na papierom vystlaný plech a poukladáme jahody rozrezané na polovicu. Ide na rad mrvenička: vločky rozmixujeme na múku a zmiešame s pomletým makom. Pridáme cukor a maslo a spracujeme prstami. Vrch cesta posypeme mrveničkou a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov 30 minút.


5. Kávové nepečené cookies s Exotickou kráskou

Káva a ananásový džem... absolútne božská kombinácia :) Odporúčam vyskúšať tieto delikátne cookies-ky :)

130 g ovsené vločky, 1 PL mletá káva, 1 PL kakao, 50 g kakaové maslo, 2 PL med, 4 PL mlieko, kokosová múčka

Ovsené vločky rozmixujeme na múku, pridáme kávu, kakao a roztopené kakaové maslo. Osladíme medom a na záver prilejeme po lyžiciach mlieko. Miešame asi 5 minút, kým hmota poriadne stuhne a bude vláčna. Potom už len tvarujeme placky a kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Dáme do chladničky na min. hodinku. Potom už len obalíme sušienky v kokosovej múčke.

 


Tak čo, páčia sa vám recepty? Mám ich v šuflíku strááášne veľa, ktoré sú overené rada vám ich posuniem ak budete chcieť :) Toľko zatiaľ z mojej strany :) Majte sa!

Komentáre

Navia fakt perfektný žurnál :-) mňam

2015-08-19 20:14:312x

PUREHOME slinky mi tečú:))

2015-08-19 21:42:281x

NatureLove mňamkové, a oceňujem aj raw receptíky, určite pridám do našej zbierky raw receptov:-)

2015-08-19 21:52:561x

NatureLove mňamkové, a oceňujem aj raw receptíky, určite pridám do našej zbierky raw receptov:-)

2015-08-19 21:52:561x

tvorit_a_lubit Och, mňamííí! Hneď mám chúťky na tieto dobroty :)

2015-08-19 23:14:312x

magenta no, žurnál dobrý, aj recepty, ale odkiaľ ste nabrala to, že my Slováci sme zvyknutí dávať si džemíky LEN na pečivo, to nechápem .... úplne bežne sa používajú v kombináciách, aké ste uviedli v receptoch ... sorry, ale nebudem pochlebovať, keď nič nové som sa tu nedozvedela ...

2015-08-20 09:58:4616x

Malienka Môj muž má najradšej marhuľový džem priamo z fľašky :))

2015-08-20 10:36:021x

fou.barborka Slintaaaaaaam

2015-08-20 10:56:39

Wandaluzia mňááám aké chute ste mi narobili :-) LIKE! :-)

2015-08-20 10:57:19

Miriam18 mňam a už viem čím cez víkend prekvapím, vďaka za inšpiráciu :-)

2015-08-20 11:09:31

Zzitka mňam....

2015-08-20 11:15:24

BibaDesign Súhlasím s Magentou. Nič nové na svete... :) A čo sa týka toho, že sa džem dáva iba na pečivo... A koláče nie sú pečivo? Podľa mňa áno. Teda minimálne tie sušienky hej. Jediné, čo je iné je, že sú použite RAW recepty namiesto tých "klasických". A ja od nepamäti viem, že mamka vždy dávala do klasického perníka džem. Bez neho by to nebolo ono. A džem nesmie chýbať ani vo sviatočných koláčikoch.

A môj otec je totálna výnimka! Miluje džemy a dokáže si dať džem aj so slaninou :D

2015-08-20 11:49:1312x

JankaRybka skvelý žurnál...až sa mi slinky zbiehali :)

2015-08-20 13:29:42

My-wonderland recepty fajn :-) štedrák určite skúsim..mak milujem..a džemíky tiež hlavne tie červené..zvyknem si v pohári zmiešat džem s mletým makom (vela maku) a to potom natieram všade kde sa dá..aj na sušienky aj wafle aj všademožne čo je jedlé a tvári sa že mi to spolu bude chutit..teraz u mna kraluje brusnicový..nech sa darí!

2015-08-20 13:55:50

johanes Mňa očaril Čokoládový koláč bez múky... Ďakujem za príjemné čítanie ;)

2015-08-20 15:47:231x

lenka2811 mam zapisaneee :) super zurnal :)

2015-08-20 17:33:481x

danculienka tak ako rastieme,starneme..dorastajú dalšie generácie a myslia si,že objavili ameriku-niekto džem(lekvár)može a chce, druhý ani keby bol zadarmo!a ten prvy si to určite nedá len na pečivo!!(kde k tomu prišla.....).

2015-08-20 19:07:045x

Verseus Ja som sice neni na džemiky ale tieto tvoje su uplne o niečom inom a ja sa rada necham zlákať :-)

2015-08-20 19:17:15

bijouTARI proste super :)

2015-08-20 19:43:38

MMdesign Niekde jedia aj mäkký smradľavý syr spolu s džemom a je to tiež veľmi zaujímavá kombinácia :-)

2015-08-20 19:49:321x

konvalinka Nechápem hejterov v každom žurnále od Gentle Jam. Kde sa berú? A prečoooo??

2015-08-20 21:22:4110x

BibaDesign Prečo hneď "hejteri"? To človek už ani nemôže komentovať - resp. napísať svoj postoj, názor, postreh k danej téme? :) Čo je tohle, když né diskuze? Díslova lokomotiva? :D Neberme sa hneď tak vážne. Vždy sa tu stretajú názory pre a proti ;)

2015-08-20 21:28:1911x

Pohankova neskutočne !!!!!!!

2015-08-21 08:20:42

magenta "hejteri" ?? .... keď niekto napíše nezmysel, tak to predsa neprejdem mlčaním, toto je zavádzajúci text, všetka česť jej práci, skvelé šikovné dievča, ale nech si najprv preverí fakty a potom niečo napíše. A kde je REDAKCIA ?? Korektúra textov vám nič nehovorí? Úbohosť a neprofesionalita! Text nie je pravdivý a pravopisná chyba hneď v prvom riadku

2015-08-21 08:41:215x

zuzK3 krasny zurnal! ste vela takych! :)

2015-08-21 09:37:05

BibaDesign Za pravopisné a iné chyby zodpovedá daný predajca/kupujúci, proste autor článku, nie redakcia.

2015-08-21 11:54:15

Gentlejam Fíííha, človek sa tu pár dní neukáže a nestíha sa čudovať aká debata sa rozprúdila. Každopádne ďakujem za všetky pozitívne ohlasy... tento žurnál totiž nemal byť o učení ale o inšpirovaní a som rada, že ste to takmer všetci pochopili :) Mala som hodinku voľného času, tak som sa rozhodla venovať ho vám... a aj keď má možno chybičky krásy ale aspoň som ho napísala a urobila niečo pre SAShE, tých, ktorí radi kuchtia a koniec koncov aj pre seba.

A viete čo? Napíšem aj druhý taký žurnál a potom aj tretí, štvrtý, piaty... skrátka toľko, koľko budete chcieť :) Majte sa pekne a nech vám to Gentle džemuje :) Ivetka

2015-08-21 11:54:408x

Misenka Nechápem prečo je chybička v texte hneď "Úbohosť a neprofesionalita", stáva sa to aj korektorkám...

Ja som si žurnál tiež rada prečítala, je pre mňa inšpirujúci, zapísala som si receptíky, že ich určite vyskúšam a už viem čo dostane môj manžel na Mikuláša :)

2015-08-21 12:52:273x

shabby.romantic Ivetka, dam ti namet na dalsi zurnal. Skus ho napisat o tom, ako vyzera tvoj den. Daj recept na to, ako zvladnut vsetku tu pracu okolo vyroby dzemikov, ich predaja, komunikacia so zakaznikmi, prispievanie na fb, starostlivost o web stranku, strihanie etikiet, ucast na predajnych trhoch..... a tak dalej. Mne to pripada akoby si ani nespala, kedze pises, ze ste na to len dvaja. Ak mas naozaj recept na takyto uspech, sem s nim. S velkym nadsenim si ho precitam. ;-)

2015-08-21 13:04:486x

Gentlejam shabby.romantic SKVELÝ TIP :) určite sa do toho pustím, keď budem mať najbližšie viac času :) ďakujem za feedback :)

2015-08-21 13:12:301x

nikkita Ja len k tej cene - sama za seba - 20 eur za džem, akokoľvek kvalitný, s alkoholom či pravým šampanským nedám. Ale za sample pack, tri príchute (spolu v rovnakej váhe ako je teraz jeden) - pekne zabalený, by som aj 25 dala. Či už sebe na vyskúšanie alebo ako darček. Držím palce :)

2015-08-21 15:51:468x

cookie mnaaaam to vyzera superchutne :)

2015-08-21 19:39:56

jani233 magenta, hejterstvo sa na váš komentár podobá. Vraví vám niečo nadsázka? A ak odporúčate niekomu korektúru textov, prezrite si ešte raz vaše žurnály.

pekný inšpiratívny blog, vďaka za recepty. Ďžemy si dávam veru len na maslové pečivo, nemám skúsenosti s pečením sladkého ale keď to človek vidí... :-)

2015-08-21 23:52:384x

Cat.in.the.closet Veľmi pekný blog a inak super to máš nafotené. A dávam ešte opakovacie znamienko pod komentár od Konvalinky.

2015-08-22 00:09:093x

SkusimTo mňamňam.....

2015-08-23 20:25:03

ivyn skvelé recepty, pekný blog. Veľkú slinu som pustila :-)

Ale nedá mi: Nie je to "hejtovanie", je to vyjadrenie názoru: áno, aj my Slováci poznáme aj iné použitie džemov, samozrejme... bez nich si neviem predstaviť robiť Vianoce ani Veľkú noc, zliepané suché pečivko bez džemu nemôže byť. A mám kopu receptov po mame a jej mame, kde ide lekvár do cesta. A opäť: nie je "hejtovanie", ak niekto vyjadrí názor, že cena džemov tu je ozaj vysoká. Lebo je.

2015-08-24 12:09:228x

RRProvincialHome Mnam!!!

2015-08-25 09:01:44

aimee-may hmmm... mňam.... kruci a to mám práve Dukanovu diétu. Nemáš tam niečo diétne?

2015-08-27 17:53:34

Pre komentovanie musíš byť prihlásený, nejde to ináč.

P
Gentlejam
Gentlejam
262 predaných ks, 65 hodnotení

Reaguje do 2 hodín

Našou snahou bolo vytvoriť produkt, v ktorom sa odzrkadlí temperament ukrytý v jedinej lyžičke špičkového džemu. Predstavujeme vám Gentlejam, v ktorom si vychutnáte božskú chuť čerstvého ovocia, voňavého korenia a prémiového alkoholu.


Pôvodné meno GentleJam

Vecičky nájdete

V žurnáli sú spomínané:

 - Medvedia túžba- Čučoriedkový džem s portským vínom - 11149944_Medvedia túžba- Čučoriedkový džem s portským vínom by Gentlejam
 9 komentárov
 Páči sa 225 ľudom
17,50 €
 - Pompézna jahoda- Jahodový džem s pravým šampanským - 5536988_Pompézna jahoda- Jahodový džem s pravým šampanským by Gentlejam
 1 komentárov
 Páči sa 136 ľudom
21,50 €

TOP Žurnál - Týždeň

Najlepšie žurnály posledného týždňa TOP žurnál mesiac »

TOP Žurnál Mesiac

Najlepšie žurnály mesiaca

Viac »
Kompletná hitparáda žurnálov »